DEPREME KARŞI DAYANIKLI BİNALAR ÇAĞRISI!


 

Elazığ depreminin ardından inşaat mühendislerinden, “Deprem karşı dayanıklı binalar üretilmeli” çağrısı geldi.

Haber Merkezi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, Elazığ depremiyle Türkiye gündeminin yine deprem olduğunu vurgulayarak, “Depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapılar üretilmesidir” dedi.

Depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet dileyen Namık Kemal Büyükaslan, “Ülkemizi derin şekilde yaralayıp acıya boğan 24 Ocak 2020 günü Elazığ ve Malatya’da  meydana  gelen  depremde hayatın kaybedenlere  Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yurdumuzun en önemli gerçeklerinden biri depremle birlikte yaşamamız gerektiğidir. Çünkü ülkemizin hemen hemen tamamı deprem riski altındadır. Bu riski bertaraf etmek için depreme dayanıklı yapılar yapmamızın yanı sıra deprem  konusunda  eğitime de  önem  verilmeli  ve bu eğitim çocuklarımızdan başlayarak toplumumuzun tüm kesimlerini kapsamalıdır. Deprem öncesi ve sonrası neler  yapılması  gerektiği  konusunda  halkımızı eğitip bilinçlendirmemiz  gerekmektedir. Bu bilinç ne kadar yüksek olursa deprem sırasında kaybımız o kadar az olur” dedi.

“Depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapılar üretilmesidir” ifadesini kullanan İMO Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, şunları söyledi: “Yapının planlama aşamasından başlayıp bitene kadar her aşamasında mühendislik hizmeti alması şarttır. Bunun için yapılacak tüm yapılar Deprem Yönetmeliği  kriterlerine  uyularak projelendirilmeli ve bu projeler eksiksiz uygulanarak gerekli denetimler yapılmalıdır. Deprem olayının afete dönüşmemesi için buna mutlaka uyulmalıdır.

BÖLGENİN DEPREM RİSKİ 3

Şehrimiz deprem haritasında daha önce 3. Bölgede gözükmekteydi, diğer bölgelere nazaran deprem riski daha azdır. Bölgemizdeki aktif fayların son yüz yıldaki hareketine bakıldığında  6.0-6.3’dan büyük deprem üretmediği görülmektedir.1 Ocak 2019 da yürürlüğe giren Yeni Deprem Yönetmeliği ile birlikte yenilenen yeni deprem haritasına göre bölgemiz riski en düşük bölge olarak gözükmektedir. Bunun böyle olması bölgemizde sadece deprem riskini azaltmakta olup, deprem  olmayacağı anlamına gelmemelidir. Burada  önemli olan depreme dayanıklı yapılar üretmektir. İnşaat ruhsatı olmayan, mühendislik hizmeti almamış, deprem yönetmeliğine göre yapılmamış ruhsatsız yapılar depremde ilk hasar görecek yapılardır, böyle durumlarla karşılaşmamak için yasalara uygun yapılar yapılmalıdır. Ayrıca mevcut  eski ve riskli  yapılar kentsel dönüşüm yolu ile yenilenmelidir.

Netice olarak; Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilip, yapı denetim kanununa  göre  gerekli denetimleri yapılan yapılarda deprem riski yok denecek kadar azdır.

Yapılarımız deprem yönetmeliğine göre yapılmışsa depremden korkmaya gerek yoktur. Çünkü deprem öldürmez, denetimsiz yapı  öldürür. Denetimli  yapı depreme karşı güvenli yapıdır. Depremlerde bir daha böyle acılar  yaşanmaması dileriz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA