GİZEM EKİCİ
Beyrut Limanı’nda yaşanılan patlamanın ardından bir açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, Mersin Limanı ve Serbest Bölge’de bulunan Amonyum Nitrat ile üretim yapan tesislerin kente büyük zarar vermesinden endişelendiklerini açıkladı. Ülke ve Mersin için ‘Tehlikeli Alanların’ belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Can, “Kritik alt yapı çalışmalarının yapılması, acil eylem planlarının genişletilerek olası bir tehlike karşısında hazırlıklı olmak son derece önemlidir. Aksi halde Lübnan gibi Türkiye’de ‘çoklu şoklarla’ karşı karşıya kalma ve çevresel ve halk sağlığı yönünden ciddi seviyede etkilenebilme potansiyeline sahiptir” dedi.
Can açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“HİROŞİMA’DAN SONRA EN BÜYÜK NÜKLEER OLMAYAN PATLAMA”
“Beyrut Limanı patlamasına dünyanın yaşanan panik bizlere Fukuşima Nükleer Santrali’nin patlaması sonrası dünyada yaşanan paniği hatırlatıyor ve İngiltere’de ki Sheffield Üniversite’sinde görevli bilim insanları, ‘Patlamaya sebep olan patlayıcının gücü İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan Nükleer bombanın 10’da 1’i kadar olduğu dolaysıyla Beyrut’ta yaşanan patlama kuşku götürmeyecek şekilde tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamalardan biri’ açıklamasında bulundu. Patlama sonrası bugün İsrail kamuoyu Hayfa Limanı için benzer bir tehdidi hissettiğini tartışmaya başlamış durumda.
Beyrut Liman faciası bizlere benzer olayların ülkemiz ve özellikle kentimizde yaşanması olasılığını düşündürmekte ve ekonomik, sosyal ve çevresel yönlerini ağır etkileyecek sonuçlar ile karşı karşıya kalacağımızı kuşkusunu düşündürmektedir. Bu deneyimden hareketle benzer bir facianın ülkemiz ve Mersin ilimizde ne gibi etkileri olabileceği kentimiz için kritik öneme sahiptir.”
MEVCUT DURUM İLE MERSİN
Mersin’in mevcut durumunu değerlendiren Can, “Mersin Limanı’nın mevcut durumu ile yakın çevresinde yer alan Mersin Serbest Bölge, Amonyum Nitrat ile gübre üreten Toros Tarım Sanayi, aynı alan içerisinde kurulması planlanan ‘Polipropilen’ tesisi, Ataş Rafinerisi, Şişecam grubu işletmeleri ve birçok sanayi kuruluşu yer almaktadır. Ayrıca kentin idari merkezleri olan Valilik binası, Mersin Büyükşehir binası, Bakanlıkların yerel teşkilatları ve kentin yarısına yakın yurttaşın yaşadığı kentleşmiş bölgeler yer almaktadır” dedi.
Can yetkililere çağrı yaparak şunları belirtti;
“Gerek ülke olarak, gerekse kentimiz bünyesinde bölgesel olarak ‘Tehlikeli Alanların’ belirlenmesi ile kritik alt yapı çalışmalarının yapılması, acil eylem planlarının genişletilerek olası bir tehlike karşısında hazırlıklı olmak son derece önemlidir. Aksi halde Lübnan gibi Türkiye’de ‘çoklu şoklarla’ karşı karşıya kalma ve çevresel ve halk sağlığı yönünden ciddi seviyede etkilenebilme potansiyeline sahiptir.”