Haber Merkezi
Tarsus Kent Konseyi yerel demokrasi ve işleyişi konulu toplantı düzenledi. Avrupa Yerel Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında Tarsus Kent Konseyinde Tarsus Belediye Başkanı ve yardımcıları, Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu ile bir araya gelerek demokrasinin yerelleşmesi ve halkın ve sivil toplumun karar mekanizmalarına katılımı konusunu ele aldılar.
Avrupa Yerel Demokrasi Haftasında Tarsus Kent Konseyi olarak düzenlediğimiz “Tarsus Ölçeğinde Yerel Demokrasi ve İşleyişi” konulu toplantı, Güner Baykal Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya; Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Başkan Yardımcıları; Ünzile Kuru, Ali Dinsever, Abdülkerim Özkul, Ali Esirgemez, Özel Kalem Müdürü Nihat Çapar, Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Reşit Tok, Kadın Meclisi Başkanı Bilgehan Güçtimur, Tarsus Üniversitesi Temsilcisi Doç.Dr.Oya Korkmaz, Yürütme Kurulu üyeleri: Salih Yedican, Şahin Yücel, Gülsevim Kıraç, Beyhan Gürbüz, Leyla Körüklü ve Bisiklet Çalışma Grubu Başkanı Gökhan Özberk katıldılar.
Toplantı Tarsus Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu’nun toplantının amacı ve yöntemi ile ilgili konuşması ile başladı.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan yaptığı konuşmada yerel yönetim ve demokrasi kavramlarının önemine dikkat çekerek, şimdiye kadar ilklerin kenti dediğimiz Tarsus’ta kentin bir master planı olmadığını ve halkın görüşü alınarak bir yapı oluşmadığını, şeffaf bir belediye olarak neler yaptıklarını ve yapacaklarını anlatarak çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Göreve geldiğimiz günden itibaren Tarsus büyük bir değişime uğradı. Eksikliklerimiz tabii ki var; ama çalıştık; çalışıyoruz dedi. Konuşmasının sonunda asıl istediğim tek bir şey var; o da tertemiz bir kent yaratmak. Yeşilini bozmadan, bu kentte insandan başka canlıların da olduğunu bilerek çalışmak. Sizlerin yanı başımızda olmanızı istiyoruz, burada bütün halka ihtiyacım var dedi.
Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu ise Kent Konseyleri bir yönetmelikle kurulmuş ve tüm dernekler, odalar, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşları içine dâhil edilmiş. Aslında kamu da yerel yönetimin içinde, ama Türkiye’de yerel yönetim deyince sadece belediye anlaşılıyor. Kamu ve yerel yönetimin birlikte karar alması gerekir. Kent Konseyleri kurulmuş ama bu yapılara çok güç verilmemiş, kaynakları tam anlatılmamış. Bunu geliştirmek için güzel bir ortamımız var dedi. Kent Konseyleri ve belediyeler olarak yapıdaki eksiklikleri gidermemiz lazım. Bu karar mekanizmalarını nasıl kurmalıyız? Bu konuda çalışmalar yapılarak daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum dedi.
Tarsus Üniversitesi adına söz alan Doç. Dr. Oya Korkmaz Belediye ve Üniversite arasında işbirliği nasıl olmalı, bu kapsamda neler yapılabilir konusunda açıklamalarda bulundu. Bölgede birçok üniversitenin olmasının belediye için önemli bir katılımcılık fırsatı sunduğunu, şehrin geleceğini planlamak noktasında belediyelere çok görev düştüğünü, üniversitelerdeki insan kaynağını harekete geçirmek için belediyelerin vereceği önemli katkılar olduğunu belirtti. Üniversitelerin şehrin ekonomisine yön verdiğini, Üniversitelerin bölgedeki projelerde destek vermesinin önemli olduğunu söyledi.
Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, Avrupa Yerel Demokrasi haftasında gençlere, kadınlara yaptığımız anketler var, hem radyoda yaydık hem de bilirkişilere gönderdik. Açmış olduğumuz bir çok mekan var (Zübeyde Hanım Bütünleşik Gündüz Yaşam Evi, Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi, Gençlik Merkezi, Bilim Eğitim Sanat Kültür Akademisi, kütüphaneler vb.) Her etkinliği paylaşıyoruz ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. İhaleler canlı yapılıyor, gelir-gider tabloları açıklanıyor. Mecliste yüzde 50 kadın kotası çalıştırılması ile ilgili karar alındı dedi.
Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Dinsever, Kent Konseylerini çok önemsediğini, Yerel Demokrasi için amaca uygun kullanılırsa bir öncü olabileceğini, Kent Konseylerinin kuruluş amacı halkın taleplerini alıp, belediyelere taşımak ve kentin birlikte yönetilmesini sağlamaktır dedi. Bizim yönetim anlayışımızda Kent Konseyi Meclisimizin bileşenidir. Mecliste yeriniz vardır. Bütün meclis toplantılarına katılabilir, Meclis Üyeleri üzerinden fikirlerinizi taşıyabilirsiniz diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra Yürütme Kurulu üyeleri Şahin Yücel, Salih Yedican, Beyhan Gürbüz, Gülsevim Kıraç ayrı ayrı söz alarak Avrupa Yerel Demokrasi Haftasının çok önemli olduğunu; Belediye, Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının bu haftaya gereken önemi vermeleri gerektiğini, demokrasinin olmazsa olmazımız olduğunu, sivil toplum ve Kent Konseyi olarak kentin yönetimine sahip çıkmamız gerektiğini belirttiler ve yetkililere gündeme ilişkin sorular sordular.
Toplantının kapanış konuşmasında Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, halkın ve sivil toplumun kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olmaları, karar süreçlerine etkin katılımları çok önemli. Bu konuda Kent Konseylerine büyük görev düşüyor. Kent Konseyleri daha da bağımsızlaştırılırsa daha iyi işler yapabilir. Maddi anlamda karar ve harcama yetkisi bize verilirse daha hızlı ve etkin çalışmalar yapılabileceğini belirterek tüm konuklara ve destek verenlere teşekkür etti.