FİKİR BİRLİĞİ OLMADAN OLMAZ!


 

Cennet-Cehennem Obruğu hakkında konuşmak için artık çok geç olduğunu söyleyen Mersin’in tanınmış isimlerinden Abdulvahap Kokulu, “Bundan sonraki yerlerde de yapılacak restorasyonların kamuoyuyla paylaşılmasını rica ediyorum, yalvarıyorum. Mersin’le ilgili ne yapacaksınız şeffaf bir şekilde açıklayın” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin’in tanınmış isimlerinden Abdulvahap Kokulu, büyük eleştirilere neden olan Cennet-Cehennem Obruğu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Radyo Ülkü’de gazeteci Hediye Eroğlu, Serkan Tultak ve Esat Durak’ın sunduğu programa konuk olan Kokulu, yapılan yapının yaşlılar ve engelliler için çok büyük sağlık sorunlarına neden olacağını vurguladı.

Obruk hakkında konuşmak için artık çok geç olduğunu söyleyen Kokulu, “İş bitmiş, sistem çalışıyor. Belki başında bir istişare mahiyetinde kamuoyuna bilgi verilmiş olabilir ama ben bilmiyorum. Ben yine çok iyi niyetle bu asansörü düşünen ve yapanların eline sağlık. Bu yapı sayesinde yerli ve yabancı gezginlerin ilgisini çekmesini ve zenginlik katmasını diliyorum. Asansör olayı estetik boyutunu tartışmak için artık geç ama bu olayın bütçe olayına değinmek istiyorum. Bu bütçe Çukurova Kalkınma Ajansı 2020 yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı kaynaklı. İçinde de turizm geçtiği için birçok turizm olayını desteklemesi gerekiyor, destekleyeceğine inanıyorum” dedi. Turistik projelere ayrılan bütçelerin farklı alanlarda da değerlendirilebileceğini belirten Kokulu, “Dün insanlar Taşucu’ndan Mersin’e 3 saatte gelebildiler, trafikten kaynaklı. Acaba bütçe kaynaklarımızı Çeşmeli-Taşucu yoluna doğru mu yönlendirilse devletimiz? Bu insanların bu kadar ıstırap çekmemesi için. Ayrıca Çukurova Havalimanı projesi vardı. Yeterli bütçe bulunamadığı için iptal edildi ama asansör için kaynak bulunabildi. Yapılan asansörün çelikleri kilo ile belirleniyor ve o kadar çok demir kullanılmış ki üzerine çok sağlam 10 katlı bina yapılabilir” diye konuştu.

“BİZİM ANAMUR İLE TARSUS ARASINDAKİ ANTİK COĞRAFYAMIZ ANTALYA’DA YOK”

Mersin’de değerlendirilmesi gerekilen çok fazla tarihi eser olduğunu söyleyen Kokulu, “Eski otogarın karşısında eski İngiliz Yağ Fabrikası var. Bu İngiliz Yağ Fabrikası da Sanayi Bakanlığı’nın bir projesi olarak kamuoyuna açıklandı ve müze yapılması planlandı. 2017 veya 2018’den beri bir şey yapılmadı. Yine bekliyor, burasının bekleme sebebinin pandemi olduğunu düşünüyorum ama pandemi süreci öncesinde 2-2,5 yıl gibi sürede bir adım atılması gerekirdi. Gelelim Viranşehir’e. Pompei Polis’te Aratos’un mezarı varmış. Bu dünyaca tanınmış şu anda ayda bir kratere de adı verilmiş. Bu mezarın bulunması ve orada da bir yapı düzenlenmesi ve dünya turizmine açılması gerekiyor. Burada da bütçe yetersizliğinden bir adım atılamıyor. Soli tarafında denize gömülmüş bir antik liman var. Bu limanın yüzeye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Dünya yat turizminin bu bölgeye doğru akmasına ve Viranşehir’in zenginleşmesine sebep olacak bir proje. Uzuncaburç’ta harika bir antik tiyatro var.  Bu antik tiyatronun da yine Mersin’in kültürel yaşamına katılması için restorasyonlar gerekiyor. Bizim Anamur ile Tarsus arasındaki antik coğrafyamız Antalya’da yok. Sayısal olarak da üstünüz zaten. Dolayısıyla biz bu hazineyi daha çarpıcı ve daha çok dünya kamuoyuna sunacak şekilde güçlendirmemiz lazım. Anamuryum müthiş bir kent. Bu kent başkalarının elinde olsaydı dünya mirasına geçerdi ve onun plajında da küçük küçük oteller olurdu” diye, değerlendirilmeleri gerektiğini belirtti.

“BU OBRUĞUN ORTASINA DEMİR YIĞINI İLE İNMEK ŞART MIYDI?”

“Bu obruğun ortasına demir yığını ile inmek şart mıydı?” diye soran Kokulu, “Uluslararası bir jüri seçilirdi ve bu jüri yarışmalar sonucunda birkaç alternatif içinden en doğrusu, kalitelisi ve uygun fiyatlısı seçilebilirdi. Yola çıkılırken böyle yapılması gerekildiğine inanıyorum. Dünyanın gözü önünde olan bir yer ve Kültür Bakanlığının açıkladığı uzman kişiler bu jüri yardımıyla yapmış olsaydı bugün inanıyorum ki daha mutlu bir sonuç yaşardık. Yaşlı ve engelliler düşünülerek yapıldığı söylendi. Ben de 74 yaşındayım ve yaşlıyım. Şimdi ben emin olun asansör altın kaplama olsa inmem. Aşağıda oksijen kısıtlı bir durumda. Ayrıca indiğimde yerler kaygan ve geçeceğim yollar çamur içerisinde. Ben niye kendimi riske atayım. Nasıl buna izin verilebilir. Orada kapalı bir kafe var. O kafenin içerisinde geniş bir ekran alın ve obrukları izleyerek gezebilsin, sorularını uzmanlara sorabilsin. Sağlık riske atılmış olunuyor. Bundan sonraki yerlerde de yapılacak restorasyonların kamuoyuyla paylaşılmasını rica ediyorum, yalvarıyorum. Mersin’le ilgili ne yapacaksınız şeffaf bir şekilde açıklayın” taleplerinde bulundu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : hilmi dulkadir - Tarih : 16/6/2020 - 10:41:32
    Seviyeli güzel bir haber. Düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim. Vahap kokulu Bey, Mersin sevdalısı. Mersin için çokça Fikri olan bir düşünür. Birlikte bulunduğumuz Mersin Dostları Fikir Grubu``nun da başkanı. Gönül ister ki gerek Kalkınma Ajansı projeleri gerek diğer yerli projeler uygulamaya geçmeden, daha fikir aşamasındayken Vahap Bey gibi birçok düşünür Mersin sevdalısının fikri da alınsın. Böyle bir teşebbüs son derece faydalı olacaktır.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA