POLİPROPİLENE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

POLİPROPİLENE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR


 

Kazanlı’da yapılması planlanan polipropilen üretim tesisine Mersinlilerin tepkileri çığ gibi büyüyor. Doğa katliamı olarak adlandırılan projeden vazgeçilmesi için bir tepki de Mersin Kent Konseyi’nden geldi.

GİZEM EKİCİ

Mersin’e yapılacak olan polipropilen üretim tesisine tepkiler artarak gelmeye devame diyor. Gerek çevreye vereceği büyük zarar, gerek tarımı bitirecek olması gerekse de Beyrut’ta büyük bir patlamaya neden olan amonyum nitrat kullanımı Mersinlileri tedirgin etmeye devam ediyor.

Konuya dair bir tepki de Mersin Kent Konseyi’nden geldi. Konuya dair açıklama yapan Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, “T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 29.05.2020 tarihinde onaylanan “Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Revizyon ÇDP Değişikliği (Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi) gerçekleştirilmiştir. Çed olumlu kararı ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayımlanan Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi ilanı kararlarına Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilgili TMMOB’a bağlı meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları hukuki olarak dava açmış bulunmakta ve mahkeme süreci devam etmektedir” dedi.

“YAKLAŞIK 2500 KİŞİLİK İSTİHDAMI ORTADAN KALDIRMAKTIR”

“Mersin Ana Konteyner Limanı projesi 2019 yatırım programlarında Doğu Akdeniz Bölgesine Ana Konteyner Limanı olarak revize edilmesinin, Tekfen Polipropilen Üretim Tesisi Yatırımı Projesinin Mersin İlinde yapılması kararıyla doğrudan ilişkilidir” diyen Burakgazi, “Bu alana polipropilen tesisi yapmak, Mersin’de yapılacak ana konteyner limanını devre dışı bırakmak demektir. Bu da ana konteyner limanından beklenen yıllık 2,5 milyar dolar ihracatı ve yaklaşık 2500 kişilik istihdamı ortadan kaldırmaktır” dedi.

İhracatın yanı sıra başka tahribatları da açıklayan Burakgazi, şu noktalara değindi;

“Mersin Ana Konteyner Limanı yol bağlantısı iptal edilmesi ile hali hazırda zaten büyük sorunlara neden olan Mersin’e doğu girişinde yaşanan büyük trafik sıkışıklığını tesisin işletmeye geçmesi ile birlikte daha da artacağıdır. Özel Endüstri Bölgesi sınırları belirlenirken mevcut 1/100.000 ÇDP, çevre kullanımları, çevre nüfusu, kentin ekonomisi dikkate alınmamıştır. Sadece parsel sınırları esas alınmış buna karşın konteyner limanı girişi, serbest bölge genişlemesi ve çevresinde yaşayan halkın konumu ve nüfusu göz ardı edilmiştir. Özel endüstri bölge alanı ilanı ve plan değişikliğinde, 60 metre yakınındaki en yakın yaşam alanını, 10 km mesafede Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesini, 800 metre mesafede yer alan Karaduvar Balıkçı Barınağını ve balıkçılık sektörünü ve bölgenin tarımsal üretim işlevini göz ardı edilerek gerçekleştirilmiştir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu göre belirtilen bölgelerin sadece ilgili parseller üzerinde yer alıp alınmaması sorgulanmış olup, proje sahası yakın ya da uzak noktadaki çevre alanlarının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma bölgelerine sahip olup olmadığı sorgulanmadığı görülmüştür.”

“KAZANLI SAHİLİ DENİZ KAPLUMBAĞALARI AÇISINDAN ÖZEL BİR BÖLGE KONUMUNDADIR”

Çevre etkisine de değinen Burakgazi, şunları ekledi;

“Mersin ili, Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde yer alan Adanalıoğlu Doğal Sit Alanı-Nitelikli Koruma Alanı yer almaktadır. Proje alanıyla Adanalıoğlu doğal sit alanı arasındaki mesafe yaklaşık olarak 9-10 km arasındadır. Mersin İli Kazanlı-Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Merkezi yer almaktadır. Proje alanına yaklaşık 6.5 km mesafede yer almaktadır. Belirtilen alanlar projenin çevre yükünden etkilenebilecek alanlar olduğunu belirtebiliriz. Yatırımcı firma ‘Proje alanı ve çevresinde deniz kaplumbağaları ve akdeniz fokları yaşam alanı bulunmamaktadır’ ibaresi Çed raporunda belirtmiştir. Mersin ili Kazanlı sahilin, nesli tükenme tehlikesi altına giren deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından olduğu belirtilmekte ve ‘Kazanlı Sahili deniz kaplumbağaları açısından özel bir bölge konumundadır. Gerçekleştirilen akademik çalışmalar ve uluslararası normlar Mersin ili kazanlı mahallesi çevresinde önemli deniz kaplumbağaları üreme alanlarının yer aldığını göstermektedir. Proje sahası Kazanlı bölgesine yaklaşık olarak 5 kilometre mesafededir. Kısacası, Bern Sözleşmesi (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) ve CITES (The Convention for the International Trade in Endangered Species) ile koruma altına alınan deniz kaplumbağalarını üreme bölgeleri proje sahasının etkisi altında kalabilecek bir mesafede ve konumdadır. Hem Serbest Bölge için hem de Mersin Uluslararası Limanı için yeni gelişim ve depolama alanlarına ihtiyaç vardır. Polipropilen tesisi ile TEKFEN bu alanın tamamına tek başına sahip olurken projenin teşviklerden de yararlanabilmesi için bu alanın Özel Endüstri Bölgesine dönüştürülmesi hem Serbest Bölge için hem de Mersin Uluslararası Limanı için yeni depolama alanı ve yatırımlarının gerçekleşmeyeceği anlamı taşımaktadır. Halk sağlığı nezdinde Karaduvar-Kazanlı hattına Polipropilen Fabrikası yapılmasının gerek çalışanların ve gerekse çevrede yaşayan insan ve diğer canlıların sağlıkları açısından ciddi risk oluşturacağı açıktır. Polipropilen tesisi 10 km mesafede Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin gelişimine ket vuracaktır. Turizm alanı ile ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısının yan yana olması söz konusu bile olamaz. Karaduvar Balıkçı Barınağının işlevini kısıtlayabilme ve Mersin merkezde balıkçılığı potansiyeline ciddi zararlar verecektir. Nesiller boyu sahip oldukları geçim kaynakları proje nedeniyle olumsuz etkilenerek Karaduvar halkının büyük oranda mağduriyet yaşatacaktır.”

Burakgazi açıklamasını, “Planlanan polipropilen yatırımının Mersin’de kurulacak bir teknik ve idari komisyon ile yeniden yer seçimi sürecini işletip Kimya Organize Sanayi Bölgesi Planlanması gerçekleştirilerek hayata geçirilmesi gerektiğini ilgililere ve kamuoyuna duyururuz” sözleri ile bitirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA