“ARAÇ MUAYENELERİ TEKELCİ YAPIDAN KURTARILMALIDIR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ARAÇ MUAYENELERİ TEKELCİ YAPIDAN KURTARILMALIDIR”


 

Araç muayenelerinin sadece TÜVTÜRK şirketi tarafından yapılmasını doğru bulmayan CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, araç muayene istasyonlarındaki yüksek ücretten saatlerce bekletilmeye kadar tüm sorunların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, araç muayene istasyonlarında yaşanan sıkıntıların enine boyuna araştırılıp çözüme kavuşturulması için meclis araştırma önergesi verdi.

Konuya ilişkin detaylı rapor da hazırlayan CHP’li Başarır, araç muayene istasyonlarının bir an önce tekelci yapıdan kurtulması ve rekabetçi ortamın yaratılarak muayene ücretlerinin düşürülmesi gerekmektedir dedi.

Sadece TÜVTÜRK şirketinin araç muayenesi yaptığını belirten CHP’li Başarır, “Geçen yıla göre araç muayene ücreti yüzde 22,58 oranında arttırılmıştır. Ödemeler için kredi kartının kullanılamaması ve nakit ödemelerin yapılması da ayrı bir sıkıntıdır. MTV ya da trafik cezalarından dolayı vatandaşların araçlarını muayene ettirememesi kişilik haklarına aykırı bir durumdur. Vatandaşların, araçlarına 10 dakikalık gelişi güzel muayene için 422 TL ödemesi ve saatlerce bekletilmesi, muayene esnasında oturacak yer dahi bulamaması ne yazık ki tekelci anlayışın bir sonucudur” dedi.

CHP’li Ali Mahir Başarır, araç muayene istasyonlarındaki yüksek ücretten saatlerce bekletilmeye kadar tüm sorunların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Başarır, araştırma önergesi için şu sözlere yer verdi;

“Türkiye’de araç muayene işlemleri önceden Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılırken, AKP iktidarı tarafından 2005 yılında özelleştirilmiştir. Yapılan özelleştirmeyle ülkemizde araç muayene işlemlerini Alman TÜV Süd, Doğuş Holding ve İngiliz Bridgepoint şirketinin sahip olduğu ortak girişim grubu (TÜVTÜRK) yapmaktadır.  TÜVTÜRK ile 2007 yılından geçerli olmak üzere 20 yıllık bir anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre; ilk 3 yıl için yüzde 30, sonraki 7 yıl için yüzde 40 ve devamındaki 10 yıl için hasılatın (KDV hariç) yüzde 50’sinin hazineye aktarılması esasına dayalı bir sözleşme yapılmıştır. TÜVTÜRK,’ün 210’u sabit olmak üzere, 74 gezici, 5 motosiklet ve 16 ilde faaliyet gösteren 13 gezici traktör muayene istasyonu bulunmaktadır. TÜVTÜRK,  Türkiye’nin 81 ilindeki yaklaşık 24 milyon aracın muayenesini tekel (monopol) olarak yapmaktadır.

Araç muayenelerinde rekabetçi bir ortamın oluşmaması ve tekel olarak TÜVTÜRK tarafından muayenelerin yapılması, mevcut iktidarın buna müdahale etmemesi ve devlet olarak özel bir kuruluşu yetkilendirmesi vatandaşların sömürülmesine neden olmaktadır. Buradaki sıkıntı; devletin kanunlar yoluyla vatandaşı zorlayarak, yabancı ortaklı bir firmaya tekelci güç vererek ve her araca kayıtsız koşulsuz muayene zorunluluğu getirerek vatandaşın cebinden çıkan paranın,  ağırlığı yabancılara ait olan bir şirkete transferinde aracılık rolü üstlenmesidir.

“ARAÇ MUAYENE İŞLEMLERİNDEKİ ÜCRET, GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 22.58 ORANINDA ARTTIRILDI”

2020 yılındaki araç muayene ücretleri, Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet için 174,64 TL; Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork için 342,20 TL; Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker için ise 462,56 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyatlara ilave olarak Egzoz Gazı Emisyon ölçümü ücreti de 80 TL olarak alınmaktadır. Araç muayene işlemlerindeki ücret, geçen yıla göre yüzde 22.58 oranında arttırılmıştır.

Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ya da trafik cezası borcu bulunan vatandaşlar söz konusu borçlarını ödemeden araçlarını muayene ettirememekte ve bu durum kişilik haklarına aykırıdır. Aynı zamanda muayene için kredi kartı kullanılamamakta ve ödemeler tekelci kuruluş tarafından nakit olarak istenmektedir.

“ENİNE BOYUNA ARAŞTIRILMALI”

Araç muayenesini geciktiren vatandaşlardan geciktirilen her ay için yüzde 5 oranında gecikme zammı alınmaktadır. Bir yıllık gecikmede ise gecikme zammı oranı yüzde 60’ları bulmaktadır. Araç muayene istasyonlarının verdiği randevu saatlerine riayet etmemesi; randevuların dolu olmasından kaynaklı araç muayenelerinin gecikmeye girerek ücretin zamlı hale gelmesi; 10 dakikalık bir muayene için 422 TL gibi yüksek fiyat alınması; kredi kartının kullanılmaması, muayene ücretinin nakit olarak istenmesi; muayene işlemlerinin tekel tarafından yapılıp, rekabetçi bir ortamın oluşmaması, muayene istasyonlarında çalışanların liyakat sahibi olmaması ve istasyonlarda vatandaşların bekleyebileceği nitelikte düzgün bir salon olmaması şikâyet edilen temel konulardır.

Milyonlarca vatandaşımızın, araç muayene istasyonlarında yaşadığı sıkıntıların enine boyuna araştırılıp çözüme kavuşturulması için Anayasamızın 98. TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA