EĞİTİMDE SAĞLIK ENDİŞESİ GİDEREK ARTIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EĞİTİMDE SAĞLIK ENDİŞESİ GİDEREK ARTIYOR!


 

Somut bir önlem alınmamış olmasına rağmen okulların açılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, önlemleri yineleyerek ciddiye alınmasını talep etti.

GİZEM EKİCİ

Artan vaka sayılarına rağmen okulların açılmasına Eğitim-Sen’den tepkiler dinmiyor. Hızla yayılmaya devam eden Covid-19 pandemisinde yeniden açılan okullar salgında daha büyük tehlike yaratmaya başladı. Konuyla ilgili defalarca kere açıklama yapan ve önlemlerin acilen alınmasını isteyen Eğitim-Sen, yeniden bir açıklama yaptı.

Pandemiden dolayı 1,5 milyarın üzerinde öğrencinin eğitime ara vermek zorunda kaldığını belirten Eğitim-Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, “Eğitim alanında da bir kriz yaşanmaya başlanmış, geleneksel yüz yüze eğitim ortamlarından zorunlu olarak uzaklaşılmıştır” dedi. Ülke ekonomisinin kaynaklarının saraya ve yandaşlara akıtıldığını ama eğitim için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu vurgulayan Karagöz, bunun yanı sıra öğretmenlerinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bakış açılarında hata olduğunu söyledi. Karagöz 5 temel hatayı şöyle sıraladı, “1- Fazla Güvenmek, 2- Fazla Umursamak, 3- Fazla İnanmak, 4- Fazla Şans Vermek, 5- Fazla İyi Niyet. Sayın Bakan, ‘ya olduğunuz gibi görünün ya da göründüğünüz gibi olun.’ OECD ülkeleri arasında ekonomik ve demokratik haklar konusunda son sıralarda yer alan öğretmen maaşlarının ‘Yük’ olarak tarafınızca değerlendirilmesi ise sorumsuzluk ve talihsizliktir” dedi.

Okulların açılmasına sayılı günler kala somut bir önlem alınmadığını belirten Karagöz, “Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersizdir ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmemiştir. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini arttırmaktadır. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir” dedi.

ÖNLEMLER CİDDİYE ALINSIN!

Bu sürecin iyi yönetilmesi için ortak paydaşların fikirleri ile ilerlenmesi gerektiğini yineleyen Karagöz, önerilerini şu şekilde paylaştı;

“Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir. Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır. Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır. Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır. Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’ nın bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır. Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır. Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır. Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze eğitime açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmadır. Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır. Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir.”

“EĞİTİM YASAL GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

Önerilerin ardın Karagöz, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Parasız, ulaşılabilir, kamusal, bilimsel, laik ve anadilinde eğitim çağrımız, kamusal, parasız sağlık çağrımız noktasındaki haklılığımızı, dünyayı saran ve teslim alan salgın belası; Türkiye halkları yararına olan yukarıdaki haklı taleplerimizin hayat bulması için siyasal iktidar, geleceğe dönük tedbirleri yasal güvence altına alması gerekmektedir.

COVID-19 salgını nedeniyle öngörülen süreler zarfında uzaktan eğitim modeli, elbette bir yöntemdir. Ancak ailelerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına bağlı olarak öğrencilerimizin büyük bir bölümü eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşamakta veya uzaktan eğitimden hiçbir şekilde yararlanmamaktadır. İnternet paketi, cep telefonu, bilgisayarı, tableti, televizyonu olmayan ve milyonlara tekabül eden öğrencilerimizin eğitime erişimi için Milli Eğitim Bakanlığı somut koşullar oluşturmak zorundadır.

“ÇOCUKLAR AÇISINDAN TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN YARALAR AÇTI!”

MEB’in ve siyasal iktidarın biz biliriz tutumu, yaklaşımı ve yine eğitim bileşenlerinin bilerek, isteyerek, planlanarak eğitim süreçlerinin dışında tutulmuş olması nedeniyle, eğitim alanı ile ilgili alınan kararlar ve pratiklerle eğitimde fırsat eşitliği! Çocuklarımız açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlarının olacağı ve olduğu gün gibi ortadadır. Bilimi ve demokratik işleyişi referans alan bir iradi yaklaşımla öğrencilerimizin, velilerimizin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına cevap olacağına olan inancımız tamdır. Bu konuda atılacak her adıma Eğitim Sen örgütü olarak katkı sunmaya da hazırız.

“HANGİ HAZIRLIK?”

21 Eylül 2020 tarihinde yüz yüze eğitime geçileceğine ilişkin Ziya Selçuk, ‘öğretmenlerimiz ve okullarımızla buna hazırız’ diyor. Hangi hazırlık diye soruyoruz? Eğitim emekçilerini, öğrencileri, velileri kör, sağır ve dilsiz olduklarını mı düşünüyorsunuz?  Pndemiye ilişkin kaç okulda ne gibi hazırlık yapıldığını alçılayabilecek misiniz? Bu soruları sormadaki muradımız; topluda kaygı ve korkuyu yaymak değildir. Bizim muradımız; eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin devlet tarafında pandemiye yönelik her türlü sağlık tedbirleri alınmış, güvenli okullarda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmeleridir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA