“NAKLİYE SORUNU İÇİN BİR PLANINIZ VAR MI?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“NAKLİYE SORUNU İÇİN BİR PLANINIZ VAR MI?”


 

Üreticinin nakliye sorunu TBMM’ye taşıyan Milletvekili Turan, “Nakliye ücretlerinin yüksek olması çiftçileri, nakliye ücretlerinin az olmasının nakliyecileri zarara uğratması dikkate alındığında bakanlığınız tarafından nakliyeci ve çiftçilerin sorunlarını çözme konusunda bir planlama var mıdır?” sorusuna yanıt istiyor!

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki şeker pancarı üreticilerinin nakliye sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Turan, “Tarımsal üretimde gübre, mazot ve kimyasal gibi temel girdi fiyatlarının yükselmesi, üreticileri zor durumda bırakırken pek çok üretici girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Bütün girdi maliyetlerine rağmen zor koşullarda üretimini sürdürmeye çalışan çiftçilerin karşılaştığı temel sorunlardan biri tarladaki ürünün nakliyesidir. Çiftçiler, biteviye mazot fiyatlarındaki yükselişin nakliye ücretlerini arttırmasından dolayı ürünlerini taşımakta ciddi zorluklarla karşı karşıyadır.

“NAKLİYE ÜCRETLERİ VE KURALLARI, GÖRÜŞ ALINMADAN TEK MERKEZDEN BELİRLENİYOR”

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki şeker pancarı üreticileri, nakliye ücretlerinin yüksek olmasından dolayı ürünlerini Elâzığ şeker fabrikasına götürememektedir. Üreticiler, bir önceki yıla göre artan nakliye ücretlerinden dolayı ürünlerini taşıyamamaktadır. Diğer taraftan 2019 yılı nakliye bedeli kg başına 97 kuruş iken 2020 yılında kg başına 48 kuruşa düşürülmüştür. Nakliye ücretlerinin düşürülmesi ilk başta çiftçiler lehine bir uygulama gibi görünürken aslında kg başına 48 kuruşa taşıyacak hiçbir nakliyeci bulunmadığından çiftçiler mağduriyet yaşamaktadır. Bunun temel nedenlerinden biri çiftçilerin ve nakliyecilerin içinde bulundukları koşulları dikkate alan biçimde nakliye ile ilgili bir yönetmeliğin oluşturulmaması veya var olan yönetmeliğin uygulanabilir yanlarının olmamasıdır. Başka bir ifade ile nakliye ücretleri ve kurallarının; çiftçilerin ve nakliyecilerin fikirleri alınmadan, sorunlar tespit edilmeden tek merkezden belirlenmesidir. Dolayısıyla çiftçiler ile nakliyecilerin yaşadıkları sorunları tespit etmek ve çözüm yollarını bir an önce uygulamak gerekir” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Önergede şu sorular soruldu: “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin nakliye sorunlarını çözmek için herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer var ise bu çalışmalar nelerdir?

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde nakliye ücretlerinin yüksek olmasından dolayı ürünlerini taşımayan çiftçilerin yaşadıkları sorunlar hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde nakliye sorunu yaşayan şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını çözmek için Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişim olacak mıdır?

Nakliye ücretlerinin yüksek olması çiftçileri, nakliye ücretlerinin az olmasının nakliyecileri zarara uğratması dikkate alındığında Bakanlığınız tarafından nakliyeci ve çiftçilerin sorunlarını çözme konusunda bir planlama var mıdır? Eğer varsa bu planlamalar nelerdir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA