TARİHİ HATA!


 

Tarihi Çankaya İlkokulu’nun bulunduğu parsel, ticaret ve konut alanı olarak işaretlendi! Mülk sahibi Alem Valide Sultan Vakfı’nın gelecekte aynı parsel içine başka bir bina yapmasının önü açılırken, Akdeniz Belediyesi binayı restore edip, 20-30 yıllığına kiralayarak eğitime kazandırmak istiyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de Akdeniz ilçesi Nusratiye Mahallesi’nde bulunan Alem Valide Sultan Vakfı'na ait 95 yıllık Çankaya İlkokulu’nun bulunduğu parselin vakıf tarafından ticari ve konut alanı olarak işaretlenmesi ile ilgili düzenleme sonuçlandı!

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde çıkarılan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nda okulun içinde bulunduğu alanın konut ve ticaret alanı olarak işaretlenmesine ilişkin düzenleme 1/1000 bin ölçekli plana da aynı şekilde işlenecek.

KIRAN KIRANA OYLAMA

Akdeniz Belediye Meclisi’nin 19-19 oylama sonucu Başkan M. Mustafa Gültak’ın oyuyla kabul ettiği 1/1000 binlik düzenleme talebi son olarak dün Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Komisyonlarda da kıran kırana bir oylamaya sahne olan düzenleme ile ilgili CHP’liler muhalefet şerhi koydu. Düzenleme ile ilgili Koruma Kurulu’ndan görüş istenmesini isteyen CHP’liler, rant projenin hazır olmaması ve acele edilmesi üzerinden Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a yüklendi.

CHP’liler teklifin komisyona iade edilmesini isterken Cumhur İttifakı teklifin oylanmasında ısrar etti.

KARAR İSTİSMAR EDİLEBİLİR!

Konunu yakın takipçilerinden olan ve düzenlemeye sert tepki veren HDP’li Ali Tanrıverdi, kentin hafızası olan okulun, 1888 yılında konak olarak yapıldığını anımsatarak, “Daha sonra bina 1923 yılında kamulaştırılmış ve Kurtuluş Okulu olarak isimlendirilmiştir. Bu ne demektir? Bu cumhuriyet ile eş değer, cumhuriyetin bir değeri demektir. Bunu ötesinde Mersin’de birçok aydının, sanatçının, yazarın, siyasetçinin yetiştirildiği bir okuldur. Sayın başkanımız Gültak’ta bu okuldan mezundur. Bu okula sahip çıkmamız lazım. Akdeniz’de bunu tartışırken başkanımız, ‘siz bana güvenin, burayı ticaret ve konut alanına çeviriyorum ama müsaade etmeyeceğim’ diyor. Başkanımıza inanıyoruz ama biz kalıcı değil, gidiciyiz, başkalarının bunu istismar etmeyeceğini nasıl bilelim? Neye güvenerek yapalım? Akdeniz’de bunu başaramadık, 19-19 oylanarak Büyükşehir Meclisi’ne taşındı. Bu alan şuanda 1/1000 binlik planda okul olarak görülüyor. Daha önce ki planda ticaret ve konut alanı olarak işaretlenmiş ama yanlışı sürdürmek mi gerekir? Bunu düzeltmeliyiz” dedi.

“KİMSE EL ATMAMIŞ, ÇÜRÜYOR!”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise eleştirileri dinledikten sonra, söz aldı.

Okulun 2002’den buyana 18 yıldır kaderine terk edildiğini anımsatarak, “18 yıldır kimse el atmamış, çürüyor. Evet, ben gurur duyuyorum çünkü Çankaya İlkokul mezunuyum. İlginç gerçekten ilginç anlayamıyorum. Bu algıyı siz oluşturuyorsunuz gibime geliyor. ‘Gültak buradan rant elde edecek, oraya plaza yapacak’ gibi bir şey yok. Ama meclis üyelerimiz algı yaratıyor. Hiç kimsenin böyle düşündüğü yok. Sayın başkanla bu konuyu konuştuk. Kendisi de orayı düşündüğünü söyledi. ‘Vakıflar izi vermiyor, bana da ret yazısı verildi’ dedi. Başkanım bir de ben görüşeyim dedim. Niyetimizi anladıklarını ama kanun gereği akar olduğundan dolayı burayı bu imara uydurmak zorunda olduklarını söyledi. Siz doğal akışına bıraktınız ben takip ettim. Görüşmeler yaptım aslında önce görüşseydim sözü edilen geçmişteki dilekçeyi vermezdim. Vakıfların itirazı var; siz ‘burayı okul alanı olarak işaretleyemezsiniz, sen benim binlik planımı yap, 5 binlik plan ile uyumlu hale getirin’ diyor. Kimsenin malını ön plana çıkartmıyorum. İngiliz Yağ Fabrikası’nda 5 binlik ile binlik planları uygun olmadığı için teklif reddedildi. Gültak hiçbir yeri ticari alana çevirmiyor, plaza yapmayacak. Ticari konut filan da yapmıyorum. Bazı kanallarda trollerin yaptığı paylaşımları duyuyoruz. ‘Gültak burayı ticarethaneye dönüştürüyor’ diye.

“BİR ŞEY OLUR İSE VİCDANINIZ RAHAT EDER Mİ?”

Alt belediye olarak üst belediyeye uymak zorundayız. Bizden binlik plan yapılması isteniyor. Biz burada, ‘bu böyle olmasın şöyle olsun’ dedik. Vakıflar itiraz etti ve ‘Böyle olursa mahkemeye taşırım’ dedi. Mahkemeye taşınması 18 yıl boş kalan ve çürüyen okulun bir 18 yıl daha boş kalması demek. Amacımız üzüm mü yemek, bağcıyı mı dönmek? Ne yapalım devletin bir kurumu ile kavgaya mı girelim? Farklı şeyler duyuyoruz, ya yanar ise sürekli farklı şeyler duyuyoruz, bir şey olur ise vicdanınız rahat eder mi? İşi garantiye almak için şartlar koyduk. Doğru Gültak ebedi değil gelecek kişi bunun dışında bir şey yapamaz.

Burası tescilli bina, sizlerde benden çok daha tecrübelisiniz. Ama öğrendiğim kadarı ile tescilli binalar kendisi ortada olmasa da aynısı yapılmak zorunda. Biranın ticari alan olmasının hiçbir önemi yok, artı Gültak’ın böyle bir derdi yok. Burası yıkılamaz, yıkılsa da aynısı yapılmak zorunda.

İçinde kimsenin sahiplenmediği bir yapı var, Gültak ne yaptı? Anıtlar Kurulu’ndan yıkım kararını getirdim. Oranın kullanım iznini aldığımda o binayı yıkacağım. Bizim amacımız; biz burayı ye kreş, ya müze yada eğitim kurumu yapacağız. Bölge iş kadınlarımızın olduğu bir bölge. Burada insanların çocuklarını bırakabileceği bir alan yok. Neden buna engel olmaya çalışıyorsunuz? Ben zaten Anıtlar Kurulu’na gidip izin isteyeceğim. Yapmazsam konuşursunuz. Tüm izinler alındıktan sonra yeniden restore ederek, içindeki absürt binayı yıkarak 20-30 yıllığına kiralayacağız. Kendi mezun olduğum okulu nasıl plazaya veya ticari alana çevirebilirim, böyle bir hainlik olabilir mi? mümkün mü? 18 yıldır kaderine bırakılmış, çürümeye yüz tutmuş bir okula el attık, iyi ki de el atmışız, demek ki önemli bir iş yapıyoruz. Dolayısıyla konuma alanında planı da yok, öyle olsaydı mecburduk. Ticari konuta ben çevirmiyorum, üst plana uygun bir plan yapıyorum. Öyle anlatıyorsunuz ki sanki rant sağlayacağız gibi doğru bir rant var Akdeniz kadınları için Akdeniz halkı için bir rant var.

Burası sıkıntılı bir yer, içine o bina yapılırken keşke herkes yapılsaydı, orayı yıkıp burayı kiralayıp Mersin’e kazandıracağız, burada rant var ise Akdeniz’e kazandıracağız. Burada kötü bir niyet yok. Bir dava açılıp buranın önü tıkanır ise ben üzülürüm, o okulun çocukları ağlar. Sizlerin huzurunda bir söz veriyorum, olmazsa gelin hesabını benden sorun” dedi.

BİNAYI BÜYÜKŞENİR DE İSTEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise kendilerinin acele ettiği yönündeki eleştirilere tepki gösterdi.

Binanın alınarak kreş yapılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile kendisinin de görüştüğünü söyleyen Seçer, daha sonra Akdeniz Belediyesi’nin de konuyla ilgilendiği bilgisine sahip olduğunu belirterek, “Sayın Gültak kendi bölgesi olduğu için bu işi o yapmak istedi. Bende memnuniyetle dedim. Bu konu kendi meclisinden önce aslında benimle paylaşılsa çok daha rahat bu tartışmalara neden olmadan, kamuoyunu meşgul etmeden, spekülasyonlara neden olmadan hallolabilirdi. Orası çürüsün, yasadışı olsun, çirkin şeyler kulağımıza geliyor bizim böyle bir şeyimiz yok bir an önce yapalım, kente kazandıralım diyorum. Kararı meclise bırakacağım” dedi.

‘OY BİRLİĞİ’ ÇAĞRISINA ‘PROJEYLE GELİN’ YANITI

Başkan Gültak, Gelin oy birliğiyle geçirelim” derken, Başkan Seçer, “Bazı kaygılar var. Yeni bina yapabilir misiniz, yapabilirsiniz ama sayın Gültak yapmayacağım diyor. Söz uçar yazı kalır. Plan proje yapılsın, kamuoyunun endişesi var ise giderilsin” dedi.

MHP’li Mahmut Tat ise “Biz buraya başka bir bina yapılmasını engelleyemeyiz. Hakkı var” çıkışı yaptı.

Başkan Seçer ise “Bina yapılmış yapılmamış, meclisin onay verip vermemesi meselesi değil. Burada alınan kararın kamuoyu vicdanında kabul görmesi önemli. Bu endişeler ortadan kaldırılmalı” dedi. 

Başkan Gültak da, “Burası tescilli bir bina olduğu için yanına bina yapmak istediğinizde de kuruldan izin almanız gerekir. Bu tür binaların gölgede kalmaması, siluetinin korunması için kurul hiçbir zaman izin vermez” dedi.

“Benim amacım üzüm yemek, bağcıyı yemek değil” diyen Seçer, “Oylarız kabul edilir ama kamuoyunda tartışılır. Ben diyorum ki bunu geri çekin projeyi hazır edin, gerekli işlemleri yapın. Başta yapacağımızı yapalım. Biz sonda yapacağımızı şimdi yapıyoruz. Onaylatın komisyona havale edelim ve o zaman oy birliğiyle yapalım. Kamuoyu vicdanını da rahatlatalım, kamuoyunun endişesini de giderelim” dedi.

Komisyondan geldiği gibi yapılan oylama sonucu teklif oy çokluğuyla kabul edildi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA