MECLİS GERİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİS GERİLDİ


 

Belediye Kanunu’nun yer aldığı kitaba uygun yönetim modeli ısrarı ile öne çıkan Başkan Vahap Seçer’in son olarak reddedilen MESKİ için istediği 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisini oylama metodunda salt çoğunluk üstünlüğüyle kabul edildi sayması tartışmalara konu oldu.

BAŞKAN BORÇLANMAYI KİTABA UYDURDU

Kararın valiye gönderileceğini ve son halinin oradan çıkacak karar ile netleşeceğini söyleyen Başkan Seçer, Cumhur İttifakı’nı yatırımlarını, hizmetlerini engellemekle eleştirdi. Cumhur İttifakı ise Seçer yönetimini uygulamaları sonucu halkın anasını ağlatmakla eleştirdi ve borçlanmaya ihtiyaç olmadığını savundu. 

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sayısal üstünlüğe sahip Cumhur İttifakı ile 31 Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer arasındaki gerilim artıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplamda 6 maddenin görüşüldüğü toplantıda borçlanma ve yeni abonelerden fazla alınan katılım paylarının geri ödemeleri öne çıktı. Daha önce reddedilen ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, kararı hukuksuz gördüğü gerekçesiyle yeniden meclise getirdiği MESKİ yönetimine 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesi ile ilgili teklif oylamaya ilişkin usul itirazlarına rağmen kabul edilmiş sayılması tepki çekti.

Başkan Seçer’in önceki meclis toplantılarında olduğu gibi Belediye Kanunu’nu anlatan kitabı kaynak göstererek yetkisi ve kanunlar doğrultusunda oylama yaptırdığını savunarak, kararın valiye gideceğini ve gelecek karara göre durumun netleşeceğini söyledi.

100 MİLYON TL’LİK BORÇLANMA YETKİS 68 MİLYON TL OLARAK KULLANILABİLECEK

Geçen yıl MESKİ’nin gelir bütçesinin 559 milyon TL olduğunu bu yıl ise öngörülen rakamın 685 milyon 571 bin TL olduğunu aktaran Başkan Seçer, bunun yüzde 10’unun 68 milyon 557 bin TL’ye tekabül ettiğini ve borçlanma yetkisi ile kullanılacak rakamın da 68 milyon 557 bin TL olabileceğini aktardı.

Borçlanma yetkisini neden istediklerini de anlatan Seçer, “2019 yılı Kasım ayında MESKİ’nin bütçesi görüşüldü. Stratejik planı, maliyetler, gelir –gider kalemleri üzerinde mutabakat sağlandı ve biz meclisin desteğiyle bütçe kararnamesini onayladık. Yatırım programımıza koyduğumuz yatırımlar şuanda bir bir gerçekleştiriliyor. Şuan 14 noktada çalışmamız var, yağmur suyundan, temiz içme suyu ve kanalizasyona kadar pek çok noktada inşaatımız sürüyor.

Bu yıl içerisinde bu yatırımlara ödeyeceğimiz rakam 92 milyon 93 bin TL.

MESKİ’NİN BORCU 750 MİLYON TL’DEN, 495 MİLYON TL’YE DÜŞTÜ

Bu yatırımlara ilişkin en geriden borcumuz Haziran ayındaki hak edişler. Mayıs ayından bir TL dahi borcumuz yok MESKİ’nin mali dengesi yerinde. Ne yaptığımızı, ne ödediğimizi biliyoruz. 2019 yılı 1 Nisan’ından buyana yönetimdeyiz. MESKİ bankadan bir kuruş borç para kullanmıştır. 8 milyon TL teminat mektubu alımı gerçekleştirilmiş, bu da Enerjisa’ya verdiğimiz depozitonun serbest bırakılması içindi. 1 Temmuz itibariyle de devraldığımız 1 Nisan tarihinden buyana MESKİ’nin borç stoku 255 milyon TL gerilemiştir. Yaklaşık 750 milyon TL borcu vardı ki bunun 72 milyon Avro cinsinden borcumuz vardı. Döviz kurlarındaki oynamalar rağmen TL bazında 255 milyon TL borç azaltılmış durumda.

Bu yıl içerisinde tahmini olarak 74 milyon TL bir ödememiz söz konusu. 2020 yılı içerisinde devam eden planlanan veya ihaleye çıkacağımız yatırımlarla 664 milyon 432 bin TL’lik bir yatırım söz konusu. Bu yıl içerisinde de bu yatırımlara ait ödemelerimizin miktarı 169 milyon 955 bin TL.

Ekim ayına kadar aylık ön gördüğümüz su ve atıksu gelirimiz ve iller bankası gelirimizin toplamı 67 milyon TL. Ancak Kasım ve Aralık aylarında bu miktar 62 milyon TL olarak öngörülmekte.

Yılsonuna geldiğimizde eski tariflerle 114 milyon TL’lik açığımız söz konusu. Hayalci bir şey yok. Bütçe dengeli olsun diye 100 milyon TL borçlanma öngörmüşüz ve yaptığımız hesaplamalarla bunu tutturmuşuz. Pazartesi aldığımız kararlar ile bütçemizde 45 milyon TL’lik bir sapma olacak. Bütçe dengemizi bozmak adına su da iyileştirme yaptık.

Borçlanma yetkisini aslında bu meclis onamış, tekrar bu tartışmaya dönmek istemiyorum. Sapma olacak ama varsın olsun, biz 68 milyon 500 bin TL kısmını borçlanma ile karşılayalım, kalan 100 milyon TL için de farklı tedbirler alalım.

Öte yandan kaçak kayıp oranı konusunda kesinlikle tavizsizim. Demode şebekeler var. Ama bir de çalınan suyumuz var. Çaldırmayacağız. Çalmayanın faturasına ekletmeyeceğiz. Biz ne kadar az su çaldırırsak o kadar faturaların toplamı düşer. Çünkü bizim maliyetlerimiz düşer” diye konuştu.

BAŞKANDAN TEKLİF KABUL EDİLDİ SAVUNMASI

Daha önce meclise gelen ve reddedilen MESKİ’nin 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesi ile ilgili teklifin oylamasında ‘kararınızda ısrarcı mısınız?’ metodu uygulandı. Bu metot ile yapılan uygulama kapsamında teklifin kabul edildiğini açıklayan Başkan Seçer’e muhalefetten tepki geldi. Seçer ise oylama modelinin meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır ilkesi ile yapıldığını belirterek, “Meclisimizin üye sayısı 79 ve salt çoğunlumuz da 40. 40 meclis üyemizin evet demesi gerekiyordu 35 meclis üyemiz kararından ısrar etmiştir ve karar kabul edilmiştir. Karar mülki amire gönderilecektir” açıklaması yaptı.

MHP’DEN TEPKİ

MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat ise “5393 sayılı Belediyeler Kanunun 23’üncü maddesine göre başkanın geri iade ettiği bir karar var ise bu karar ile ilgili ısrarcı oylama ile ilgili red veya lehte çıkacak sonucun salt çoğunluk artı bir olması gerekir. Burada geldiği şekliyle red kararında ısrarcı olan sayı 36, verilmesi yönünde çıkacak kararın da salt çoğunluk artı bir olması gerekir yani kabule dilmiş olamaz. Artı veya eksi salt çoğunluk olması gerekir. Yani sonuçta tekrar görüşülmek üzere dosyanın bir sonraki meclise iade edilmesi gerekir” tepkisi verdi.

Başkan Vahap Seçer de, 23’üncü maddeyi yeniden okuyarak salt çoğunluk sayısının 40 olması halinde red kararının kabul edilebileceğini ancak sayının 35 olduğunu anımsattı. Hakkı olmasına rağmen konuyu mahkemeye intikal ettirmediğini bildiren Seçer, “Bu maddede sizin söylediğiniz gibi bir ek hüküm yok” dedi.

Mahmut Tat da, “Kanunda, ‘oylamada lehte veya aleyhte alınan kararın kesinleşebilmesi için salt çoğunluğun olması gerekir’ deniliyor. 40 sayısını bulamazsak karar kesinleşmez.

Hukukçular yorum yaptı, görüş aldım. Hukukçular bu konunun bir sonraki meclise gitmesi gerektiğini belirttiler. Salt çoğunluk olmadığı için karara bağlanamıyor” göründe ısrar etti.

“MUĞLAK BİR DURUM VAR”

Başkan Seçer ise, “Muğlak bir durum var ben de farkındayım. Ama başkana veto hakkı verilmiş. Başkana orada bir anlamda bir yol daha açmış kanun. ‘Meclis kabul etmedi ama bir daha gönderimde toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla değil mevcudun salt çoğunluğuyla kabul edilebilir’ denmiş. Bu konu bizi aşar çünkü farklı görüşler var” dedi.

“RED KARARININ NERESİ HUKUKSUZ?”

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara da, “Meclis hayır dedi oyçokluğuyla, Ve siz bunu yasaların size erdiği hakla geri iade ettiniz. Hukuka aykırı konuları başkan meclise bir kez daha iade edilir’ deniliyor. Siz bunu hangi hukuksuzluğa göre bunu meclise getirdiniz? Bu hukuksuzluk maddelerinin burada görebiliyor muyuz?  Hukuka aykırı neresi var bunu bir ortaya koyarsanız işin başına dönmüş oluruz.

“YATIRIMLARI, SİZ BENİM HİZMET ETMEMİ ENGELLİYORSUNUZ”

Başkan Seçer ise, “Ben borçlanma yetki talebimi sizlere anlattım. Stratejik plan ve bütçe sizlere sunuldu ve kabul edildi. Siz benim bütçe denkliğimi bozacak kararların altına imza atıyorsunuz. Meclis bütçe tasarısın yılbaşından önce aynen veya değiştirerek kabul eder ancak meclis bütçe denkliğini bozacak düzenlemeler yapamaz.

O bütçe içerisinde yer alan sizlerin kabul ettiği borçlanma kalemini benim finans kurumlarından borçlanma almamı engelleyecek karar almanız yasalara uygun bir durum mu? Yatırımları, siz benim hizmet etmemi engelliyorsunuz. Bu hukuka aykırı bir karardır. Benim istediğim borçlanma yetkisi mevcut bütçe içerisinde yer alan şeklinden farklı olsa sizi anlarım.

Sizin aldığınız şuanda kara tamamen bizlerin yatırımlarına engel koyucu karardır. Benim gelirlerimi düşüyorsunuz. Dolayısıyla hukuka aykırı bir karardır. Kararımızı açıkladık usul yönünden bir hata yapılmış ise zaten biz bunu mülki idare amirliğine göndereceğiz ve oradan çıkacak sonucu bekleyelim” dedi.

MHP’li Tat ise Seçer’e tepki göstererek, “Yatırımların önün geçiyorsunuz bu hukuksuzluktur dediniz bunu asla kabul etmiyoruz. Bütçe denkliği için bütçeye konan rakamın kredi olarak kullanmayıp kullanılması yüce meclisin kararına bağlıdır. Gerekli şartlarda kredi verebilir, vermeyebilir. Verilen veya verilmeyen krediler idarenin önün kesiyor suçlaması kabul edilebilir değildir” açıklaması yaptı.

“MİLLETİN ANASINI SİZ AĞLATTINIZ”

Başkan Seçer de, Türkiye Belediyeler Birliğinin Temel Belediye Mevzuatı Kitabı’nı atıfta bulunarak hükümleri yeniden anımsattı.

Tat ise, “Vallahi helal olsun. Bu süreçte pandemi de dahil gittiğiniz her yerde başta başkan olmak üzere yoğun fatura tepkisi ile karşılaştınız. Sonra abone ücretlerinin fazla olduğunu gördük gelin bunu düşürelim dediniz. Önerdiğiniz rakam yetemez biraz daha düşürelim dedik. Şimdi döndük geriye alına fazla para ödensin dediniz. Emekli Ali hocam ola ki bir ceza çıkarsa bu parayı nasıl ödeyecek? Bu konular tartışılırken siyasi bir yorum yapılmadı, yapılmazda. Biz size çekincelerimizi ifade ediyoruz. İşin ucunda para var. Faturalar nedeniyle bu süre içinde milletin anası ağladı.

Başkan, ‘herkes evde su kullanılıyor, o yüzden fatura şişti’ dedi. Zammı veren sizsisiniz milletin anasını ağlatan sizsiniz. Kelime oyunları ile yorumları ile birbirimizi halkın önünde şeye düşürmeye çalışmayalım. Bu dert hepimizin derdi. Halkımıza yardımcı olalım bunda hemfikiriz. Birbirimize ayar vermeye kalkmayalım.

Gelelim kredi olayına; Yatırımın tutarı şu, bu yıl ki ödenecek rakam şu’ denildi. MESKİ güçlü bir kuruluş. MESKİ bu yatırımların hepsinin altından kalkar. Daha yıl bitmedi, 7’inci aydayız. Önümüzde 5 ay var. Önümüze farklı şeyler çıkar. Oturur tekrar görüşürüz. Verilmez diye bir şey yok. Ama bugün kararımız bu. Tartışmayı bu şekilde uzatmanın anlamı yok. Kullanacağınız kredi bu yatırımlar için ise MESKİ bu yatırımları kendi imkanları ile yapar diyoruz. Bizim tespitlerimize göre MESKİ kendi gelirleri, gücüyle programlayıp yapabilir. Şu feveranın doğru değil Muhittin bey. Bana başkan cevap verecek çünkü başkana hitaben konuşuyorum.

Oturup demokratlıktan konuşuyoruz. Ortada bir konu var yorum yapıyor, düşüncemizi söylüyor, kararımızı veriyoruz. Beğenmeyebilirsiniz. 

MHP’nin verdiği karar ile halkımız bilmem ney’ deniliyor da bizi bu hale getiren Kasım ayındaki kararınız değil mi? Bu zamları yapan siz değil misiniz? Halkımız yorumu yapacaktır” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA