CHP’li Büyükşehir yönetiminin yeni su abonelikleri için yüzde 2 katılım payı uygulamasında itirazlar üzerine indirime gidilmesi siyaset kurbanı oldu! Muhalefet indirim oranının daha yüksek olmasında ısrar ederek CHP’li yönetimin teklifini reddedince vatandaş yüzde 50’lik indirimden de oldu!
HEDİYE EROĞLU
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Mart Ayı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, 1 Ocak’ta başlayan su faturalarına yansıtılan katılım payında indirime gidilmesi gündemiyle toplandı.
Toplantı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Genel Kurul öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhur İttifakı ile bir görüşme gerçekleştirdi. İndirim ile ilgili istenilen düzenlemenin yapılmamasına sitem eden ittifak üyelerinin itirazlarını dinleyen Seçer’in ikna çalışmaları karşılık bulmadı.
MESKİ Genel Müdürlüğü’nde harcamalara katılım payı ile ilgili olarak 2020 yılı itibariyle uygulamaya giren ve gayrimenkul vergi değerinin yüzde 2’si olarak uygulanan oran üzerinden yapılan hesaplamanın, altyapısı tamamlanmış yerlerde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 50 indirimli olarak uygulanabilmesi ile ilgili teklifle ilgili ilk söz alan Başkan Vahap Seçer oldu.
BAŞKAN SEÇER’DEN “İTİRAZ EDEN KAÇAKSU KULLANAN” YAFTALAMASI!
Uygulamanın kamuoyunda çok sayıda itiraza sebep olduğunu söyleyerek, “Haklıdır, haksızdır, uygundur, değildir tartışmasını bir tarafa bırakalım. MESKİ’nin baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Bugüne kadar bu kurum yönetildi ama gördüklerim bu kurumun yeterince iyi yönetilmediği yönünde. İlimizde bir çok yer yatırım bekliyor, kanalizasyon sorunları hala karşınızda dağ gibi duruyor, sahil şeridinde, batı bölgelerde, yaylalarda arıtma kanalizasyon sorunları ayyuka çıkmışsa, Anamur gibi temiz içme suyu konusunda sıkıntılar yaşayan bölgemiz var ise demek ki bu konuda MESKİ’de bazı yanlışlar, eksikler yapılmış ya da yeterince yatırım yapılmamış. Bunlar yılların ihmali. Bu projelerin gerçekleşmesi, bunun için de para lazım. Yatırım bekleyen alanlar var ama MESKİ bu konuda geri kalmış.
Abonelerle ilgili ise tahakkuk ve tahsilat konusunda inanılmaz bir makas var. 2018’de 333 milyon TL tahsilat yapılmış. 2019’da biz gelmişiz ve son 9 ay bizim yönetimimiz bu tahsilatı 357 milyon TL’ye çıkarmış. Kaçak kayıp oranı yüzde 40-45 oranında deniliyor ama ben inanmıyorum, bence minimum yüzde 60-65 oranında.
Fiyat konusunda insanlar bizden şikayetçi. Ama şikayetçi olanlar suyu kaçak kullananlar. İnsanlar neden bu kadar feryat figan ediyor? Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 11 fiyat artışı var. Zaten biz yüzde 10 indirim uyguladık. Yani aslında fiyat artışı yok.
Öte yandan girdi maliyetlerine göre fiyat farkları çok yüksek değil. Akaryakıt fiyatlarına bakalım. MESKİ’de döviz bazında kredi kullanıyoruz. Personel maliyetlerine bakın.
Kaçak kayıp oranını azaltmadığımız sürece suda indirime gitme şansımız yok.
Yatırım yapacaksınız, demode olmuş ishale hatlarını ortadan kalkacaksınız ki, su boşa akmayacak. Ayrıca yasadışı su kullananları tespit edecek, zapturapt altına alacaksınız.
Eğer yurttaşlarımız bizden daha ucuz bedel ile su tüketmek istiyorsa şu konuda bize yardımcı olacak. Yani yasadışı su kullananlarla mücadele edenler bizim yanımızda duracak. Yoksa kanuna uygun davranan vatandaş, yani yasalara riayet eden, hırsızlık yapmayan vatandaş suyu yasadışı kullanan yani çalan vatandaşın su faturasını ödemek zorunda kalır. Bu elektrikte de böyle” dedi.
Öte yandan MESKİ’nin bütçesinin 680 milyon TL olduğunu ve görevi devraldığında kurumun borcunun 700 milyon TL olduğunu da anımsatan Seçer, görev yaptığı 11 aylık süreçte borcun 507 milyon TL’ye indiğini aynı zamanda da 363 milyon TL fatura ödendiğini vurguladı. Uygulamanın il genelinde uygulanmadığını da anımsatan Seçer, Cumhur İttifakı’nın uygulamanın il geneline yayılması talebine ise gerekli düzenlemeleri Mayıs ayındaki genel kurulda görüşme önerisi ile yanıt verdi.
Ayrıca yeni düzenlemeler planladıklarını da aktaran Seçer, “Örneğin onay aşamasındaki projelerle ilgili uygulamayı direk hayata geçirelim abonesi, suyu hazır ev alsın vatandaş” dedi.
BAŞKAN KAMUOYUNDAN DERTLİ!
“Sanki öyle bir hava yaratılıyor ki kamuoyunda biz zalim gaddar bir başkanız. Yurttaştan haraç topluyoruz, hakkımız olmayan parayı alıyoruz” diyen Başkan Vahap Seçer, yine kamuoyunda yanlış bir propagandaya, dezenformasyona neden olan bir başka konunun da
Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklı mahalle olan bölgelerin su faturalarının kabarması olduğunu söyledi. Bu kapsamdaki 39 mahalleden yoğun şikayetler geldiğini ifade eden Seçer, “Yardım istiyorum. Bunun bizimle, meclisimizle bir alakası yok. Bu TBMM’de bir kanundan kaynaklı bir düzenleme ile artık kullandıkları suyun bedelini ödüyorlar. Bu arkadaşlara beni hedef göstermeyin. Bizle alakası olmadığını söyleyin. Ondan sonra, ‘Su faturaları şöyle şişti, böyle kabardı’ denilmesin” dedi.
Evsel katı atık bedelleri konusunda da ilçelerde bir uyuşmazlık olduğunu aktaran Seçer, “Yasa gereği bu ücretlerin tahsilatı MESKİ tarafından yapılacak. Ancak para MESKİ’ye gelmiyor. Önümüzdeki günlerde bu uygulamayla karşılaştıklarında MESKİ ile ilgisinin olmadığını bilsinler. Bu uygulamayı Nisan’da başlatalım dedik ancak 1 Nisan tarihli başlama kararı almamıza rağmen Tarsus, Akdeniz, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı ilçelerinden bilgiler gelmedi. Evsel katı atık uygulaması için ilçe belediyelerine abone bilgileri bildirilmiş ve abonelere karşılık gelen bedelle ilişkin bilgiler gelmemiş. Toroslar Belediyesi de azı ile cevap vermiş ama bilgiler göndermemiş. İçim çok yanıyor ya ondan detaylı anlatayım dedim” diye konuştu.
MUHALEFETTEN DAHA FAZLA İNDİRİM TALEBİ GELDİ
MHP’li Mehmet Topkara ise katılım payı uygulamasının geri çekilmesi için çaba gösterdiklerini anımsatarak, “Ama o zaman ki genel kurulda sayımız yetersizdi ve oylama neticesinde tarifeler çıktı. Şimdi ise bu teklif tam istediğimiz içeriği kapsamıyor. Ücret tarifeleri, ilçelerin tarifelerinin ayrı ayrı hesaplanması gerektiği, kotalar, kademeler ile ilgili düzenlemeler gerekiyor. Çünkü sıkıntılar var. Vatandaşın canı yanmadan planlama yapmamalıyız. Birden çok yüklendik. Kanun el veriyor diyerek fiyatları yüzde 2’ye çıkardık. Yüzde 2 olan teklifi yüzde 0.45 olarak uygulanmalı” dedi.
Başkan Seçer de, “Tüm kararları birlikte alıyoruz. Bazı nüansları kaçırmış olabiliriz. 0.10 metreküp mü skala olsun, 0.12 mi? Bunları oturur tekrar konuşuruz. MESKİ, 2,5 milyar TL yeni yatırım yapacak. Bir çok yeni proje var. Biz bu yatırımları yapmak zorundayız. Takdir sizin ben yaptığımız düzenlemenin bu şekliyle geçmesi taraftarıyım. Yatırım yapılmayan yerlerde de bunu başlatalım dediniz. Ben o teklifinizi dikkate alayım. Mayıs genel kurulunda tüm konuları tekrar konuşup, tartışalım” dedi.
MECLİS GERİLDİ, ARA VERİLDİ
Müzakerelerde tansiyonun yükselmesi ile meclis kısa bir ara verdi. Arada Cumhur İttifakı üyeleri ile bir araya gelen Başkan Seçer, muhalifleri ikna etmeye çalıştı. Ancak sonuç alamadı.
Aranın ardından yapılan oylamada yeni su aboneliklerinde katılım payının yüzde 1’e indirilmesi ve uygulamanın il geneline yayılmasına ilişkin teklif kabul edilmedi. 29’a, 37 oy ile reddedilen oylama sonrası AKP ve MHP’li Cumhur İttifakı üyelerinden indirim oranının yüzde 0.45 oranında uygulanması teklifi geldi. Ancak CHP’lilerden kanunen olağanüstü kongrenin gündeminin değiştirilemeyeceği itirazı geldi.
Başkan Seçer de, “Tartışma bitti, gündem maddesi oylandı, reddedildi” dedi. Ancak Cumhur İttifakı üyeleri tepki gösterdi, MHP’li Mehmet Topkara, “Biz başka bir maddenin görüşülmesini istemiyoruz, alnı konu ile ilgili önerge veriyoruz. Başkanımızı samimiyete davet ediyorum” dedi.
CHP’li Ali Dinsever ise “Vatandaşın bir sorunu var. Muzdarip. Bunu düzeltelim dedik ama bugün siyasi bir manevra ile bu indirime karşı çıktınız. Anlaşılmaz bir şey. Hukukin alacağınız bir başka karar hukuksuz bir karar olur” dedi.
MUHALEFET: “BİZ DAHA FAZLA İNDİRİM İSTİYORUZ. VAHAP BAŞKAN İSTEMİYOR”
Seçer’in ise “Yeterli tartışma yapılmıştır” diyerek toplantıyı bitirmek istemesi ise tepkiyle karşılandı.
Mehmet Topkara, “Siz yanlış yapıyorsunuz, ahlaki değilsiniz bu konuda. Burada yüzde 55’i konuştuk sizinle” dedi.
Seçer, “Meclisi sizin istediğiniz gibi yönetemem. Sayın Tat lütfen grubunuza hakim olun. Ben sizinle sayın Ekmekçi ile konuştum” dedi.
Mahmut Tat ise “Konu farklı yerlere götürüldü. Biz gündeme ek bir konu görüşmüyoruz. Sadece rakam düzeyinde farklı bir öneri getiriyoruz. Bunda hukuken, kanunen hiçbir engel yok” dese de, Başkan Seçer, Meclis Yönetmeliği gereği toplantıyı bitirme talebinde ısrar etti.
Salonda tansiyonun yükselmesi ile Cumhur İttifakı üyeleri ile CHP’liler gerildi.
Vahap Seçer ise “Mayıs ayında görüşürüz, ne güzel geçecekti. Kabul etmediniz” derken, Topkara, “Yanlış yapıyorsunuz. İyi niyetimizi kullandınız. İndirimin daha çok olması lazım. Biz daha fazla indirim istiyoruz. Vahap başkan istemiyor” diyerek canlı yayında halka seslendi.
Başkan Seçer ise “Popülizm yapmayın, küçücük bir konu kocaman bir sorun haline geldi” yanıtını verdi, Mehmet Topkara ise “Asıl siz yapıyorsunuz” yanıtını verdi.