SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN MEME KANSERİ UYARISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN MEME KANSERİ UYARISI


 

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Onkoloji Hastanesi’nde, Meme Kanseri Farkındalık Günü etkinliği yapılarak, gökyüzüne pembe balonlar bırakıldı.

Ülkemizde daha çok kadınlarda yaşanan ve az da olsa erkeklerin de yaşadığı bir hastalık olan meme kanseri ile ilgili, MEÜ Onkoloji Hastanesi helikopter pist alanında, “Meme Kanseri Farkındalık Günü Etkinliği” düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında; hem Tıp Fakültesi Hastanesi, hem de Onkoloji Hastanesi girişine birer stant kuruldu. Bu stantta görevli personel; hastalara bu konuda bilinçlenmeleri için hastalıkla ilgili bilgiler vererek, katılımcılara kurdeleler ve küçük hediyeler takdim etti.

Hastane personeli pembe tişörtler ve ellerindeki pembe balonlarla, drone çekimiyle üstten bakıldığında kelebek halini almaları ve ardından balonları gökyüzüne bırakmalarıyla farkındalık yapmayı amaçlayan, görsel yönü bir etkinlik düzenledi.

Etkinlik sonrasında açıklama yapan MEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Dağ, “Ekim ayı, “Meme Kanseri Farkındalık” ayı. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi olarak, farkındalıkla ilgili etkinliklerimize devam ediyoruz. Farkındalık şu anlamda önemli. Biliyorsunuz meme kanseri, tedavi edilebilir kanser türlerinden. Ama erken teşhis çok önemli. Kötü haber, meme kanseri giderek artıyor. Önceden 12 kadından biriyken, şu anda 8 kadından biri risk altında. Ama iyi haber şu: Kolay kolay hasta kaybetmiyoruz. Ölüm oranları gittikçe azalıyor. Bunda erken teşhis, farkındalık, bilinçlilik önemli. Her kadının duyarlı olması gerekiyor." dedi.

Hastalığın az da olsa erkeklerde de görülebildiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Dağ, "Bu hastalıkta kadın–erkek farkı yok. Herkesin farkında olmasında fayda var. Erken teşhis için bizim hedeflediğimiz, hastanın bir semptomu olmadan bize başvurması. Tarama programlarıyla 1. evrede yakalayabiliyoruz. Belirti olarak, özellikle kitle ile başvuruyor hastalarımız ama meme başında çekinti, meme başında akıntı, kanlı akıntı, meme cildinde değişiklikler, kolda şişme, koltuk altında ödem. Bu tarz şikayetler olabilir. Yanlış bilinen bir şey var. Meme kanseri ağrı yapmaz diye bilinir. Ama biz % 3 ve % 4 hastada ağrıyla gelen hastalarımızın da olduğunu görüyoruz. Başvuru anında şüphelendiğimizde ultrason, mamografi, gerektiğinde MR tetkiklerimiz var. Kanserin tam adını koymak için patolojik inceleme de yaptırıyoruz. Tedavisi olan bir hastalık. Cerrahi müdahale, olmazsa olmazımız. Ardından kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi dediğimiz aşı tedavileri ve hormonoterapiler var." diye konuştu.

Ardından söz alan MEÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Sorumlu Hemşiresi Duygu Kaynarpınar ile Cerrahi 1 Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Havva Doğan da hastalığın önemine vurgu yaparak, “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganının herkes için büyük önem taşıdığını kaydetti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA