Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılacağına” ilişkin açıklamalarının ardından aralarında Mersin Barosunun da bulunduğu 50 baro, baroların demokratik yapısını bozacak, işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak hiçbir girişimi kabul etmeyeceklerini açıkladı.
‘BAROLARIN GÖRÜŞÜ SORULMAMIŞ, SÜRECE DÂHİL EDİLMEMİŞLERDİR’
AK Parti tarafından hazırlanmakta olan yasa değişikliğinin, baroların görüş ve önerileri alınmadan oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, “Anayasa ve Avukatlık Kanunu’nun yüklediği görev ve verdiği yetkiye dayanarak bağımsız savunmayı temsil etmekte olan baroların, kendi yasalarında yapılması planlanan söz konusu değişikliğe dair görüşü sorulmamış, sürece dair hiçbir şekilde dahil edilmemişlerdir. Avukatların ve baroların kendilerini ilgilendiren kanundaki düzenleme öncelikle avukatlara ve barolara sorulmalı iken, avukatlar ve barolardan kaçırılarak taslak düzenleme yöntemi adil, hakkaniyetli ve doğru değildir. Demokratik bir süreç işletilmeden, avukatlara ve barolara görüş ve fikirleri sorulmadan, gizli kapılar ardında yürütülen tartışmalarla baroların bu yetkisinin budanacağı, kanunda yer alan ‘işlerlik kazandırmak’ kısmının çıkarılıp başka bir maddeyle baroların dava açma hakkının tamamen elinden alınacağı anlaşılmaktadır” denildi.
‘ÖRGÜTLERİN, GRUPLARIN ETKİN OLACAĞI DEĞİŞİKLİK AVUKATLARIN KIRMIZI ÇİZGİSİ OLMAK ZORUNDA’
Açıklamada, “Basına yansıyan ve yetkili ağızlarca da ifade edilen öğrenebildiğimiz kadarı ile bir ilde birden fazla baro kurulması, barolara üyeliğin zorunluluk kapsamından çıkartılması, Avukatlık Kanunu’ndaki mevcut seçim sistemi yerine nispi temsil sisteminin getirilmesi, delege sayılarının değiştirilmesi ve avukatlar ile barolara verilen ‘Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ hak ve görevine ilişkin olan tüm bu değişiklik taleplerinin Avukatlık Kanunu’ndaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren bir nitelik olduğundan, bu girişimleri hiç kabul etmiyoruz. Avukatlar yerine örgütlerin, grupların etkin olacağı ve barolarla avukatların fiilen ve hukuken bölünmesine hizmet edecek taslaktaki değişiklikler tüm avukatların ve yurttaşlarımızın kırmızı çizgisi olmak zorundadır” ifadelerine yer verildi.
‘HİÇBİR ANTİDEMOKRATİK TAVRI KABUL ETMİYORUZ’
Baroları yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmediklerini ifade eden 50 baro, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Görüş ve düşüncelerimiz alınmadan, bizleri yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmiyor; savunmayı işlevsiz, iktidara bağlı ve atıl kılacak müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu sebeple baroların demokratik yapısını bozacak, baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak tüm girişimlerin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırılık teşkil edeceği açıktır. Bugün esas görevi yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini korumak, bağımsız yargıyı ve hukuk devletini savunmak olan baroları yok etmeye yönelik girişimde bulunanlar bugüne kadar başarılı olamamıştır. Bu girişim, avukatlar, yurttaşlarımız ve kamuoyu nezdinde unutulmayacaktır.”