HAKKINIZI ARAYIN!


 

Kamu ile halk arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için hizmet veren Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç’tan halka, “Hakkınızı arayın!” çağrısı geldi.

HEDİYE EROĞLU

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin Sözleşme makamı olduğu 2019’da başlayan ve 36 ay sürecek, “İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi için Teknik Destek Projesi” kapsamında Mersin buluşması düzenlendi.

Proje kapsamında 7’incisi düzenlenen bölge konferansı, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile kamu-kurum ve kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, muhtarların katılımı ile gerçekleştirildi. Konferansta Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurma süreci ve başvuru koşulları konusunda farkındalığın arttırılmasının hedeflendiği etkinlikte, kurumun varlığı, işlevleri, görevi ve insan haklarının korunmasındaki rolü ele alındı.

“CAKA SATMAK, HAVA BASMAK İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN VARIZ”

Etkinlikte ilk olarak söz alan Vali Ali İhsan Su, yöneticiler verilen yetkinin yanlış kullanılmaması için hizmet veren mekanizmalardan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun işlevinin önemine dikkat çekerek, “Tarihten günümüze biz, insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesinin savunucularıyız. Hizmet için görev yapacağız, her yetkili görevini vatandaşa hizmet için yapmalıdır düşüncesiyle hareket ediyoruz. Biz millete efendi olmak için değil hizmetkar olmak için geldik varız. Tüm kamu personeli aslında vatandaşa hizmet için var. Caka satmak, hava basmak için değil hepimiz vatandaşın işini görmek için varız başta ben ilin valisi olarak. Ama herkes 4-4’lük mi, bunu sağlamak kolay değil. İdareciler bunu sağlamak için eğitimler yapıyor, gayret ediyor ama tüm bunlara rağmen yine de yanlış yapanlar çıkabiliyor. Peki bunları ne yapacağız? Bir taraftan idare kendi içinde bunları denetliyor, gereğini yapıyor ama bazen siz de bilemiyorsunuz, bir memur bir vatandaşa kötü davranabiliyor. Tül bunlarla ilgili olarak vatandaşın kamudan aldığı hizmetlerle ilgili varsa şikayetleri, talepleri, ihtiyaçları bunları ombudsmanlık müesseselik hizmeti ile hükümetimiz talepleri yerine getirme noktasında adım attı ve şuanda da güzel işliyor.

İnanıyorum ki bu müessese ile bir çok konu belki adliyeye intikal etmeden daha kısa sürede, hızlı bir şekilde çözüme ulaştırabilecek. İdarede daha iyi bir çalışla, personelin daha kaliteli çalışmasını sağlayacak. Bu anlamda vatandaş ile idare arasında çok ciddi bir köprü görevini görmüş olacaktır” dedi.

“SİZE HAKSIZLIK YAPILDIĞINA İNANIYORSANIZ BİZE MÜRACAAT EDEBİLİRSİNİZ”

Daha sonra söz alan Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç da, hak arama kültürünün yangınlaşması adına çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Devletin çok fazla hizmet birimi olduğunu belirten Malkoç, tüm bu hizmetlerin verilmesi esnasında idarenin eksikliği, noksanı, kurusu, hatası olabileceğini ifade etti. Bu noktada mahkemeye de gidilebileceğini, Kamu Denetçiliği Kurumu’na da başvuru yapılabileceğini belirten Malkoç, “Ombudsmanlık, kamu hizmetleri ile devletle, millet arasında arabulucu gibidir. Bir barış köprüsüdür. Yeni bir kurum olmasına rağmen kökleri çok eskidir.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun birkaç temeli var. Bunlardan ilki adalettir. Malum adalet mülkün temelidir. Herkes adalet ister. Adalete erişmenin meşakkatli olduğunu da hepimiz biliyoruz. Tüm dünyada böyle. Adalet, ekmek, su gibidir. Onsuz yaşanmaz. İnsanoğlu onsuz olamaz. Kamu hizmetlerinde eksiklikler olduğunda adaleti tesis etmede Kamu Denetçiliği Kurumu 7 yıldır önemli bir görevi yerine getirmektedir.
Adalete erişimde kolay başvuru, ücretsiz hizmet ve kararın kısa zamanda çıkması en önemli başlıklardır. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak yasalar çerçevesinde bunu sağlıyoruz. Bize çok kolay başvurabiliyor, ister mektup yazın, ister mail atın. Bize yapılan başvuruları yüzde 80’i elektronik ortamda geliyor. Hangi kurum olması önemli değil yeter ki derdinizi şikayetinizi anlatın. Eskiden arzuhalciler vardı. Arzuhalinizi bize iletini isminiz, kimlik numaranız, imzanız olsun belediyeyi, valiliğimi bakanlığımı biz onu anlıyoruz. İkincisi mahkemeye gidildiğinde harç, pul, bilirkişi parası alınacak. Ama Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru bedava. Kararın hızlı çıkması da önemli. Mahkemelerin yükü bir hayli fazla. Normaldir çünkü Türkiye sürekli hareket halinde olan bir toplum. Dünyada anavatanını bırakıp da başka bir yeri yurt edinen başka bir millet yok. Bunun en açık örneği BM gibi Türkiye’nin 81 ilinden insan var ve hepsi de uyum içinde, huzur ve barış ortamında.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na müracaat edildiğinde en geç 6 ay içinde yanıt alıyorsunuz.

Size haksızlık yapıldığına inanıyorsanız bize müracaat edebilirsiniz. İsterseniz mahkemeye de gidebilirsiniz” diye konuştu.

HAK ARAMA KÜLTÜRÜ GELİŞMELİ

Özellikle insan haklarının Türkiye’de daha köklü olması için çaba gösterdiklerinin altını çizen Malkoç, “Hukukun üstünlüğünü sağlamaya çalışıyor, hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye’de anayasada ve yasalarla verilen haklar dünyanın bir çok ülkesinden fazla. Problemimiz uygulamadan kaynaklanıyor. Uygulamada anlayışı yenilemek zor. İşte noktada da bizim katkımız oluyor. Demokrasi kültürünün yangınlaşmasında idarenin şeffaf olmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Geçen yıl 35 ilde böyle programlar yaptık” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA