Geçen hafta yapılan Büyükşehir Meclisi’nde yaşanan gergin tartışmalar sonrası dün yapılan ikinci birleşimde Başkan Seçer’den meclise kural uyarısı geldi! Başkan Seçer yetkilerini hatırlatarak, meclis üyelerinden ilgili yönetmeliğin amir kurallara uymalarını istedi!
HEDİYE EROĞLU – AYŞENUR ÖNAL
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Temmuz ayı Olağan Toplantı Döneminin ikinci birleşim toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
İlk oturumda kente yakışmayan görüntülerin yaşandığı Meclis’te toplantı öncesi Başkan Vahap Seçer’in, Meclis Çalışma Yönetmeliği amir kuralları ile ilgili hatırlatma yapması tepkiye neden oldu.
KURALLARI HATIRLATIP, UZLAŞMA MESAJI VERDİ
Seçer, “Üyelerin gündem dışı konuşma isteği yazılı olarak başkana bildirilir. Söz verip vermemek ve söz verildiğinde süresini belirleme yetkisi başkana aittir. Biz bugüne kadar böyle bir uygulama yapmadık ancak gündeme aldığımız dilek ve temenniler maddesi gereği bizden yazılı olmadan söz talebinde bulunan arkadaşlarımıza gündemin dışındaki bazı konularla ilgili değerlendirme yapmak üzere konuşma hakkı veriyoruz.
Hem gündem ile ilgili hem de usul hakkında lehte ve aleyhte olmak üzere başkan birer üyeye söz verebilir. Yapılacak konuşmalar en fazla 10 dakika ile sınırlıdır. Görüşmelerde konuşmak için önceden başkanlıktan söz istenir. Bugüne kadar yaptığımız uygulamalarda her arkadaşımıza biz bu söz hakkını kullandırıyoruz.
Meclisteki konuşmalar başkana hitaben yapılır. Başkan her zaman söz hakkına sahiptir. İhtisas komisyonları ve siyasi parti grupları adına yapılacak konuşmalar 20’şer dakika, üyelerin konuşmaları ise 10 dakika ile sınırlıdır. Meclis başkanı meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. Meclis görüşmeleri sırasında söz alan üyenin konu dışına çıkması, yani bir madde ile ilgili konuşurken söz isteyip farklı konulardan bahsetmesi, kişiliğe dokunur söz söylemesi, diğer üyelerin hatibin sözünü kesmesi ve meclisin düzenini bozacak davranışta bulunması yasaktır. Buna aykırı davranan üyeler başkan tarafından uyarılır. Buna rağmen davranışında ısrar eden üye başkanın talimatı ile görevliler tarafından meclis dışına çıkartılır. Meclis görüşmeleri sırasında sükunetin bozulması sırasında başkan tarafından ilgililere ihtarda bulunulur. Görüşmelere devam edilmeyeceğinin anlaşılması halinde başkan oturuma ara verebileceği gibi görüşmeleri bir sonraki oturuma erteleyebilir.
Bugüne kadar yaptığımız birleşimlerde ben başkan olarak bu kurallara azami bir şekilde riayet etmeye çalıştım. Sizlerden de ricam meclis üyelerimiz olarak Meclis Çalışma Yönetmeliği’nde yer alan amir hükümlere uygun davranışlar içerisinde olmanız, yani benim işimi rahatlatmanız. Böylelikle daha sakin meclisler geçer, daha ne konuştuğumuz anlaşılır. Müzakere ettiğimiz konularda daha rahat uzlaşabilir ve anlaşabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
TOPKARA’DAN KURAL TEPKİSİ
Ancak 16 meclis ihtisas komisyonuna üye seçimi esnasındaki görüşmelerde MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Seçer’in bu açıklamalarına gönderme yaparak, “Oylama nasıl yapacağız, orada bir kitap var kitaba baksak. Şimdi siz güzel okudunuz meclisin çalışma usul ve esasları ile ilgili maddeleri. Ama bu maddelerde kafam karıştı biraz. Bu maddeler neler yazıyor o kitaptan bir okusanız güzel olacak” dedi.
Seçer’de Topkara’ya hitaben, “Bir kitap, gözlüğü yok ise gözlükte verelim. Orada yerinde incelesin. Senin okuma yazman yok mu Mehmet Bey” yanıtı verdi.
Öte yandan komisyon üyelikleri seçimlerinde 16 komisyona 7’şer üye seçildi. 7 üyeden 3’ü MHP’li, biri AKP’li ve 3’ü de CHP’li meclis üyelerinden oluştu. Böylece komisyonlarda Cumhur İttifakı üstünlük sağladı.