Haber Merkezi
İthal muzda vergilerin düşürüldüğü yönündeki haberleri yalanlayan Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ve Muz-Bir Başkanı Fevzi Türkay, üreticilerin panik yapmamasını, “Devlet ithalatçı firmaların oyununu bozmak için gümrük vergisi nispi (yüzde 7) ve maktu (ton başına 830 Euro) olarak 15 gün sonra uygulanmaya başlayacaktır” açıklamasını yaptılar.
TON BAŞINA VERGİ GETİRİLDİ
Yazılı ve görsel basında çıkan ithal muzdaki yüzde 145,8 olan verginin yüzde 7’ye düşürüldüğü haberlerine yanıt veren Gümüş ve Türkay, “Kimlerin bu haber ve paylaşımları hangi maksat ve hangi amaçla yaptıklarına ise hiçbir anlam veremiyorum. İthal ürünlerde alınan kararlar, ithalatçı firmalar tarafından zaman zaman özellikle ithal muzda delinmeye çalışılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ithalatçı firmalar mahkeme kararları çıkararak devlete yatırdıkları vergileri geriye almakta idiler. Bu uygulamayı önlemeye yönelik olarak hükümetimiz tarafından alınan bir kararla, 08 Mayıs 2020 tarihinde bir değişiklik yapılmış, gözetim uygulamasına geçilmiş ve koli başına alınan referans fiyat kaldırılarak ton başına vergi getirilmişti. Biz de bu uygulamayı daha önce siz değerli üreticilerimizle paylaşmıştık” şeklinde açıklama yaptılar.
“ALINAN KARAR ÜRETİCİYİ KORUMAK İÇİN”
İthal muzdaki sıkıntı ve problemleri aşmak için çözüm yolları aradıklarını kaydeden Gümüş ve Türkay açıklamada, “İlgili Bakanlıklarımız ve Genel Müdürlüklerimiz de bizim taleplerimiz doğrultusunda üreticilerimizin lehine olabilecek olan bütün kararları almakta ve gerekli olan düzenlemeleri yapmaktadırlar. Şu anki alınan karar ise devletimizi ve üreticilerimizi korumak, yatırdıkları vergileri mahkeme kararı ile geriye alan ithalatçı firmaların oyununu bozmak için alınan çok doğru ve yerinde bir karardır. Alınan bu kararla gümrük vergisi nispi (yüzde 7) ve maktu (ton başına 830 Euro) olarak 15 gün sonra uygulanmaya başlayacaktır ve düşük fatura beyanı sonrası mahkeme süreci ile ödenen vergilerin, ithalatçılar tarafından geri alınmasının önüne geçilecektir. Böylece üreticilerimiz ve dürüst tüccarlarımız korunacak, haksız rekabet ortamı oluşması ve devletimizin zarar etmesi engellenecektir” dedi.
“Hiçbir üreticimizin panik yapmasına gerek yoktur” diyen Gümüş ve Türkay, “Biz üreticilerin yapması gereken tek şey yerli ve milli muz üretimine devam ederek yüzde 85 olan üretimimizi yüzde 100’e çıkarana kadar üretime devam etmek olacaktır” dediler.