ADLİYE’DE İŞLER YÜRÜMÜYOR!


 

Türkiye’de yargının ağır işlemesi sorunu çözülemezken pandemi ile birlikte adalet hizmetleri adeta durma noktasına geldi! Mersin Adliyesi’nde yaşanan aksamalar halkı da avukatları da isyan ettirdi!

HEDİYE EROĞLU

Çin'de başlayan ve 11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) olarak nitelendirilen koronavirüs (Covid-19) salgın ile birlikte adliyelerde adeta işler yürümez hale geldi.

Pandemi nedeniyle 15 Mart’ta dava açma, başvuru, şikayet, itiraz ve ihtar gibi süreler, hak düşürücü süreler ve bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler 15 Haziran 2020'ye kadar ertelendi.

16 Haziran’da adli ve idari yargı ilk derece mahkemeleri bütün işlerine kaldığı yerden devam etmeye başladı. Adalet Sarayları normal yoğunluğuna dönerken binalara girişlerde kontroller sıkılaştırıldı. Adliyelerde sosyal mesafe kurallarına uyulmasını sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda adliye giriş kapılarına sosyal mesafe kurallarını hatırlatan uyarı ve bilgilendirme afişleri ile duruşma salonlarının kapılarına içeriye en fazla kaç kişinin girebileceğinin belirtildiği levhalar asıldı. Ayrıca mübaşirler, duruşma sırasında nasıl davranılması gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

ADLİ TATİL SONRASI YIĞILMA OLDU

20 Temmuz’da ise adli tatilin başlaması ile yargı süreci yeniden kesintiye uğradı. 1 Eylül itibariyle adli tatilin sona ermesi ile adalet arayışına kalındığı yerden devam edilmek istendi. Ancak burada da pandeminin olumsuz etkileri, mevcut ağır iş yükü, personel yetersizliği gibi sorunlar yargıyı adeta tıkadı! Adli tatilin sona ermesi ile uzayan adalet arayışları yığılmalara neden oldu.

İLK HEDEF AVUKATLAR OLDU

Bu durum hem vatandaşları hem de avukatları mağdur etti. Yurttaşlar mağduriyetler ve hak kayıpları yaşarken avukatlar da aynı şekilde mağdur oldu. Ayrıca avukatlar yönelik barolara şikayetler arttı. Avukatların yargı sürecinin uzaması nedeniyle eleştirilere konu olmasına barolardan tepki gelirken, sorunun sistemden kaynaklandığı açıklandı.

BARO’DAN ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Mersin’de de benzer durumlar yaşanırken gelinen süreci gazetemize değerlendiren Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, tam olarak yargıda tıkanma yaşandığına dikkat çekerek, acil çözüm çağrısı yaptı.

“PANDEMİ BAHANEYE DÖNÜŞTÜ”

Ağır işleyen adalet sorununun, aksamaların tüm ilçemler için geçerli olduğuna dikkat çeken Yeşilboğaz, “Tüm ilçelerimizde bir sorun var. Pandemi hayatımızın bir gerçeği ancak şuanda bahaneye dönüştü. Hepimiz korkuyoruz ama bu işlerin de yürümesi lazım. Sağlık tedbirlerini alarak ve hijyen kurallarına uyarak bu işler yapılmak zorunda. Burada geciken adalet ve adalet vatandaşın hattı. Duruşmalar geç başlıyor, avukatlar koridorlarda beklemek zorunda kalıyor ki bu da yoğunluğa neden oluyor” dedi.

“TECRÜBELİ KATİP İŞİ YÜRÜTÜYORDU”

Adliyelerde zaten bir personel sıkıntısı olduğunu ve yıllardır bu soruna çözüm üretilmediğini belirten Bilgin Yeşilboğaz, “Bu sistemin artık oturtulması gerekiyor. Bırakalım ne olursa olsun, sonra düzeltilir diye bir şey yok. En ufak bir işlemi bile 2-3 günde zor yaptırıyorsunuz. Öte yandan kalem personelleri eskiden tecrübeliydi işi götürürdü, şuanda ne yazık ki tecrübeli katip olmadığı için her şey karmakarışık.

AKSAMALAR YÜZÜNDEN AVUKAT ŞİKAKETLERİ ARTTI

Geçen yıl başlayan sıkıntı Mart ayında zirve yaptı ve Mart’tan bu yana yığıldı adeta sorunlar.

‘Bizim işlerimiz neden yürümüyor, avukatlar bizi neden oyalıyor’ diye çok fazla şikayet alıyoruz. Örneğin anlaşmalı bir boşanma davası 9 ay sürünce taraflar ayağa kalktı. Avukat suçlanıyor ama asıl sorumlu sistem. Ben neden dosyayı uzatayım, dosyaların birikmesi benim aleyhime.

Adliye’de dosyalar inanılmaz birikti. Başsavcılıklarla, komisyonlarla görüşüyoruz. 9 aydır ülkede adalet durdu. Bu hızlandırılmalı. Herkes elinden geleni yapmalı.

“UYAP’TAN GERİ DÖNÜŞ OLMUYOR”

1 Eylül’de adli yıl başladı ama vatandaş hak arama mücadelesinde aradığını bulamayınca halk isyan eder duruma geldi. Ama avukatlarda aynı durumda. Biz en son duruşmaların saatinde başlaması ve işlerin hızlı bir sirkülasyonla yürümesi için yazılı talepte de bulunduk. İcra gibi alanlarda özellikle UYAP’tan çalışılması çağrısı yapılıyor. Meslektaşlarımız da bunu istiyor ancak karşıdan yanıt alamamaktan dertli. UYAP’tan giden dosya bir hafta önceden geri dönmüyor. UYAP’ta hızlı işlese zaten sorun olmaz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA