HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Toroslar İlçesi Gözne Mahallesi'nde yapımı planlanan mermer ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı’na (ÇED) tepki gösterildi.
Yayla turizmine ve sağlığa zarar vermesinden endişe edilen mermer ocağı ile ilgili ÇED Raporu ile ilgili Gözne Mahallesi’nde kahvehanede düzenlenmek istenen “Halkı bilgilendirme” Toplantısına çevreciler ve siyasi partiler katıldı.
Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) da katılım sağladığı toplantıya Gözne sakinleri de destek verdi.
TOPLANTI YAPILAMADI
Konuşmalarına izin verilmeyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine katılımcılar tepki gösterdi. Pankartlar açan çevreciler, sürekli depremler yaşanırken böyle bir tesisin kabul edilemeyeceğini belirterek, 6 metrelik yolun cadde gibi gösterilmesine de isyan edip, bu durumun suç olduğunu savundular. Çevrecilerin tepkisi ile toplantının yapılmaması sağlandı. Ve ilgili görevliler tarafından toplantının yapılmadığına dair tutanak tutuldu.
“CENNET YAYLAMI CEHENNEM YAPMA”
Açılan pankartlarda, “Cennet yaylamı cehennem yapma”, “Dinamit sesi değil kuş sesi istiyoruz”, “İşbirlikçi şirket Gözne’yi terk et”, “Doğayı katletme yaylamı katletme”, “Taş ocağı, mermer ocağı istemiyoruz”, “Doların yeşiline değil, doğanın yeşiline sevdalıyız biz” mesajları verildi.
“GÖZNE’DE SUÇ İŞLENİYOR”
Toplantıda ayrıca “Gözne’de suç işleniyor” başlığıyla yayınlan bildiride şu ifadelere yer verildi; “6 metre genişliğindeki köy yoluna cadde adı verilerek suç işleniyor. Meskun mahalde dev iş makineleri geçmesi yasak. Suç gece gündüz demeden can güvenliği, gürültü ve kirlilik üreterek suç işleniyor! Bölgeye kimlik kazandıran tepeler, dağlar, ormanlar, yok edilerek kimliksizleştirilerek suç işleniyor. Patlamalarla su kaynaklarının damarları tıkandı. Çeşmeler kurutularak suç işleniyor. 20 yıldır şiddetle artan bu doğa katliamının ulusal ekonomik katkısı 20 yılda yüzde sıfır iken doğaya ve insana verdiği zararın yüzde 100 olmasıyla suç işleniyor.
Belleğimizde kalan yaz etkinlikleri ve doğal güzellikler tüm yerel ve kamu yöneticilerinin bölgeyi birkaç doğa düşmanına teslim etmeleriyle suç işleniyor.
Coğrafyamızdaki doğal taşları Çin’e satarak, yalçın kayaları yok ederek, Anadolu’nun tamamını taşısalar bile doymayanlar elimizde talan edilmiş bir ülkeden başka hiçbir şey bırakmayacaklar. Bu suçları sonlandırın ve yaylamızı çocukluğumuzdaki gibi çocuklarımıza bırakmamıza engel olmayın”.
“BURADA CİDDİ BİR TALAN SÖZ KONUSU”
Etkinliğe destek verenlerden MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da, “Yayla turizmine çok ciddi bir ket vuracağı gibi ekolojik dengeye de çok ciddi zararlar verilecek. Güzelim dağlar delik deşik edilecek. Ormanlar talan edilecek. Yer altı su kaynakları yok edilecek. Burada insanlar tarım ve hayvancılıkla geçinirken bunlar yok olacak. Burada ciddi bir talan söz konusu” dedi.