GİZEM EKİCİ
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Mersin Şubeler Platformu, emekten halktan yana bir normalleşme için ‘bütçeden hakkımızı istiyoruz’ diyerek, ses yükseltti.
Özgür Çocuk Parkı’nda konuyla ilgili yapılan basın açıklamasını Mersin KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay okudu.
HAYAT PAHALILIĞI TÜİK’E YANSIMADI
TÜİK’in rakamlarına yansımayan hayat pahalılığına karşı tüm kamu emekçilerini insanca yaşama yetecek bir gelir için mücadeleye çağıran Özbay, “Haziran ayına ilişkin resmi enflasyon verileri açıklandı. Tüm dünyayı saran pandemi süreci ile artan hayat pahalılığı TÜİK enflasyon rakamlarına yine yansımadı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerine göre enflasyonda aylık yüzde 1,13, 6 aylık yüzde 5,75, yıllık yüzde 12,62 artış gerçekleşmiştir.
TÜİK pandemi sürecinde başta gıda fiyatlarında olmak üzere yaşanan astonomik artışları yine görmezden gelmiştir. Üstelik TÜİK’e göre Haziran ayında gıda enflasyonu yüzde 1,60 düşmüştür!
TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanmasının hemen ardından iktidara yakın medya her zaman olduğu gibi yine ‘Memura üç zam birden’, ‘en düşük memur maaşı şu kadar TL’ oldu türünden kamuoyunu yanıltıcı ‘müjde’ manşetleri atmaya başlamıştır.
Oysa milyonlarca insan sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiğini görmektedir.
Enflasyon hesabında dar gelirlilerin, emekçilerin gelirlerinin yüzde altmış beşini harcadığı gıda ve konut (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) giderlerini yarı yarıya düşük tutma başta olmak üzere rakamlara nasıl takla attırdığını tüm vatandaşlar görmektedir.
Kısacası siyasal iktidarın siparişine göre rakam açıklar hale gelen TÜİK verilerine artık itibar eden kalmamıştır.
DAR GELİRLİ İÇİN EK BÜTÇE GEREKLİ
Buna rağmen siyasal iktidarlar ‘işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik’ nutukları atarken, hedeflenen enflasyon rakamlarına imza atan yandaş sendika ve konfederasyon ise kendilerinin de inanmadığı ‘tarihi başarı’ hikayeleri uydurmaya devam etmektedir.
Tek çözüm, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi, devam eden olağanüstü koşullardan en çok etkilenen kesimleri, koruyucu sosyal devlet politikalarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir.
Bunun da yolu 2020 yılı bütçesinin revize edilerek dar gelirli, yoksul, ücretli kesimlerin yurttaşlık haklarını koruyacak, gelirlerinin insanca bir yaşam seviyesine yükseltilmesini sağlayacak ek bir bütçe yapılmasından geçmektedir.
Bu çerçevede içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda dar gelirlilerin, ücretli kesimlerin salgından korunarak nefes almasını ve insanca bir yaşam sürmesini sağlayacak” dedi.
ELEKTRİK, DOĞALGAZ, SU, İNTERNET GİDERLERİ HAZİNE’DEN KARŞILANSIN
Gerçek bir normalleşme için atılması gereken adımlara da değinen Mustafa Özbay, şunları söyledi; “Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Bütçe hakkımız önündeki engellerin kaldırılmasını, ülke kaynaklarının kullanılmasında herkese ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde bir kamu hizmeti sağlanmasına öncelik verilmesini, başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere /temel bir yurttaşlık geliri’ sağlanmasını istiyoruz. Bütçede toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alınmasını, ücretli kesimler olarak bizlerin omuzlarına yıkılan vergi adaletsizliği yükünün hafifletilmesi için; gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini -tüketimden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini-kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını-asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını talep ediyoruz. Geçsek de geçmesek de, hizmet alsak da almasak da otoyolların, köprülerin, şehir hastanelerinin müteahhitlerine parası bizim cebimizden çıkan hazine garantilerine son verilmesini istiyoruz. Temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmasını bekliyoruz.
2020-2021 TOPLU SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLSİN
Ülke kaynaklarının daha fazla silahlanma için değil, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz. Yaşanan hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitirmiş olan 2020-2021 yıllarını kapsayan ‘toplu sözleşme’nin iptal edilmesini, başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmesini talep ediyoruz. İş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmesini, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanmasını, hukuksuz bir şekilde gece yarısı KHK’larla işlerine son verilen arkadaşlarımızın biran önce işlerine geri döndürülmelerini istiyoruz.
Kıdem tazminatı fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesini, yıllardır tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimizin güçlendirilmesini talep ediyoruz.
Yukarıda sıraladığımız tüm bu talepleri içeren ek bütçenin hiç vakit kaybetmeksizin hazırlanarak hayata geçirilmesini istiyoruz. Sadece kamu emekçilerini değil, tüm dar gelirlileri, ücretli kesimleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları ‘emekten, halktan yana bir normalleşme için, bütçeden hakkımızı istiyoruz’ şiarıyla ortak mücadeleye çağırıyoruz”.