İTHAL MUZDA KAÇAKÇILIĞA SON! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İTHAL MUZDA KAÇAKÇILIĞA SON!


 

Yeni gelen tebliğ ile ithal muz kaçakçılığının önüne geçildiğini kaydeden Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “Yani muz ithal etmek ithalatçılar önce ihracatçı birliğine başvurarak kayıt belgesi almak zorunda, daha sonra gümrük beyannamesi doldurmak zorunda ve en önemlisi ise ihracatçı birliği tarafından belirlenen kıymetten daha düşük fatura edemeyeceklerdir ve bu bedel üzerinden gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaklardır” dedi.

Haber Merkezi

Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Türkiye’ye gelen ‘Kaçak muz girişi’ hakkında bir açıklama yaptı. Yerli muz üreticilerin en büyük sorunlarından birinin kaçak muz girişi olduğunu vurgulayan Gümüş, “Daha doğrusu resmi kanallardan ülkemize muz ithal eden ve sonrasında ödedikleri gümrük vergilerini geri alan ithalatçıların bu illegal yolları; 20/03/2020 tarihli ve 31078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 8 mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’ ile muz da ‘kayıt belgesi’ kapsamına alınarak, referans fiyat uygulaması ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Daha önce uygulanan sistemden bahseden Gümüş, “İthalatçı firma; referans fiyat kabul edilen koli başına 9,5 dolar üzerinden gümrük vergisini ödüyordu daha sonrasında ise 3,5 dolar alış fiyatı ile düzenledikleri faturayla da ve eski tarihli bir mahkeme kararını referans göstererek ile aradaki farka tekamül eden vergiyi devletten geri alıyorlardı. Yani muzu çok düşük bir gümrük vergisi ödeyerek ithal etmiş oluyorlar ve yerli üreticiyi de, daha da düşük fiyatlara muz satmak zorunda bırakıyorlardı. Bu illegal yolla hem üretici kayıp ediyordu hem de devlet milyonlarca dolar vergi kaybetmiş oluyordu. Bu süreçten tek kazanan ise muz ithalatçısı firma oluyordu” diye ifade etti.

MUZ KAYIT BELGESİ İLE İTHAL EDİLECEK

Yeni yayınlanan tebliğ ile muzun artık kayıt belgesi ile ithal edileceğini duyuran Gümüş, “Yani muz ithal etmek ithalatçılar önce ihracatçı birliğine başvurarak kayıt belgesi almak zorunda, daha sonra gümrük beyannamesi doldurmak zorunda ve en önemlisi ise ihracatçı birliği tarafından belirlenen kıymetten daha düşük fatura edemeyeceklerdir ve bu bedel üzerinden gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaklardır.  Artık koli başına alınan 9,5 dolar üzerinden uygulanan vergi yerine ton başına birliğin belirlediği fiyat olan 490 dolar üzerinde %145,8 gümrük vergisi ödenecektir ve bu vergiyi de daha düşük fatura edemeyeceği için bu bedel üzerinden vergi ödemek zorunda kalacaktır. Daha düşük fatura edemeyeceği için de geriye vergi iadesi alamayacaklardır. Bu yeni sistem ile; muzda gümrük kaçakçılığı bitmekle beraber, hem ülke ekonomisine hem de yerli çiftçiye ciddi kazanımlar olacaktır. İthalatçı firmalar da haksız kazanç sağlayamacaklardır” dedi.

“ÜLKEMİZ MUZ İTHAL EDER HALE GELECEKTİR”

Türkiye’nin şu anda iç piyasanın muz ihtiyacının yüzde 80’ini karşıladığını kaydeden Gümüş, “Çok kısa sürede ithal muza ihtiyacımız kalmadığı gibi muz ihraç eder hale gelmemiz için hiçbir olumsuz durum yoktur. Ülkemiz artık muz ithal eden ülke olmaktan çıkıp, muz ihraç eden ülkeler arasına girecektir. Cari açığın azalması için muz üreticileri de elini taşın alına koyacaklardır. Yerli ve milli; tarım, ekonomi ve ticaret politikaları nedeniyle başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, bu süreçte desteğini bizden hiç esirgemeyen Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a, Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Gonca Yılmaz Batur’a Gümrükler Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Gümüş’e, İthalat Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Erkan Çetinkayış’a, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a; Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanlığı ve tüm muz üreticilerimiz adına teşekkür ediyoruz” diye açıkladı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA