HEDİYE EROĞLU
Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi’nin, Şişecam Kimyasallar Grubu'na bağlı Soda Sanayii A.Ş.'deki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaması üzerine 14 Eylül günü aldığı grev kararı 9 Ekim’de başlayacaktı. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile grev yasaklandı. Tuz, soda ve krom üreten şirkette yapılacak grev ‘milli güvenliği ve genel sağlığı bozucu’ nitelikte bulunarak, grev 60 gün süreyle ertelendi.
Mersin’deki Soda Sanayi AŞ Fabrikası’nda sendikalı işçiler kararı yaptıkları eylem ile protesto etti. Protesto sonrası işçilerin yaşadıklarını ise Petrol – İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, gazetemize değerlendirdi.
İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLDİ!
Grev öncesi Kromsan’da 2 Ekim’de, Soda’da 6 Ekim’de üretimin durdurulduğunu anımsatan Çulcu, 7-8 Ekim’de görüşme yapmalarına rağmen işverenin erteleme yöntemini seçerek, görüşmelerden çekildiğini anımsattı. “Biz pazarlıkların devamını beklerken onlar masadan kalktı ve sessizliğe büründü” diyen Çulçu, “9 Ekim’de erteleme kararı çıktı. O günden buyana da zaten işyerlerinde yıllık izinler kullandırılıp bitirilerek, ücretsiz izinler başlatıldı. Ücretsiz izin uygulaması halen devam ediyor. Fabrikalar durmaya devam ediyor” dedi.
İŞVERENİN UMUDU, HAKEM HEYETİ!
Soda, Kromsan ve bu fabrikalara tuzlu su sağlayan Adana Tuz Fabrikası’nda çalışan toplam 550 işçinin yüzde 75’inin şuan ücretsiz izine çıkarıldığını vurgulayan Erçin Çulcu, “Soda Fabrikamızda hali hazırda şuan fabrikada sadece bakım işçileri çalıştırılıyor. Ama Kromsan ve Adana Tuz Fabrikaları tamamen kapalı.
İşverenin amacı; 60 günlük grev erteleme süresini geçirip, hakem heyetinin bu sözleşmeyi bitirmesi. Çünkü işveren; hakem heyetinin hem idari hem de para konusunda işverenin maliyet olarak gördüğü bir çok konuda onların lehine karar vereceğine inanıyor” dedi.
İZİN DÜZENLEMESİ İLE 95 İŞÇİ İŞSİZ KALABİLİR!
Toplu sözleşme görüşmelerini tıkayan en önemli maddenin vardiyalı işçileri haftalık izin sisteminde yapılmak istene değişim olduğunu belirten Elçin Çulcu, bu düzenlemenin kabulü halinde 95 kişinin işten çıkartılmasının gündeme gelebileceğine dikkat çekti!
Çulcu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Fabrikalarımızda arkadaşlarımız 6 gün çalışıp, 2 gün hafta tatili kullanmaktalar. İşverenin bizden talebi; 6 gün çalışan vardiyalı işçinin hafta tatilini bir güne indirmek.
Ancak bu şöyle bir sonuç doğuruyor; 4 vardiya sistemi ile çalışan fabrikada bir vardiyada çalışan kişi sayısının 6’ya bir olması gerekiyor ki bu da işçi fazlasının ortaya çıkmasına neden oluyor. Yani düzenleme gerçekleşirse 95 kişinin işten çıkarılması gerekebilir. Biz şuanda 6 günün karşılığındaki 2 günlük izinden ziyade 95 kişinin işten çıkarılmasına karşı direniyoruz”.
38 YILLIK DÜZENİ BOZMAYIN!
Bu düzenlemeye karşı mücadelede kararlı olduklarını dile getiren Çulcu, “Bizim bu dönemde işverene ısrarla çağrımız şudur; 19’uncu dönem toplu sözleşmemizdir bizim bu. Yani 2 yılda bir yapıldığı için 38 yıldır Petrol İş Sendikası ile Soda Sanayi AŞ yapmış olduğu sözleşmelerdeki anlaşmayı da bozacak.
Bunun yanı sıra toplu sözleşmemizi 3 yılda bir yapmak istiyorlar. 3 yılda yapılması durumunda, 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmenin, sözleşme yılındaki esas refah payı olarak aldığımız bölümü de ortadan kaldırmak istiyorlar.
“ANLAŞMACI TUTUMUMUZ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ”
Biz ise 38 yıldır yürüyen sistemin devamlılığını istiyor. Ve karşılığında da ücret pazarlığımızı yaparak, anlaşmacı tutumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bugüne kadar hep huzur ile çalıştık, bu huzuru idame ettirmek için gerekli olan bütün gayreti Petrol İş Sendikası gösterecektir. İşçisinin huzuruz olduğu bir işyerinde işverenin tarafının da huzurlu olması mümkün değildir. Sendikamız bu konuda çok kararlıdır. Toplu sözleşmenin bir an önce bitmesini ve görüşmelerin yapılacağı bir masanın açılmasını istemektedir” diye konuştu.