Haber Merkezi
Çukurova Bölgesinin en kapsamlı laboratuvarı olarak anılan tesisin fiziki yapısı da Belediye tesislerinde hurdalıkta atıl durumda olan malzemelerin geri dönüşümü sağlanarak inşa edildi.
150 metre açık, 80 metre kapalı alan üzerine son sistem cihazlar ile kurulan birim için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına başvuru yapılarak akreditasyon işlemi gerçekleşecek.
Alınacak olan ruhsatın ardından 15 bin çiftçinin arazisiyle ilgili Toprakta Temel Analizi, Detaylı Toprak Analizi, Sulama Suyu Analizi ve Bitki Analizleri alanların da kayıtlı işlem yapılacak. Belediye yerleşkesi içerisinde yer alan birimde 3 mühendis,1 Laboratuvar teknikeri ve 1 saha görevlisi hizmet verecek.
Tarsus Belediye Başkanı Dr.Haluk Bozdoğan’ın talimatları ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda bulunan bilimsel malzemeler de Ziraat Odası ile yapılan protokol ile ücretsiz olarak temin edildi.
“BEREKETLİ TARIM KENTİ, TARSUS”
Laboratuvarı ziyaret eden Belediye Başkanı Dr.Haluk Bozdoğan ‘Bilinçli tarım uygulamalarıyla arazi sahibi üreticilerin de yüzünü güldüren yüksek verimler ve üstün kaliteli ürünler alınması için oluşturduğumuz bu birim Çukurova’nın en verimli topraklarına sahip olan Tarsus’u tekrar eski günlerine döndürmeye yardımcı olacaktır. İyi Tarım uygulamaları ile geleceğe ,geçmişten aldığımız güçle emin adımlar ile yürüyeceğiz. Yolculuğun ilk adımını attık. Son denetlemeler yapıldıktan sonra önümüzdeki birkaç hafta içerisinde tamamen yetkilendirilmiş bir laboratuvar olacağız. Yetkiyi aldıktan sonra Belediye olarak tek yetkili laboratuvar olacağız.Bize destek sunan, talebimize nezaket gösteren Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı’ya da teşekkür ediyorum. ’’dedi.
“193 MAHALLEYE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK YAPACAĞIZ”
Oluşturulan birimin hemen yanı başında 400 metrekarelik ‘Model üretim alanı' sahası oluşturduklarını da aktaran Başkan Bozdoğan ‘’Çalışmalarımızda öncelikle uzman ziraat mühendisleri, toprak analizi yapılacak araziden GPS konum kayıtlarıyla toprak numunesi alarak akreditasyona sahip laboratuvarlarımızda analize sokacağız. Laboratuvarda ortaya çıkan toprak analiz sonuçlarına göre uzman ziraat mühendislerimiz, kendi seramızda model uygulama yaparak toprak örneklerine göre özel bitki besleme programları hazırlayacaklar. Uygulama sonucu çiftçilere bu şekilde teslim edilecek. Biz sadece toprağı değil, analiz sonucuna göre bitki kimliği de oluşturacağız. Kırsaldan Ovaya kadar, Çamlıyayla ilçemizde dahil olmak üzere ilk etapta 193 mahalleye, saha ekiplerimiz tarafından üreticiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunacağız. Tarımsal kalkınmaya çok önem veriyorum bu işi de kamu yararına göre uygun ölçekte yapacağız. ’sözleri kullandı.