Haber Merkezi
Elazığ depremi ile birlikte alevlenen deprem vergisi tartışmasına CHP’li Milletvekili Alpay Antmen yeni bir boyut kazandırdı.
“Madem depreme harcamıyorsunuz toptan kaldıralım vatandaş da rahat etsin” diyen Milletvekili Alpay Antmen, Özel İletişim Vergisi’nin kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) kanun teklifi verdi.
2004-2019 ARASI 65 MİLYAR LİRA TOPLANDI
Gider Vergileri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim gerekçesinde, Gölcük’te 17 Ağustos 1999’da 7.4 şiddetindeki deprem felaketinde 18 bin 373 vatandaşıın hayatını kaybetmesinin ardından yürürlüğüne giren Özel İletişim Vergisi’ni anımsatan Antmen, “Deprem sonrasında yaşanan ekonomik zorlukları aşmak ve yaşanacak bir deprem öncesi yaşam alanlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için çeşitli ek vergiler getirilmiştir. 2004 yılında diğer vergiler kalkmış, AKP iktidarı tarafından özel iletişim vergisi ise kalıcı hale getirilmiştir. 2004-2019 arası 65 milyar lira, dolar bazında ise 34 milyar dolar toplanmıştır.
TOPLANAN DEPREM VERGİLERİNİN AKIBETİ NE OLDU?
24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da merkez üssü Sivrice olan ve yaklaşık 40 saniye kadar süren bir deprem yaşanmıştır. Malatya’da ciddi şekilde hissedilen depremin şiddeti 6.8 olarak belirtilmiştir. Bu depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
Bu depremle birlikte, toplanan deprem vergilerinin akıbeti kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır. Yaşanan tartışmalar sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok’ ifadelerini kullanmıştır.
“20 YILDIR TOPLANAN VERGİLERİN, DEPREME ÖNLEM OLARAK KULLANILMADIĞINI ORTAYA ÇIKTI”
Türkiye’de ağır vergi yükü altında ezilen vatandaşlara; bir de depremlere önlem alınsın diye toplanan vergilerin hesabının verilmemesi; 6.8 şiddetinde yaşanan bir depremde dahi can kayıplarının olması, dönemin bakanlarının “Deprem vergisi ile yol yaptık” açıklamalarında bulunması ve mevcut Maliye Bakanlığının toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığının bilgisine sahip olmaması, 20 yıldır toplanan vergilerin, depreme önlem olarak kullanılmadığını ortaya çıkartmıştır.
Denetlenemeyen bir vergi harcaması ve bütçe kullanımı, demokrasilerde yeri olmayan uygulama biçimleridir.
Japonya’da 9 şiddetinde ve üzerinde deprem olmakta ancak bir kişi bile ölmemektedir. Türkiye’de ise 6.8 şiddetinde deprem olmakta ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. 17 yıldır tek başına ülkeyi yöneten iktidarın halktan topladığı vergileri halk için harcamadığı açık hale gelmiştir.
Çok büyük ihaleler alan işadamlarının yüz milyonlarca lira olan vergi borçları silinmekte, halkın parası saraylara, uçaklara, gemilere ve bütçeyi büyük zararlara sokan inşaatlara gitmektedir. Bu nedenle Özel İletişim Vergisi kaldırılmalıdır” dedi.