Haber Merkezi
Yeşil Gazete’nin haberine göre; Mersin’de yer alan Akkuyu Nükleer Santrali’nin bilimsel ve hukuki olarak geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu ve üretim lisansı alana kadar inşaatının tamamen durdurulması talebiyle Danıştay’a yapılan başvuru kabul edildi.
Danıştay İdare Mahkemesi’ne sunulmak üzere Adana Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ayrıca ÇED raporunun santralin Türkiye’nin milli güvenliği, ekonomik geleceği ve halk sağlığı üzerindeki olası yıkıcı etkilerinin gözetilerek hazırlanması talebi yer alıyordu.
İLGİLİ BAKANLIKLARIN VE MGK’NIN DAVACI OLMASI SÖZ KONUSU
Bölgedeki çevre dernekleri ve meslek odaları tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nin de davacı olarak dahil olması talebi de mahkemece kabul edilmiş oldu.
Etkileri bütünsel olarak ele alınabilir
Mecbur olmamakla birlikte eğer söz konusu bakanlıklar davaya katılımı kabul ederse, Akkuyu Davası’nda çevreci grupların dışında diğer bakanlıklar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile karşı karşıya gelmiş olacak.
Bu durum aynı zamanda Madencilik, termik santraller ve nükleer santraller gibi yok edici projelerin bütünsel bir değerlendirmeyle ele alınması gerektiğini gösteren bir adım.
DAVACILAR
Davacı tarafta ise şu kurumlar yer alıyor: Çevre ve Tüketici KorumaDerneği Adana, Mersin Çevre Dostları Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Erzin Ziraat Odası, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi ve Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği.