GİZEM EKİCİ
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Çaltıbozkır Mahallesi’nde 2018 yılında başlanan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimler ile sürüyor.
Mayıs ayında başlayan lavanta yetiştiriciliği eğitimler ile sürüyor.
Çaltıbozkır Derneği öncülüğünde sürdürülen çalışmalar kapsamında Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, kurs sonucunda lavanta yetiştiriciliği yapılmasının ekonomik olarak köye katkı sağlayacağı kursiyer ve köylülere verilen eğitimler ile anlatıldı.
Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Gün de, teknik personellerce Çaltıbozkır Derneği’nin lavanta bahçelerini gezerek, yapılacak olan işler ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Yeni dikim yapılan ve geçen yıl dikilen bahçeleri gezerek gelişmeleri inceleyen Gün, “Çiftçilerimize bol kazançlı ve bereketli günler dileriz” dedi.
ARICILIK DA GELİŞECEK
Lavantanın, tıbbi ve aromatik bitki olmasının yanında bölgede arıcılık için önemli nektar kaynağı olduğunun da altını çizen Yusuf Gün, “Arıcılığın gelişmesi için mahallemizde çiçeğin az olduğu dönemde arılar bal akım döneminde lavantanın çiçek açması ve nektar vermesi dolayısıyla arılar için vazgeçilmez bir gıda kaynağıdır. Arıcılığın gelişmesi ve katma değeri yüksek lavanta balı için gerekli bir bitkidir. Ayrıca lavanta yağı, sabunu, suyu, kolonyası, oda spreyi, kuru ve yaş çiçek olarak değerlendirilmektedir.
Bölgemizde lavanta bahçelerini gezmek ve fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşların daha önceden başka bölgelerde bulunan lavanta bahçelerine gitmek zorundaydı. Artık Çaltıbozkır Mahallemizde bu gibi faaliyetleri yapmak için uzaklara gitmeye gerek duyulmadan Uzuncaburç tarihi ören yerlerine çok yakın olan Çaltıbozkır lavanta bahçeleri bu isteği karşılamaktadır. Yeni dikilen lavanta bahçe tesisleri ile turizm gelirleri artmaktadır” dedi.