PANDEMİ SADECE EĞİTİMDE Mİ VAR?


 

Her yer açık, herkes sokaktayken üniversitelerin uzaktan eğitim verecek olmasına tepki gösteren öğrenciler, pandeminin sadece eğitimde varmış gibi alınan önlemleri doğru bulmuyor.

AYŞENUR ÖNAL

Turizm sektörü için devletin pandemi önlemlerini gevşetmesinin ardından, üniversitelerin uzaktan eğitim verecek olmasına öğrenciler tepkili. Maddi kaygılar ile eğitimin ciddiye alınmamasının acısını çeken Mersin Üniversitesi (MEÜ) öğrencileri, uzaktan eğitimin verimsiz olduğunu ve bu verimsizliğin gelecek yıllarda büyük sıkıntılara yol açacağı için kaygılı. Turizm sektörü dışında her sektörün de açık olmasının ve insanların sokaklarda rahatça dolaşmasının daha büyük bir tehlike olmasına rağmen bütün yükün eğitime bırakılmasını doğru bulmayan öğrenciler, iktidara karşı güvenlerini yitiriyor.

ÖĞRENCİLERİN GÜVENİ KALMADI!

Konuya dair defalarca kez öneriler sunan Öğrenci Sendikası Mersin Temsilcisi ve MEÜ öğrencisi İpek Arapoğlu, yaz dönemi boyunca öğrencilerin belirsiz bir süreç yaşadığını ve bu sürecin büyük bir güvensizlik yarattığını belirtti. Yüz yüze değil, tamamen sanal bir ekrandan eğitimin öğrencilerde aidiyet sıkıntısına yol açtığını belirten Arapoğlu, “Öğrencinin kendini derslere adapte etme konusunda sıkıntılar yaşadığı kesin. Bunların yanı sıra üniversitelerin internet altyapıları kötü, bununla alakalı ciddi endişeler var. Şu anda pandemi gündemli olarak okullar açılmıyor ama herkes sokaklarda, AVM’ler tıklım tıklım dolu, camiler açık, herkes tatil yapıyor. Mersin’de tatil bölgesi ve yerli turist çok fazla geldi. Pandemi olmasına rağmen her yer açıkken okulların kapalı tutulması tamamen keyfi bir durum. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar açıldı. Bu açılan okullarda sosyal mesafeyi korumak çok daha büyük bir sıkıntı. Çünkü daha küçük ve bilinçsiz öğrenciler söz konusu. Ama üniversitelerde sosyal mesafeye dikkat edilebilirdi, buna rağmen okulları açmadılar” ifadelerine yer verdi.

Bunların yanı sıra online eğitimin eğitim kalitesini düşürdüğünü belirten Arapoğlu, “Öğretmene ulaşmakta sıkıntı yaşıyoruz. Zaten herkesin internet ve bilgisayara erişimi yok. Eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği varken, yüz yüze eğitimle bunu az da olsa kapatıyorduk. Mersin Üniversitesi Aralık ayında uygulamalı dersleri işleyebilmek için okulu açacağını söylüyor. Bu şekilde ne kadar yapılacak bilemiyoruz” diye endişelerini dile getirdi.

“BEN EVİMDE BİLGİSAYAR OLMADIĞI İÇİN MAĞDUR OLDUM, ÖDEVLERİMİ GÖNDEREMEDİM”

Mart ayında okulların kapanmasıyla eğitim için gerekli olan internet ve bilgisayara erişemediğini belirten öğrenci Tuğçe Özgül ise, “Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisiyim. 2’nci sınıfın 2’nci döneminde dünyada bir pandemi oldu ve uzaktan eğitim almaya başladık. Ben evimde bilgisayar olmadığı için mağdur oldum, ödevlerimi gönderemedim. Telefondan da yapamadı. Kimseden de isteyemedim, çünkü hassas bir dönem. Komşumla bile görüşemedim. Devlet eğitimi önemsemedi ve eğitimde başarısız oldu” dedi.

“BU NE YAMAN ÇELİŞKİ?”

 Devletin turizm sektörünü açarak pandemiyi daha da çok yaydığını vurgulayan Özgül, “Sıra eğitime geldiğinde ise eğitimi uzaktan yapma kararı aldı. Ama tabi sanırım özel üniversitelerde Covid-19 yayılmıyor ki açıldı. Komik bir durumdayız. Özel üniversiteler açılırken devlet üniversiteleri neden kapalı? Yani neden uzaktan eğitim? Bu ne yaman çelişki? Tiyatro, hemşirelik, mühendislik okuyanlar var, bunlar ne olacak? Nasıl uzaktan eğitim alacaklar? Uzaktan eğitim konusunda başarısızsınız! Birçok üniversiteli gencin evinde internet, bilgisayar yok. Madem devlet üniversiteleri uzaktan olacak o zaman öğrencilere bilgisayar ve ücretsiz internet lazım. Devlet bunu karşılasın, öğrenciler mağdur olmasın” sözlerine yer verdi.

“İMKANI OLMAYANLAR NE YAPACAKLAR PEKİ?”

MEÜ öğrencisi Ulaş Oğur ise, “Eğitimin bu kadar kötü, düzensiz ve ezbere dayalı ve aynı zamanda herkesi aynı kefeye koyarak olduğu sisteme dayalı olması bir yana; alelacele yaratılan uzaktan eğitim platformunda verim alacağımızı pek sanmıyorum. Olabildiğince iyimser olmaya çalışmama rağmen, akademisyenlerin öğrencileri tanımıyor olmaları, öğrencilerin de neyi-nasıl yapacakları konusunda pek fikirleri olmaması da gayet büyük bir sorun. Verilen ödevler yapıldıktan sonra, hocalarımızın vereceği notlar için de kaygılıyım. Pek zorlamamalarına rağmen, en ufak bir yanlışta (kişisel hata dışında telefondan ya da bilgisayardan ya da tabletten kaynaklı olabilir) hemen puan kırabiliyorlar. İmkanı olmayanlar ne yapacaklar peki? Öylece oturup okulların açılmalarını mı bekleyecekler?” diye sordu.

“İKTİDAR EĞİTİMİ YOK ETTİ”

Nitelikli eğitimi her daim istemenin hakları olduğunu belirten Oğur, “Uzaktan eğitim dediğimiz ve ucube olan platform zaten 30 dakikayı aşmayan ve sadece yazılı olarak katılabildiğimiz bir düzen. İktidarın, yok ettiği eğitimi, birde bu şekilde düzensiz ve özensiz planlamalar yaparak, kuyunun dibini de delerek daha aşağılara çekiyor olması gayet bariz bir olay. Eğitim bizim en doğal hakkımızdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA