HEDİYE EROĞLU
Türkiye’nin ve özelde Mersin’in yaş meyve sebze ile narenciyede en büyük pazarı olan Rusya Federasyonu’nda ekonomide yaşanan olumsuzluklar çarpan etkisiyle ülkemizde kendini hissettiriyor.
Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle fiyatların yükselmesi sonucu Rus halkının alım gücünün düşmesi Mersin narenciyecilerini kara kara düşündürüyor!
Son olarak Rusya sınırındaki tonlarca domates çöpe gittiği iddiaları gündeme gelirken Mersin çiftçisinin gözü kulağı Rusya Federasyonu’nun ekonomisine kilitlendi.
“NARENCİYEDE ENBÜYÜK SORUN TEK ALICININ RUSYA OLMASI”
Mersin Ziraat Odası Başkanvekili Turgut Demir, en büyük sorunun yaş meyve ve sebzede tüketicinin tek alternatifinin Rusya olması olduğunu söyleyerek, yeni Pazar arayışı çalışmalarının hız kazanması gerektiğini belirtti.
Doların yükselişi ile birlikte Rus rublesinin değer kaybetmesi sonucu Rus halkının alım gücünün düştüğünü belirten Demir, bunun da arz-talep dengesine olumsuz etki ettiğini bildirdi.
SALGIN FIRSATA DÖNÜŞECEKTİ AMA!...
Şuan için depolardaki portakal, mandalina ürünlerinin sürdüğünü ancak bunların önceki dönemlere ait siparişler olduğunu aktaran Demir, “Dolar kuru yükseldiği ve Rus rublesi dolar karşısında değer kaybettiği için Rus vatandaşların alım gücü azaldı. Bizim Rusya’dan başka pazarımız olmadığı için en ufak krizler anında bizi etkiliyor. Fiyat sadece arz-talep ile alakalı değildir, malı gönderdiğiniz ekonomik durumu da çok önemli. Yaş meyve sebze sektörünün Rusya’ya bağımlılığının azaltılması, alternatif pazarları azaltılması lazım. Bizim Rusya’ya ile iyi geçinmemiz lazım.
Aslında biz Çin’deki coronavirüsünden dolayı bunun bizim Pazar şansımızı arttıracağını beklerken diğer etkenler bizim avantajımızı yok etti” dedi.