AKDENİZ’DE CUMHUR İTTİFAKI NE DERSE O! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE CUMHUR İTTİFAKI NE DERSE O!


 

Geçen ay CHP’den istifa eden ve AKP’ye geçen Süleyman Kahraman, Akdeniz Belediye Meclisi’ndeki dengeleri nasıl değiştirdiği belediyenin Temmuz ayı toplantısında gözler önüne serildi. Komisyon üyeliklerinin 5 kişiden oluşması ve gizli yapılmasına ilişkin teklif, sandalye çoğunluğunun Cumhur İttifakı’na geçmesi ile kabul edilmedi.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Meclisi, koronavirüs nedeniyle ertelemelerin ardından 4 ay sonra Temmuz ayı olağan toplantısı için toplandı.

Belediye meclis salonunda yapılan toplantıya Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlık etti. İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda

MECLİS ÜYESİ RAHATSIZLANDI, MECLİSE ARA VERİLDİ

CHP’liler komisyon seçimlerinin gizli yapılması için önerge verirken Başkan Gültak, “Komisyon seçimleri gizli olmaz. Encümen seçimleri gizli olabilir. Komisyonlarda kaç kişi olabileceğini oylayabiliriz. Komisyon seçimleri açık olur, kanun böyle olur. Encümeni gizli yapacağız” dedi. Komisyon üyeliği seçimlerinin gizli yapılıp yapılmaması ile ilgili teklif oy birliğiyle reddedildi.

Komisyon üyelerinin 3 kişiden oluşmasını isteyen CHP’lilerin önerisi de oy çokluğuyla reddedildi. Böylece komisyon üyelerinin seçiminin 5 kişiden oluşacak şekilde açık oylama ile yapılmasına karar verildi.

Bu esnada MHP’li Meclis üyesi Tufan Nenni’nin rahatsızlanması ile toplantıya kısa bir süre ara verildi. Nenni bir süre dinlenme odasına alındı.

Meclis ise komisyon üyeliği seçimleri ile devam etti.

ENCÜMENDE EŞİTLİK KURA GETİRDİ

Encümen üyeliği için gizli yapılan seçimlerde ise ilk seferde eşit çıkınca yeniden oylama yapıldı. İkinci oylamanın da eşit çıkması üzerine kanun gereği 6 kişi arasında kura çekildi.

Mahmut Dönmez, Abbay Polat, Emin Çaparoğlu seçildi.

TEMSİL ORANLAMASINDA TARTIŞMA

Daha sonra söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi, “İhtisas komisyonlarımızı 3’ten 5’e çıkardık. Partilere göre yeniden bir düzenleme yapılmalı. Bizim bir çizelgemiz var, sunmak istiyorum” dedi.

Yasaya göre; basit orantı sistemi doğrultusunda AK Parti 2, HDP ve CHP’nin bir üyeyle temsil edildiğini anımsatan Tanrıverdi, “Sizin partinize üye olmayanlar sizinle oy verebilir, birlikte hareket edebilir ama orantı hesaplamasına dahil olmaz” diyerek MHP’nin ihtisas komisyonlarında temsilde olamayacağını belirtti.

AK Parti’nin meclisteki temsiliyet oranın yüzde 44.07, HDP’nin yüzde 26.3, CHP’nin yüzde 21, MHP’nin yüzde 5.6 ve EMEP’in de bir 1 üye 2.63 olduğunu anımsatan Tanrıverdi, basit oran yönetmeninin temsilde adalet ilkesine ve çoğulcu demokrasi anlayışına beklenen faydaya daha uygun düştüğünü savundu.

Meclisin 38 üyeye sahip olduğunu anımsatan Ali Tanırverdi, Denizli İdare Mahkemesi’nin benzer bir davaya ilişkin kararını anımsatarak, “Bağlı olduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye Belediyeler Birliği’nin tartışma götürmeyecek talimatları ve uygulamak zorunda yargı kararları vardır. İhtisas komisyonları sunduğumuz çizelgeye göre yapılmasını talep ederiz. Tersi bir durum yargı kararları sonucu meclis komisyonlarımızın iptaline gider. Yöneticiler dersine az çalışmış” dedi.

MHP’lileri, “Bizim mazbatada MHP diye bir şey yok AK Parti yazıyor” itirazları gündeme gelirken, CHP’li Serhat Dövenci, “Yasalara uymamız gerekiyor. Mazbatamızda partiler yazabilir. Mahkeme kararı ile şuan bu kişiler MHP üyesi mi AK Parti yöneticisi mi bunu isteriz. AK Parti’de tüzel kişilikleri var ise haklı olursunuz” dedi.

“MHP’LİLER İSTİFA EDİP BİZE GEÇTİ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise kimlerin hangi partiden meclis üyesinin belli olduğunu meclis tutanağında belli olduğunu söyleyerek, “MHP’den iki arkadaşımız istifa ederek AK Parti’ye girmiştir ki, Süleyman Kahraman’ın da partimize geçtiğine dair dilekçesi bulunmaktadır. Kanun yönetmeliklerden üsttedir. Biz çarpıp böldüğümüzde rakamlar buçuk ve buçuğun üzerindeyse tamlanır. Çarpıp böldüğünüzde AK Parti 2,5’tur. Dolayısıyla ihtisas komisyonlarına 3 üye vermesi kanunen doğru bir davranıştır çünkü buçuklar tamamlanır” dedi.

Başkan Gültak seçime geçilmesinde ısrar ederek, “Engel var ise yasal mevzuatlar çerçevesinde itiraz hakkı bulunmaktadır” dedi.

Komisyon üyeleri seçiminde de eşitlik çıkması nedeniyle başkan Gültak’ın da oyunu kullanması ile Cumhur İttifakı’nın listeleri kabul gördü.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA