Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İçel TV ekranlarında gazeteci Semir Bolat’ın hazırlayıp sunduğu “Doğal Alan” programının konuğu oldu. Başkan Seçer, programda pandemi sürecini, 1 yılda hayata geçirdikleri hizmetleri ve gündemi değerlendirdi. Seçer, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önümüzdeki günlerde olağanüstü bir şekilde toplanacağını duyururken, borçlanma konusu, su faturaları ve daha pek çok önemli konuda açıklamalarda bulundu. Seçer, bir vatandaşın kendisine gönderdiği su faturası üzerinden Mersinliler’i bilgilendirdi.
Başkan Seçer’in katıldığı canlı yayın, Mersin’de eşine az rastlanır birlik beraberlik mesajına da sahne oldu. Mersin’in en köklü ve en geniş tabanlı 5 sivil toplum örgütünün başkanları yayına katılarak Başkan Seçer’in başta salgın süreci olmak üzere birçok alanda başarılı işlere imza attığını ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği, Tabip Odası ve Baro Başkanları ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Seçer’in toplumun her kesimiyle diyalog kurduğunu, siyasi ayrım yapmadan bütün Mersin’e hizmet ettiğini vurguladı. 5 önemli sivil toplum örgütü başkanı, Mersinliler’in iradesiyle seçilen Başkan Seçer’e güven duyduklarını ifade etti.
“BU İLK YIL, BÜYÜK YATIRIMLARIN, KENTTE ÇÖZÜM BEKLEYEN BÜYÜK PROJELERİN HAZIRLIK SÜRECİ”
Başkan Seçer, yayındaki konuşmasında seçimin üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatarak, “İlk etapta seçim öncesi verdiğimiz vaatlerden daha çok sosyal politikalar öne çıktı. Çok süratli bir şekilde hayata geçirebileceğimiz sosyal politikalar süratle gerçekleştirildi. Büyük yatırımların ya da kentte çözüm bekleyen büyük projelerin hazırlık süreci bu ilk yıl. Bundan sonraki süreçte de bu önemli çalışmalar, projeler, büyük yatırımlar hayata geçecek” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE MECLİS’İ TOPLAYACAĞIZ”
Koronavirüs sürecinde belediyeler olarak asıl yapmak istedikleri projeleri askıya almak zorunda kaldıklarını ve süreci aşma çabasında olduklarını belirten Seçer, “Mersin’in ortak paydasında buluştuğumuz projelerde Meclis’in desteğini aldık. Şu anda da açıkçası çok şikayetçi olduğumu söyleyemem ama bundan sonra süreç nasıl gider hep beraber göreceğiz. Tabii önemli konular var gündemde. Pandemiden dolayı Meclis toplantılarımız bir genelge ile yasaklandı. Ancak ‘Valilik iznine bağlı olmak koşuluyla bir olağanüstü toplantı yapabilirsin’ diyor genelge. Biz de önümüzde bekleyen sorunlar ve alınması gereken kararlar için muhtemelen önümüzdeki günlerde Meclis’i toplayacağız. Vatandaşlarımızı ilgilendiren konular var” diye konuştu.
“KİRA BEDELLERİNİ ALMAMAMIZ İÇİN MECLİS KARARI GEREKİYOR”
Başkan Seçer, yeni bazı Meclis kararları almaları gerektiğini ifade ederek, “Bunlardan bir tanesi belediye mülkiyetlerinde kiracı olan vatandaşlarımız var ya da bizim mülkiyetimizde olan taşınmazların satışından, ecrimisil ya da kirasından kaynaklı bize borcu olan yurttaşlarımız var. Şimdi burada faaliyeti durdurmuş ya da bir şekilde krizden dolayı faaliyetini sürdürememiş vatandaşlarımızın bize olan kira borçlarının ertelenmesi için bir karar almamız lazım. Tamamen faaliyetini durdurmuş esnaflarımızın ya da işyeri sahiplerimizin de kira bedellerini almamamız için bir karar almamız gerekiyor. Bunu gündeme getireceğiz. Zaten yine daha önce İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda bazı iş kolları vardı. Restoranlar, kafeler, berberler ve bunun gibi bazı esnaflarımızın zaten o çıkan genelge gereği biz kira borçlarını ertelemiştik ya da sözleşme bitiminde o kapalı kaldığı süreyi ilave edeceğiz. Yani bu süreye ilişkin bir kira tahsilatımız olmayacak. Bununla ilgili bir karar alacak Meclis” ifadelerine yer verdi.
BORÇLANMA YETKİSİ DE GÖRÜŞÜLECEK
Olağanüstü Meclis toplantısında Meclis’e gelecek konular hakkında da bilgi veren Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“17 Nisan'dan itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken faturaların Belediye Meclisi'nde aldığımız kararla 3 ay süreli ertelemesinin yolunu açacağız. Bu imkanınız olacak. Diğer taraftan yine ruhsat, vize, hat ücretleri var. Biz de hat sahibi olan toplu taşıma araçları var ya da M, H, T, S, C plakalar var. Bunların ruhsat veya vizesi ile ilgili bazı bedeller var. Bunların ödenmesiyle ilgili bir karar almamız gerekiyor. Yine çok sıkça şikayet konusu olan, abonelik katılım payı ücretleri var. Su ve kanalizasyon katılım payı ücretleri. Bu bedelin indirilmesi ile ilgili talep geldi. Geçtiğimiz Meclis’te biz bu teklifi getirmiştik ama bazı değerlendirmeler sonucunda Meclis’ten ret kararı çıktı. Yine bu konuyu Meclis gündemine taşıyacağız. Diğer taraftan bazı imar konularımız var. Bunları gündeme getireceğiz. Muhtemelen bir borçlanma yetkisi konusu var. Bu borçlanma yetkisi de tabi kamuoyunda çok konuşulan bir konu. Bizim her yıl sonu, bir sonraki takip eden yılın bütçesi Meclis’te onaylanır ve bütçe içerisinde de bütçe denkliği için bir borçlanma kalemi vardır. Meclis’in kabul ettiği bütçe içerisindeki borçlanmayı da kabul ediyor anlamına gelir. Şimdi o borçlanma miktarının kullanım yetkisinin tarafımıza verilmesi için Meclis’e bir teklifle geleceğiz. Geçtiğimiz yıl da bunun tartışmaları çok oldu. Biz geçtiğimiz yıl bunu Ekim ayında almıştık. 2019'un Ekim ayında almışız ve Aralık ayında da bu borçlanma yetkisini kullanmışız. O günden bugüne tabi ki cari harcamalar devam ediyor, hayat devam ediyor. Devraldığımız tablo da çok iyi bir tablo değildi. Tabii ki önemli borçları vardı belediyenin. Artı pandemi sürprizi bizim mali dengelerimizi bozdu. Evdeki hesap çarşıya uymadı misali. Gelir kayıplarımız çok önemli miktarda. Bizim biliyorsunuz belediye olarak 3 temel gelirimiz var. Maliye’den gelen vergi kesintilerinden, kaynaklı, İller Bankası’ndan ve öz gelirlerimiz var. Bunların tamamında %50’ye yakın bir düşüş var. Kira bedellerini almayacağız, öz gelirlerimiz içerisinde önemli kalem. Bu bir gelir kaybıdır. 3 ay süreli erteleyeceğiz. Diğer taraftan Maliye’den gelen paranın önemli miktarda düşüşü bir gelir kaybıdır. Bütün bunlara, bu senaryolara hazırlıklı olarak bir borçlanma talebimiz olacak. Bunu niçin yapacağız? Biz zaten yatırımları durdurmuş durumdayız. Biz sosyal yardımlar dışında, Mersin için zaruri harcamalar dışında hiçbir harcamayı yapmıyoruz. Bir genelge yayınladık haftalar önce ve bütün ihaleleri, bütün harcamaları durdurduk ve şu anda biz sadece pandemi sürecinde yaptığımız çalışmalar, vatandaşlarımıza yaptığımız sosyal yardımlar ya da bunun gibi birtakım hizmetlerin giderleri dışında hiçbir harcama yapmıyoruz.”
“BORÇLANMA TALEBİ KEYFİYETTEN TALEP EDİLEN BİR DURUM DEĞİL”
Gelirlerin düşmesi ve gelir-gider dengesinin bozulması durumunda personelin maaşını ödeyemeyecek duruma gelebileceklerinden de bahseden Seçer, “Cari harcamalarımız devam ediyor. Esnaftan alışveriş yapıyorsunuz, akaryakıt alıyorsunuz ya da günlük zaruri ihtiyaçlarınızı alıyorsunuz, hizmet satın alıyorsunuz, bunların bedelleri var. Bu ödemelerde sorun yaşanmasın diye bir borçlanma talebimiz olacak. Bazı rakamlar vermek istiyorum. Biz 1 Nisan 2019'da yönetime geldik. 31 Mart seçimleri ile. Aldığımız mali tablo toplamda 2 milyar 250 milyon lira bizim borcumuz vardı. Bunun 665 milyonu açık hesap belediyenin borcu. 1 milyar 600 milyon civarında da bankalara olan borcu vardı. Şu anda bizim toplamda 1 milyar 478 milyon borcumuz var. Yani o günden bugüne yaklaşık olarak 700 milyonun üzerinde borcumuzda bir azalma var. Yoksa hayat devam ediyor, cari harcamalarımız devam ediyor. Tasarruftan ziyade mali disiplini sağlamamız, israfı önlememiz, kaçağı önlememiz. Dolayısıyla belediye olarak ne yaptığımızı biliyoruz. Bizim için her kuruş önemli. Yani bu borçlanma talebi keyfiyetten talep edilen bir durum değil ya da biz faiz ödemeye meraklı değiliz. Personel harcamalarımızı ya da esnaf ödemelerimizi aksatmamak için bu borçlanmayı yapabiliriz. Tabii Meclis gelecek hafta değil, daha sonraki hafta toplanacak. Umut ediyorum Meclis’e getireceğimiz, Mersin’in yararına olan bu konular süratle orada kabul edilir ve uygulamaya geçeriz. Meclis olağanüstü toplanacak. Valiliğin bize izni ile bu olacak. Bekliyoruz bakalım. Müracaatımızı yaptık” dedi.
“BİZİM YÖNETİME GELDİĞİMİZ TARİHTEN ÖNCEKİ SU FİYATI NEYSE, ŞU ANDA ÖDEDİKLERİ FİYAT AYNI”
Su faturalarındaki düzenlemeler hakkında da açıklamalarda bulunan Seçer, “Su faturalarının yüksekliği ile ilgili bana şikayetler geliyor. Biraz yanlış bilgi aktarılıyor biraz da kara propaganda yapılıyor. Özellikle sosyal medya aracılığıyla. Biz yönetime geldiğimizde mesken için 3.18 TL’ye Mersin halkı su tüketiyordu. 3.18 TL metreküp fiyatıydı. Diğer atık su bedeli, ÇTV vesaire onlar ayrı. Benim seçim öncesi bir indirim sözüm vardı. Yüzde 10 indirim yaptık ve bunu 2.90 kuruşa düşürdük. 2020 tarifesinde tekrar bir yüzde 10 fiyat düzenlemesi yaparak, bizim geldiğimiz dönemdeki su fiyatlarına tekrar erişti. Bizim yönetime geldiğimiz tarihten önceki su fiyatı neyse, şu anda meskenlerinde, evlerinde su tüketen yurttaşlarımızın metreküp bedel olarak ödedikleri fiyat aynı” sözlerine yer verdi.
Faturaların, su fiyatlarının yüksekliğinden değil, bu süreçte evde kalan vatandaşların artan su tüketiminden kaynaklı olduğunu vurgulayan Seçer, şunları kaydetti:
“Pandemi sürecinden dolayı iş yerleri kapalı, birçok insan uzun süredir evlerinde ve evlerde su tüketimi arttı. Su tüketimi artınca tabii ki faturalar da aslında su tüketimine bağlı olarak önceki ay ortalamalarına göre daha fazla gelmeye başladı. Yani faturaların yüksekliği su fiyatlarının zamlı olmasından kaynaklı değil kullanılan miktarın artmasından kaynaklı. Biliyorsunuz su bedellerinde kademe olayı vardır. Biz o kademe olayını da kaldırdık. Geçtiğimiz ay virüsten dolayı bazı meskenlere sayaç okumaya da gitmedik. Bir önceki ayların ortalaması ile geçici olarak fatura düzenledik. Hatta bunları ödemeyebilirsiniz, bir kanun değişikliği bekliyoruz ve bunları erteleyeceğiz dedik ki, şu anda 3 ay süreli erteliyoruz. O süre içerisinde sayaç okumaya gidilmemiş meskenlerde bugünlerde gidip sayaç okunuyor ve fatura düzenleniyor. 2 aylık su faturaları var. Bundan kaynaklı, çok su tüketiminden kaynaklı. Vatandaşlarımız bugün şikayet ediyorlar ama bu su fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı değil, bu süreç içerisinde ya kullandıkları süre uzun, o faturalar ya 2 aylık faturalar ya da sürekli evde olmaktan kaynaklı. Biz bunları önümüzdeki günlerde tahsil etmek üzere, şu anda yasalar çerçevesinde yapılabiliyor. Bunları meclis kararı ile erteleyeceğiz.”
“FATURADA ALINAN MİKTARLARIN TAMAMI MESKİ’NİN KASASINA GİTMİYOR”
Bir vatandaşın kendisine gönderdiği fatura üzerinden örnekler vererek Mersinliler’i bilgilendiren Seçer, “Bir de faturalarda vergi yükü çok fazla. Şimdi elimde bir örnek fatura var. Bir vatandaş bana göndermiş bunu. 422 liralık. Tabi ki yüksek bir bedel ama kullanılan su 41 ton. Bunun su bedeli 244 lira. Çünkü kullanım miktarı yüksek. Ama atık su bedeli 122 lira. ÇTV 19 lira, KDV 29 lira. Vergileri üst üste koyduğunuz zaman bu rakam 422 liraya kadar çıkıyor. Dolayısıyla haklı olarak da yurttaşlarımız faturaların yüksek geldiğini söylüyor. Oysa ki bu toplanan vergileri, KDV alıyorsunuz bunu Maliye’ye yatırıyorsunuz, ÇTV alıyorsunuz bunun yüzde 80’lik kısmını ilçe belediyelerine ödüyorsunuz. Ama bunları ilçe belediyeleri adına da MESKİ tahsil ediyor. Bunların hepsi bütün faturada görülüyor. Yani bu faturada aldığımız miktarların tamamı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kasasına gitmiyor. Maliye’ye gidiyor, alt belediyeye gidiyor, atık su bedeli alıyor bu kanalizasyon yatırımları için. Sadece su bedeli için değil” dedi.
120 BİN GIDA KOLİSİ DAĞITILDI
Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle sosyal yardımlar konusunda bir alt yapıları olduğu için pandemi sürecine hazırlıklı olduklarını belirterek, 120 bin koli gıda yardımı yaptıklarını ifade etti.
KIZILTAN: “BÜYÜKŞEHİR, PANDEMİ ORTAMINDA ÇOK SOSYAL YARDIMLAR VE UYGULAMALAR YAPTI”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da programa video konferans yolu ile katılarak, Başkan Seçer ile kolay bir şekilde diyalog kurabildiklerini belirtti. Kızıltan, Mersin’in daha iyi yönetilmesi adına siyaset farkı gözetmeyen bir yapısı olduğu için Başkan Seçer’i takdir ederek, teşekkürlerini iletti. Kızıltan, “1 yıl gibi kısa bir sürede değerlendirmek, not vermek gibi bir şeyimiz olamaz ama benim Sayın Başkan’ın en dikkatimi çeken tarafı çok kolay diyalog kurabiliyor ve kurulabiliyor. Mersin’in selameti için, Mersin’in daha iyi yönetilebilmesi için, Mersinli’ye daha iyi hizmet verebilmesi için hiçbir siyaset farkı gözetmeden kim katkı koyabilecekse çok rahat diyalog kurabiliyor. Bu tarafını çok takdir ediyorum. Hiçbir komplekse kapılmadan sadece Mersin’e hizmet etmeyi düşünen bir tavırla hareket ediyor Başkan” dedi.
Başkan Seçer’in hayata geçirdiği hizmetler ile Mersin halkının çok rahatladığını vurgulayan Kızıltan, “Bizim gördüğümüz Başkanımız Mersin’e hizmet için hem sosyal anlamda, hem fiziki anlamda her türlü adımları atıyor. Bu yönden de kendisine teşekkür ediyoruz. Hele ki pandemi ortamında gerçekten insanlara çok dokundu. Çok sosyal yardımlar ve uygulamalar yaptı. Bu tavırlar ve uygulamalar da halkı çok rahatlattı. O yönden de teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Seçer de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın önemli bir kurum olduğundan söz ederek, “İlişkilerimiz de son derece iyi. Çok faydalanıyoruz kendilerinden. Kentin sorunlarının çözümünde de ortak hareket etmek için çaba sarf ediyoruz. Sadece MTSO değil tüm sivil toplum kuruluşları, odalar ve kurumlar ile Mersin’in ortak paydasında bir araya gelebiliyoruz” dedi.
TALAT DİNÇER: “ULAŞTIRDIĞIMIZ GIDA YARDIMLARI HAFİFE ALINACAK YARDIMLAR DEĞİL”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer de yayına katılarak, esnafın yaşadığı sorunlardan söz etti. 25 bine yakın esnafın fiilen kapalı olduğunu bildiren Dinçer, pandemi sürecinin esnafı nasıl etkilediğinden söz etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in bu süreçte esnaf için gerekeni yaptığını belirten Dinçer, Büyükşehir’in esnafa yaptığı gıda yardımlarından söz ederek, 13 ilçenin tamamında 16 binin üzerinde gıda yardımı yapıldığını anlattı. Seçer’e esnaf ve sanatkarlar adına teşekkür eden Dinçer, esnaf ve sanatkarlar adına bu süreçte yerelde yapılan hizmetlerin çok önemli olduğundan bahsetti. Dinçer, “Burada da zaten kapısını ilk çalacağımız Büyükşehir Belediye Başkanımız’dı. İlk görüşmemiz sağ olsun belediyemize ait işyerlerinin kiraları ile ilgili. Ben kendisiyle ilk görüştüğümde dedi ki; ‘Sayın Başkan ne demek. Önemli bir süreç. Şimdi biz zaten esnafın tepesine çökmüyoruz. Derdimiz kira değil, bunları şimdilik öteleyelim. Süreci de bir görelim.’ Sağ olsun o konuda gerekeni yaptı. Biz esnaflarımıza duyurduk. İşinize şimdilik bakın bakalım ve önümüzde süreç geldiğinde bunu hep beraber karar veririz dedik ve süreç böyle devam ediyor. O esnaflarımız da şimdilik rahat etti” dedi.
Dinçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından esnafa yapılan gıda kolisi yardımından da bahsederek, “Kendisi ‘Tereddütsüz zorda, darda olana ulaşmak bizim görevimiz’ dedi. Ne yapabiliriz diye beraber oturduk ve konuştuk. Gıda yardımı yapalım diye birlikte karar verdik. Çok da güzel bir organizasyon yaptık. Şu ana kadar 13 ilçeye ulaştık. 16 binin üzerinde gıda yardımı yaptık. Mersin’in her köşesine ulaşmaya çalıştık. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e gerçekten tüm esnaf ve sanatkarım adına teşekkür ediyorum. Minnet duyuyorum. Bizle beraber bizim gibi düşünerek burada sıkıntıda olan tüm esnafımıza ulaşmaya çalıştık” dedi.
Esnaf Masası projesinden de söz eden Dinçer, “Esnaf Masası’nı Türkiye’de ilk defa gündeme getireceğiz ama laf olsun diye bir Esnaf Masası değil. Öyle güzel bir organizasyon yapıyoruz ki, burada ne şahsı ne de kişiyi bağlıyor. Tüm katmanları, sektörleri bağlıyor. Esnaf artık belediyenin kapılarında, dairelerinde günlerce zaman harcamayacak. Bağlantı tek taraftan tek merkezden bu işin takipçisi olacak ve bizzat da Belediye Başkanımız’a bağlı olacak. Böyle de güzel bir Esnaf Masası yapıyoruz” dedi.
“YAPILAN YARDIMLAR HAFİFE ALINACAK YARDIMLAR DEĞİL”
Dinçer, esnaf ve sanatkarın sıkıntıya düşmemesi adına Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte işbirliği içerisinde güzel çalışmalar sürdürdüklerini ifade ederek, “Başımız ağrımadı. Şimdiye kadar ne sorun götürdüysek kulak arkası da edilmedi. Bunlar bizim için de bir şans. Mersin’de güzel bir birliktelik yakaladık. Umarım bu böyle devam eder. Darda, zorda olana ulaştırdığımız gıda yardımları hafife alınacak yardımlar değil. Bir nakit desteği ne kadarsa, düşünün ki bizim bu yaptığımız yardımlar şu an 2.5 milyon civarında” dedi.
Başkan Seçer ise bu süreçte esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, “Onların yaşadığı sorunlar kat be kat arttı. Daha önce yoksullukla ilgisi olmayan ya da herhangi bir sıkıntısı olmayan birçok esnaf, bu durumda maalesef gıda yardımına muhtaç oldu. Dükkanlar kapalı olunca daha önce kıt kanaat geçinen insanlar da bugün maalesef muhtaç duruma geldi” ifadelerini kullandı.
YEŞİLBOĞAZ: “İNSANA DAİR POLİTİKALAR ÜRETEN VE ONLARIN EN CAN ALICI İHTİYAÇLARINI BİLEN, ELİNİ UZATTIĞI ZAMAN DOKUNABİLEN KESİMLER BİZE GÖRE BELEDİYELERDİR”
Mersin Barosu Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz da programa katıldı ve Seçer’e bu süreçte kent adına yaptıkları tüm hizmetler ve verdikleri emekler için teşekkür etti. Yeşilboğaz, Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları ilaçlama, temizlik ve maske desteğinden bahsederek, “Biz bu süreç başladığında ilk Büyükşehir Belediyemiz’i aradık. İvedilikle Adliyemizin ilaçlanması gerekiyor. Çünkü burada haftalık 20 bin insanın girişi söz konusu. Bu insanların pandemi nedeniyle çok fazla virüs taşıyabileceklerini ve bunu Mersin halkına bulaştırabileceklerini söyledik. Sağ olsun bizleri kırmadılar. Hemen sabah ekipleri gönderiyoruz diyoruz. İlk etapta hemen Adliye’yi tamamen hijyenik bir şekilde sterilize ettiler, temizlediler, ilaçladılar. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
Yeşilboğaz, yerel yönetimlerin çok büyük rol üstlendiklerini de dile getirerek, “İnsana dokunan, insana dair politikalar üreten ve onların en can alıcı, hassas ihtiyaçlarını bilen ve ilk etapta elini uzattığı zaman dokunabilen kesimler bize göre belediyelerdir, yerel yönetimlerdir. Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerimiz de bu minvalde çalışmalar sürdürüyor” diye konuştu.
Başkan Seçer, Yeşilboğaz’ın hayvan hakları konusunda hayvan severlerden gelen mesajları iletmesi üzerine, hayvanlar için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, “Bu pandemi sürecinde sokak hayvanları özellikle mağduriyet yaşadı. Çünkü onlar da restoranlardan, kafelerdeki gıda artıkları ile besleniyordu. Şimdi oralar kapalı olunca o canlar da aç kaldı. Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak her noktaya dostlarımız için yiyecek bırakıyoruz. Onların suluklarına su bırakıyoruz ve veteriner hizmetlerimiz de sürekli devam ediyor” dedi.
ANTMEN: “BİZİM İSTEDİKLERİMİZİN HEPSİ PANDEMİNİN MERSİN’DE DAHA AZ PATLAMASI AÇISINDAN ÖNEMLİYDİ”
Mersin Tabip Odası Başkanı Talat Antmen de yayına katılarak bu süreçte sağlık çalışanlarının yaptığı çalışmalardan söz etti. Pandemiyi halkın en az zararla atlatabilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Antmen, Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine çok ciddi destekler sunduklarından bahsetti. Antmen, Büyükşehir Belediyesi ile ilk günden itibaren süreci koordineli bir biçimde götürdüklerini belirterek, sağlık çalışanlarına verilen hizmetleri anlattı. Antmen, “Büyükşehir Belediyesi bizlere çok ciddi destekler sundu. Pandeminin hemen başında bir toplantı yaptık. Burada bizim bazı taleplerimiz oldu Sayın Başkan’dan ve bu taleplerin hepsini yerine getirdiler. Tabi bizim istediklerimizin hepsi pandeminin Mersin’de daha az patlatılması açısından ve özellikle de sağlıkçıların korunması açısından çok önemliydi. Özellikle Büyükşehir ile ciddi bir koordine içerisinde götürmeye çalışıyoruz” dedi.
Seçer ise konuyla ilgili, “Bu mücadelenin asıl kahramanlarından bir tanesi halkımız. Tabi ki bu sürece, alınan tedbirlere sıkı sıkıya riayet ettiler. Diğerleri de sağlık çalışanları” dedi. Büyükşehir olarak sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını vurgulayan Başkan Seçer, Büyükşehir’in sağlıkçılara sağladığı imkanları anlattı.
GÜLGEN: “BİZ BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR ERZAK DAĞITIMI GÖRMEDİK”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Kiremithane Mahallesi Muhtarı Ali Gülgen de canlı yayına bağlanarak, Büyükşehir’e yaptıkları çalışmalardan dolayı muhtarlar adına teşekkürlerini iletti. Gülgen, mahallelerde yapılan erzak dağıtımlarından duydukları mutluluğu da ifade etti.
Gülgen, muhtarların yerel yönetimler ile birlikte ortak çalıştıklarından bahsederek, “Biz 1 senelik süreçten memnunuz. Hele ki şu süreçte, pandemi olayında, Büyükşehir’e çok büyük işler düştü. Biz Vahap Başkan’a teşekkür ediyoruz. Daire başkanlarımız, genel sekreter yardımcılarımız, hepsi bizimle beraber bir telefonda bütün işlerimizi hallediyoruz. Ellerinden geleni yapıyorlar. Şu anda mahallelerde erzak dağıtılıyor. İnanın biz bugüne kadar böyle bir erzak dağıtımı görmedik. Son sürat bir erzak dağıtılıyor. 25-26 senedir dağıtırım ben ve normal dağıtılan günlerin 3-4 misli erzak dağıtıyoruz” diyerek memnuniyetlerini dile getirdi.
Başkan Seçer, “Bizim yerel yönetimlerde mihenk noktamız muhtarlarımız. Bu süreçte de çok büyük katkılar yapıyorlar. Kendilerine gerçekten çok teşekkür ediyorum. Mahalledeki ihtiyaç sahibini biliyor, mahalledeki sorunları biliyor. Bizim için aslında bir anlamda belediyeye hizmet eden bedava bir belediye çalışanı gibi. Allah razı olsun onlardan” dedi.
“TRAFİĞİ RAHATLATMAK İÇİN KÖPRÜLÜ KAVŞAK PROJEMİZ VAR”
Seçer, bu sıkıntılı dönemin kısa süre içerisinde sona ermesini temenni ettiklerini belirterek, hayata geçirmek istedikleri bir takım projelerden bahsetti. 3 noktada trafiği rahatlatmak amacıyla köprülü kavşak projesini hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Seçer, “Trafiği rahatlatmak için köprülü kavşak projemiz var. Bu dönemde 3 noktada çalışma yapacağız. Bir tanesi Forum Katlı Kavşağı, bir diğeri Göçmen Katlı Kavşağı ve üçüncüsü de bu sürece, ilk dönemimize sığdıracağımız Karayolları Kavşağı’nda yine bir köprülü kavşak çalışmamız olacak” dedi.