BİTMEYEN HAVALİMANINI TBMM ARAŞTIRSIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİTMEYEN HAVALİMANINI TBMM ARAŞTIRSIN!


 

İlk ihaleye çıkıldığı günden bugüne aradan geçen 9 yılda bitmeyen havalimanı AKP hükümeti tarafından her seçim öncesi müjdesi olarak verirken, tamamlanamamasının nedenlerinin araştırılması için TBMM’ye dilek verildi!

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, yıllardır bitirilemeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Turan, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 15 Aralık 2011’de ilk ihaleye çıktığı tarihten bu yana yapılmamasına rağmen, geçtiğimiz 9 yıl içerisinde hemen hemen her seçimde AKP hükümeti tarafından seçim müjdesi olarak verildiğini anımsattı.

“Çukurova Bölgesel Havalimanı, vaat edilen zamanda yapılamaması bir yana AKP iktidarı tarafından her gündeme getirildiğinde belirli bir tarihte bitirileceği söylenmesine rağmen seçim vaadinden öteye geçmemiştir” diyen Turan, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın, 9 yıllık zamanda geçirdiği süreçlere dikkat çekti.

9 YILDA NELER OLDU?

Milletvekili Turan açıklamasını şöyle sürdürdü; “23.05.2011’de dönemin Dış Ticaretinden sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan basına verdiği demeçte Çukurova havalimanının 2014 yılında tamamlanacağını ve 30 milyon yolcu kapasiteli ve kargo terminaliyle birlikte “Artık Mersin’in çilekleri uçacak, uçan çilekler yapacağız" yönünde ifade kullanmıştır.

29.05.2013 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve pek çok bölge milletvekillerinin katılımıyla birlikte Çukurova Havalimanı’nın temelini birlikte atmıştır. Açılış konuşmasında Binali Yıldırım Yap-İşlet-Devret modeliyle 357 milyon Euro yatırımla 3 yılda tamamlanacağını söylemiştir.  Fakat 19.10.2015 tarihinde Çukurova Havalimanının yapımını üstlenen Koçoğlu İnşaat’ın yaşadığı mali sorunlardan dolayı yeni ihalenin 15 Ocak 2016 yılında yapılacağı belirtilmiştir.

SİYASELER DEĞİŞİYOR, VAAT DEĞİŞMİYOR

27.10.2015 tarihinde dönemin milletvekili olan Lütfü Elvan Mersin aday tanıtım toplantısında Çukurova Havalimanı’nı en kısa zamanda Mersin’e kazandıracaklarını söylemiştir.

02.04.2016 tarihinde dönemin başbakan yardımcısı olarak görev yapan Lütfü Elvan Orman ve Köy İşleri Bakanı Veysi Eroğlu ile Mersin valiliğinde yaptığı basın açıklamasında, “Devlet Hava meydanları Genel Müdürlüğü yönetimi Çukurova Havalimanı'nın Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını 7 Nisan’da ihale tarihinin açıklanacağını belirtilmiştir.

26.03.2017 tarihinde yeniden çalışmalara başlanılan Çukurova Havalimanı inşaatı başlatma törenine, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Mersin Valisi Özdemir, Osmaniye Valisi Kerem Al, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ve çok sayıda kişi katılmıştır. Törende söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ‘Havalimanının yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını’ söylemiş, Lütfü Elvan ise konuşmasında 2018 yılının sonunda havalimanının hizmete açılacağını söyledi.

04.05.2018 tarihinde dönemin Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan bu sefer Çukurova Havalimanının 2019 yılında biteceği vaadinde bulunmuştur.

NEDEN BİTİRİLEMEDİĞİ ARAŞTIRILMALI

24 Mayıs 2018 tarihinde AKP Ankara aday tanıtım toplantısında konuşan Recep Tayyip Erdoğan ‘Çukurova Bölgesine hizmet verecek olan 1,2 milyar TL maliyetli Çukurova Bölgesel Havalimanının 2019 yılında tamamlanması öngörülmektedir’ yönünde açıklamada bulunmuştur.

22.12.2018 tarihinde Çukurova Havalimanı'nda çalışmalar tamamen durmuş, projede fesih yoluna gidilmiştir.

03.03.2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı hızlandı. Bölgenin yatırım için ihtiyacı olan ana kısımlardan biri de bu havalimanıydı. İnşallah bu ay ilk uçağı piste indirip açılmış olacak’ yönünde açıklamada bulunmuştur.

05.07.2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, inşaatı devam eden Çukurova Havalimanı inşaatında incelemelerde bulunarak ‘Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 2 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağını’ yönünde açıklamalarda bulunmuştur.

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın AKP iktidarı tarafından her ne kadar farklı tarihlerde biteceği sözü verilmiş olsa da havalimanı maalesef bir türlü bitirilememiştir. Dolayısıyla Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın günümüze kadar bitirilememesinin nedenlerinin araştırılması ve havalimanının en kısa sürede bitirilmesi Çukurova Bölgesinin ekonomik gelişmesi açısından son derece önemlidir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA