HEDİYE EROĞLU
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 23 No’lu Madencilik ve Mineral Ürünler Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektörün genel durumunu değerlendirerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Sektörün genel olarak yurt içi ve yurtdışında pandemi sürecinden çok etkilenmemesine rağmen spesifik farklı sorunları bulunduğuna dikkat çeken Meclis Üyeleri, yurtiçinde Zeytinciliği Koruma Kanunu, yurtdışında ise Ortadoğu ülkeleriyle yaşanan sıkıntılar nedeniyle zorlandıklarını bildirdi.
“MADENCİLİK FAALİYETLERİ KENTİMİZE BİR EKONOMİ SAĞLAMAYACAK”
Ancak MTSO’nun özellikle kentte yaşam alanlarını rant için yok etmeye yönelik mücadele sürerken böyle bir açıklamayı kamuoyuna servis etmesi tepkiye neden oldu.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, ‘talihsiz’ olarak nitelendirdiği açıklamaya dair tepkisini şu şekilde dile getirdi; “Mersin’de maden ocağı atağı var. Mersinliler atağa karşıt mücadele verirken Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın böyle bir açıklamasını çok doğru bulmuyorum.
Haklı ve bilimsel gerçeklerimiz ortada iken sadece rant uğruna böyle bir açıklama talihsizdir.
MTSO, mücadeleye destek vermesi gerekirken yaşam alanlarımızın kirletilerek talan edilmesi için bakanlıklara çağrı yapılması doğru bir yaklaşım değil.
Madencilik faaliyetleri kentimize bir ekonomi sağlamayacaktır. Kentimizin yaşam alanlarını kirleterek, insan sağlığını bozacağı açıktır. Rant uğruna vahşi madenciliğe izin vermeyelim. Herkesin buna karşı gelmesi için çağrı yapıyorum.
VAHŞİ MADENCİLİK AB’DE DE BİTİYOR
Biz yaşam alanlarımızı koruyoruz. Avrupa’da madencilik çok ciddi tahriratlara neden olduğu için terk ediliyor. Bunun yerine insan sağlığı,ı ekolojik dengeyi bozmayan yeni ürün arayışları ve kullanımları artıyor. Susuzluk kapıdayken, madencilikle özellikle yer altı su kaynaklarımız kurutuluyor. Bu kabul edilemez. AB ülkelerinin malzemeyi biz de kullanabiliriz”.
İTALYA; İSPANYA ZEYTİNİ KORUMA DERDİNDE
23 No’lu Komiteden Meclis ve Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Den-Ka Yapı Maden Firması Sahibi Çetin Kanar’ın, Zeytin Yasası’na yönelik açıklamaların ada tepki gösteren Aslan, “Özellikle Zeytin Yasası’ndan kaynaklı 100’e yakın arama ruhsatının yaşama geçmediğini söyleyen Kara, küresel ısınma ve iklim değişikliği günümüzde çok ciddi bir sorun olduğunu unutmamalı. Bizim en temel ihtiyacımız zeytin ve zeytinciliği rant uğruna heba edersek ileride açlığa mahkum olacağız.
İtalya, İspanya zeytinciliği korumak için dünyanın masrafını yaparken biz 5-10 kuruş para kazanmak için heba ediyoruz” dedi.
“DOĞAL KAYNAKLARIMIZI, YAŞAM ALANLARIMIZI ÇİN VE HİNDİSTAN İÇİN HEBA EDEMEYİZ”
MTSO 23 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Granmer Granit Mermer Firmasının Sahibi ve AKP’den de Toroslar Meclis Üyesi olan İsmail Yerlikaya’nın, Çin ve Hindistan pazarının öne çıkması, Türkiye’nin geri kalması ile ilgili açıklamaları da tepki gördü.
Sabahat Aslan, şunları söyledi; “Türkiye’deki tüm madenleri işlesek bile Çin ve Hindistan’ın binde birinin ihtiyacını karşılayamayız. Bu çok yanlış bir tutum. Doğal kaynaklarımızı, yaşam alanlarımızı Çin ve Hindistan için heba edemeyiz.
İhracattan para kazanıyoruz diye Türkiye’nin hem eko sistemini hem de insanların sağlığını bozuyorlar. Yaşam alanlarımızı kirletiyor”.