KAPANIŞ YAPILDI, YENİ MÜJDELER VERİLDİ


 

7. Mersin Narenciye Festivali Kapanış Toplantısında konuşan Vali Ali İhsan Su, 8. festivalin sürprizlerle dolu olacağını açıkladı. Vali Su yeni yılda katılım hedefinin 1 milyon olması gerektiğini vurguladı.

GİZEM EKİCİ

Mersin’de 1-3 Kasım 2019 tarihlerinde yapılan 7. mersin Narenciye Festivali Kapanış Toplantısı, Mersin Ticaret Borsası'nda düzenlendi. Festival değerlendirme toplantısına; Vali Ali İhsan Su, Festival İcra Kurulu ve Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, merkez ilçe belediye başkanları, oda ve dernek yöneticileri katıldı.

Festivalin gelir-gider tablosunu paylaşan Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, toplam geliri 2 milyon 648 bin lira olan festivale, Çukurova Kalkınma Ajansı, Büyükşehir ve merkez dört ilçe belediyeleri ile odaların maddi destekte bulunduğunu söyledi. Özdemir, gelirlerin tamamının festival kapsamında harcandığı belirtti.

“ŞİMDİDEN HAZIRLIKLARIMIZA BAŞLADIK”

Özdemir, “Değerlendirme toplantısı yaptık. Nerelerde hatalarımız oldu, eksikliklerimiz nelerdi, ne yaparsak daha iyi olur diye konuştuk ve şimdiden de hazırlıklarımıza başladık. Kazasız belasız bir festivali geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Bir festivali veya bir işin ne kadar başarılı olduğunun göstergesi, ortaya koymuş olduğu hedeflere ulaşma yeteneğidir” dedi. 2010 yılında bu yolculuğa çıkarken 5 ana hedef belirlediklerini söyleyen Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü; “İlk hedefimiz Mersin’imizin bir narenciye kenti olduğunu ortaya koymaktır. Festivalimizin ikinci hedefi kentimizin tanıtımına katkı sağlamasıydı. Bu konuda en güzel göstergemiz mevcut verilerdir. Uluslararası haberler içerisinde ilgili taraflarca keşfedildiğimiz bazı yayınlar oldu. The Times’a konuk olduk ve reklam için para ödemedik, haber yaptılar. Daha önemli nokta ise 25 ayrı ülkeden gelen konuklarımızın ülkeleri festivalimizi haber yaptılar.

550 BİN ZİYARETÇİYE ULAŞILDI

Diğer hedefimiz ise ilimizin sahip olduğu tüm değerlerin yansıtılmasıydı. Kortejimizde zaten bunu yansıtmak için her şeyi yaptık. Dördüncü hedefimiz başta kentimizin sakinleri ve aileleri olmak üzere tüm bölge illerinden gelen ailelere keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortam sunmaktı. Bugüne kadar en yüksek sayıya ulaştığımız ve resmi rakamlarla 550 bin ziyaretçiye ulaştığımızı gösteren sayımız bunun en büyük örneğidir. Kentimizin tüm dinamiklerinin el ele vererek Mersin için tüm birlik ve beraberliğimizin kuvvetlenmesi ise beşinci hedefimizdi. Valiliğimiz himayesinde kentimizdeki 27 kurum bir bütün oldu. Kentimizin simgesi olan narenciye etrafında tek vücut olabileceğimizi herkese gösterdik. Mersin Narenciye Festivali Mersin mozaiğini ayakta tutan en önemli birleştirici unsurlardan birisi olmuştur. Önümüzdeki süreçte mevcut hedeflerimizi gerçekleştirmek, geleceğimizi daha da kuvvetlendirmektir” dedi. 

HARCAMALAR BÜTÜN ŞEFFAFLIĞIYLA YAYINLANIYOR

2018 yılında 185 bin TL paranın 2019 yılındaki festivale aktarıldığını söyleyen Özdemir, “Çukurova Kalkınma Ajansı valimizin katkılarıyla nihai olarak fatura ödeme karşılığında 583 bin lira verdiler. Büyükşehir 400 bin lira. Ticaret Borsası 354 bin, + 82 bin TL verdi. Diğer belediyelerimiz ise kendilerinin kabul ettikleri paraları verdiler” diye açıkladı. tüm harcamaları tek tek açıklayan Özdemir ayrıca giderlerin tamamının şeffaf bir şekilde narenciye festivalinin web sitesinde yayınlandığını söyledi.

Festivalde narenciyelerle yapılan heykelleri yapan kadınların artık birer sanatçı olduklarını belirten Özdemir, “Kadınların festivalimizde çalışması birçok gazetede konu oldu. İşçilerimizin emekleri içinde teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“NARENCİYEYİ İHMAL ETMEMELİYİZ”

Narenciyenin mis kokulu bir meyve olmasının dışında Mersin’in marka yüzü olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, “Ülkemizin 2019 yılındaki narenciye ihracatı 1 milyon 6 bin TL’ye ulaşmıştır. Ülkemiz geçen yıl narenciye ihracatından 7 milyon 500 bin dolar gelir elde etmiştir. Bu gelirinde yüzde 42’lik bölümü Mersin’e aittir. Rakamlarda göstermektedir ki Mersin narenciyenin başkentidir.  Kent ekonomisinde bu kadar büyük paya sahip olan narenciye ülkemizin marka bilinirliğine dair çalışmalarda da önem sarf eder. Marka değeri ve bilinirliği olmayan, kentiyle bütünleşemeyen, pazarlama stratejisi olmayan bir ürün yerini rakibine bırakmak durumundadır. Bu nedenle kentimize bu kadar katkı sağlayan narenciyeyi ihmal etmemeliyiz. Bunu da ancak etkili iletişim çalışmaları ve organizasyonlarla gerçekleştirebiliriz. Bu çalışmalar olmadan kentimizin marka değerine ve bilinirliğine katkı sağlayamayız” diye konuştu.

“BU YIL HEDEFİMİZ 1 MİLYON OLSUN”

Festivalin Mersin’in tanıtımına büyük katkısı olduğunu söyleyen Vali Ali İhsan Su; “Şu anda ilimizde yapılan etkinlikler içerisinde en büyük olanı bu festival. Hem katılım açısından hem yapılan etkinlik açısından, hem uluslararası katılım açısından ve hem de şu birliktelik açısından ilimizin en büyük festivali. Böylede olması lazım çünkü bizim ilimiz için narenciye çok önemli. Türkiye’nin toplam narenciye üretimi yaklaşık 5 milyon ton. Bunun 1,2 milyon tonunu tek başına Mersin’de üretiyoruz. Yapılan ihracatın yüzde 39’u bizim ilimizden gerçekleşiyor. Bu yüzden narenciye bizim bir markamız” dedi. 2018 yılında festivalin yeniden canlandırıldığını belirten Vali Su, “Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalıştılar ve 2018 yılında yaklaşık 300 bin kişi festival alanını gezdi. Geçen yıl 550 bine ulaştı. Bu yıl hedefimiz 1 milyon olsun. Bunun sağlanması için de tanıtımlar çok önemli. Biz belki trilyonlar harcasak ilimizin tanıtımını bu kadar gerçekleştiremezdik. Bir yılda neredeyse 2 katı ziyaretçi artışı olmuş. Bu yılda 2 katına tanıtımlarla çıkabiliriz” diye konuştu.

VALİ 2020’YE MÜJDE VERDİ

Tanıtımlar için çok fazla emek verdiklerini söyleyen Vali Su, “Bizde narenciye festival için Türkiye’nin en ünlü instagram fenomenlerini davet ettik. Gelen kişilerin 1 milyon takipçileri vardı. Bu şekilde de onları takip eden kişiler takip etti. Gelen kişiler hem festivali fotoğrafladı, hem de Mersin’in tarihi ve turistik yerlerini dolaşıp sayfalarında paylaştılar. Bunu da bu festival vasıtasıyla gerçekleştirdik. Daha iyilerini yapmaya devam edeceğiz. Bu ekip her yıl bunu geliştirerek daha güzelini yapacak. 2019 bunu yaptık ama 2020’nin bir özelliği olan Uluslararası Turunçgil Kongresi ile de birlikte ele alacağız. İki etkinlik birden olacak ve ayrı bir sinerji oluşturacak. Aynı zamanda her festivalde bazı sözler alıyoruz. 2020 yılında yapacağımız festivale dünyanın en iyi şeflerini de buraya getireceğiz” diye müjde verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA