KANUNLA KONUŞAN SANATÇI: AHMET BARAN


 

Bir dünya sanatçısı olan Ahmet Baran, kanuna olan aşkını ve Mersin’de hayata geçirdiği projeleri gazetemize anlattı. Sanatın toplum için olduğunu düşünen Baran, amacının bu şehirdeki tüm dinamikleri müzikle bir araya getirmek olduğunu söyledi.

GİZEM EKİCİ

Kanuna duyduğu aşk ve müziğin iyileştirici gücüyle her zaman kendini yenileyen ve her nesile hitap etmek isteyen Dünya Sanatçısı Ahmet Baran, gazetecilerle bir araya gelerek samimi bir röportaj verdi. Mersinli’nin büyük ilgisinin olduğunu ve bu ilgiyi doldurmak için birçok adım attığını anlatan Baran, her yaşa hitap ettiği müziği ve Terennüm İyilik Korosuyla dokunduğu yaşamlardan bahsetti.

KANUNLA HER YAŞA DOKUNUYOR

Kanunu, piyano ya da gitar gibi çaldığını söyleyen ve her zaman farklı teknikler peşinde olduğunu da dile getiren Kanun Sanatçısı Ahmet Baran, normalde iki işaret parmağı ile çalınan kanuna kendi yorumunu ekleyerek herkese hitap eden bir müzik aleti olduğunu gösterme çabasında.

Baran kanunu şu şekilde anlattı; “Diğer kalan 8 parmağı da icranın içerisine dahil edebildiğinde kendi kendine eşlik edebileceğin bir teknik ortaya çıkıyor. Zaman zaman perküsyon gibi, zaman zaman arp gibi, zaman zaman lir gibi çalabiliyorsun. Ben biraz kendi tekniğimi oluşturmuş durumdayım. Kanunu başka türlü çalabilmek ve kendi tekniğimi yaratabilmek için pek çok yol denedim. Mesela aparatlar yaptırdım, tavana astım. Onlar beni yukarı çektikçe, ben daha hızlı çalmaya başlıyorum. 80’lerin, 90’ların müziklerini çalıyorum kanunla. Bu çok rastlanan bir şey değil. Hele kanunla çalmayı deneyen muhtemelen olmamıştır. Deep house ve elektronik müzik altyapısıyla da kanun çaldığım oluyor. Tüm bunları dinleyicilerin yaş seviyesini aşağı çekmek için yapıyorum. Kanun sevenler 50’nin üstündeki insanlar, ben bunu değiştirmek istiyorum. Ben onu biraz daha yeni nesil gençlerin sevebileceği şeyleri çalarak güncelleme gayretindeyim. Tavrımla tarzımla, kullandığım teknolojik yeniliklerle kanuna yeni bir soluk getirme derdindeyim. Türk müziğini doğru seslendirmelerle geniş kitlelere yaymaya çalışıyorum.”

TERENNÜMLE İYİLEŞİP, İYİLEŞTİRİYORLAR

Mersin’de başlattıkları Terennüm İyilik Korosu hakkında bilgiler veren Baran, 150 kişilik büyük bir ekip olduklarının altını çizdi. Türkiye’de bu kadar büyük başka bir topluluğun olmadığını belirten Baran, “Belki sayımız daha da büyüyecek. Kendi aramızda ciddi bir iletişimimiz var zaten. Dedik ki, biz iyilik korosu oluşturalım ve bulunduğumuz şehre iyilik götürelim. Önce şehrimizde, büyük ölçekte ülkemizde, sonra dünyada müziği güzelleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz iyilik akademisi oluşturduk Mersin’de ve orada gönüllü iyilik faaliyetleriyle birlikte müzik çalışmalarını tüm şehre yaymaya çalışıyoruz” dedi.

MERSİN’LE İÇ İÇE BİR SANATÇI

Daha önce birçok konser verdiklerini söyleyen Baran, “Yaşlı bakım yurtlarında, engelli çocuklar için etkinliklerde, alkol bağımlıları için etkinliklerde ve özellikle de bu işe ulaşamayan köy okullarında faaliyetler yapıp, hem enstrümanlarımızı tanıtıp hem onlardan yetenekli kardeşlerimizi belki müziğin içerisine almaya çalışıp, hem de onlara bazı ufak tefek müzik materyallerini sağlayıp bir arada olmak için bütün çabamız. Toplumdan tamamen uzak bir müzik yapmak söz konusu değil. Bu şehirde yaşıyorsam ve bu şehrin ne kadar dinamiği varsa onu müzikle bir araya getirmek gerek” dedi.

Mersin’e bağlılığını her defasında dile getiren sınır tanımaz sanatçı Baran, sadece Mersin’de 6 ayda 8 konser yaptıklarını söyledi. Mersinli’nin ilgisinin çok yoğun olduğunu söyleyen Baran, “İnsanlar diyor ki; ‘Ben sizin konserlerinizde özgürce, bulunduğum şehirde ki aydın insanlarla birlikte fikirlerimi söyleyebiliyorum.’ Bunu sağlamış olmak benim için çok önemli. 25 Mart’ta Mersin’de Terennüm İyilik Korosu ile ‘90 60 90’ adlı konserimiz olacak. 80’lerin ve 90’ların çok keyifli bir repertuvar ile dinleyicilerimizle buluşacağız.  Terennüm İyilik Korosu ile hayalimiz bir stadyumda 500 kişi ile konser yapmak. 23 Nisan haftasında Mersin’de 300 çocuk ile konser yapmayı da planlıyoruz” diyerek, koroya katılmak isteyen her yaş gurubundan insanı beklediğini belirtti.

AHMET BARAN KİMDİR?

Müziğe çocuk yaşta TRT Ankara Radyosu Çocuk Korosu’nda başlayan Ahmet Baran, 18 yaşında senfoni orkestralarıyla çalışmaya başlıyor. Müzik eğitimine Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yüksek lisans yaparak devam eden Baran, 6 kıtada bini aşkın konser vererek, kanunun özünü ve değerini kaybettirmeden geleceğe taşıyor. Bugüne kadar İngiltere Kraliçesi’nden Rusya Devlet Başkanı’na, Papa’dan Norveç Kralı’na kadar 55 devlet adamı onuruna Türk musikisini tanıtıcı dinletiler sunan Baran, farklı vizyonu ve yorumculuğu ile devlet konservatuvarlarında bitirme tezlerine konu oluyor. Şefliğini yürüttüğü müzik topluluklarında çocuk istismarı, kadına şiddet gibi toplumsal sorunları işleyerek farkındalık yaratan Baran, Fransa’da ve Almanya’da yüksek lisans dersleri de veriyor. Kanun icrasına kendi adıyla anılacak yeni bir teknik kazandıran Baran için adını ve imzasını taşıyan özel kanun serileri üretiliyor. Ve bu enstrümanlar tüm dünyada satışa sunuluyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA