HEDİYE EROĞLU
Merdiven altı sahte içkiler can almaya devam ediyor. Metenolden kaynaklı alkol üretiminin artması ile adeta her geçen gün yeni can kayıpları ile sayı giderek artıyor!
Mersin, İzmir ve Kırıkkale’de çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği sahte içki faciası büyüyor!
Metanol den şu ana kadar Mersin’de 5 kişi yaşamını yitirirken, sağlık merkezlerinde durumu ağır olan çok sayıda kişinin tedavisi sürüyor. Uzmanlar merdiven altı üretimlere karşı halkı uyarırken, polis ekiplerinin bu tip üretim alanlarına yönelik çalışmaları ise sürüyor.
DEZENFEKTANDAN ALKOL ÜRETİMİ YAPILMAK İSTENİYOR!
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Emre Üresin, gazetemize sahte alkol kullanımından dolayı artan ölümlerle ilgili önemli açıklamalarda buldu.
Ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmelerinin son 10 yılda sık yaşanan bir toplumsal sorun haline geldiğine dikkat çeken Üresin, salgın döneminde kullanımına sıkça alıştığımız daha çok yüzey temizleyici olarak kullanılan, etil alkol içerikli olanların dışında 8 farklı kimyasal içerikli çeşidi olan dezenfektana aroma karıştırılarak alkollü içki üretilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
“Bu eylem maalesef ölümlere ve birçok kişinin zehirlenmesine neden olmuştur” diyen Emre Üresin, “Olayın nedenleri araştırılmaktadır. Ancak, alkollü içeceklerin üretimi, tüketimi ve fiyatlandırılması ile ilgili mevcut durum ciddi olarak gözden geçirilmelidir. Sahte içki üretimi ve kullanımı ile yurttaşlarımıza, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi olarak zarar verilmektedir. Metil alkol endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz..
ÇÖZÜM; DENETİM, CAYDIRICI CEZALAR, VERGİ DENETİMİ
Güvenlik güçlerinin bu yöndeki operasyonlarını destekliyoruz. Arttırılarak devam ettirilmesi, merdiven altı üretime izin verilmesi lazım.
Ancak sadece denetim ve operasyonlarla bu işi çözemeyeceğimiz de bir gerçek. Alkollü ürünler üzerindeki vergilerin indirilmesi lazım. Fiyatların bu kadar yüksek olması insanları kaçağa itiyor Hükümet politikasına, kanuni düzenlemelere ihtiyaç var. Vergiyi azaltarak insanları kaçağa yönlendirmekten uzaklaştırmak lazım. Ayrıca daha caydırıcı cezalara ihtiyaç var. Denetim, caydırıcı cezalar ve vergi indirimi ile çözüm üretebiliriz”.
Ayrıca 1 litrelik cam şişelerdeki etil alkolün içine acılık veren denatonyum benzoat koyulmasına başladığından bu yana insanlar tıbbi kullanım amaçlı alkol sınıfına giren ve 5 litrelik plastik ambalajlarda satılan tarımsal kökenli etil alkolü satın almaktadırlar. Buda sorunun nedenlerinden biridir” diye konuştu.
FARK EDİLMESİ İMKANSIZ!
Metil alkolle üretilmiş içkiyi tüketen kişinin ölüme kadar vücudunda yaşadığı süreci anlatan İl Temsilcisi Üresin açıklamasını şöyle tamamladı, “Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkansızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir. Kimyasal bir madde olan alkol her yerde bulunmakta ve satılabilmektedir”