Mersin’de rant ve doğa katliamlarına karşı sergilediği karşı duruş ile adından söz ettiren CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan, “Rant, talan söz konusu olduğunda ‘bu Mezitli’de olsaydı Neşet başkan bunu yaptırmazdı’ diyorlar. Yaptırmam doğru söylüyorlar” diyerek, herkesi yurttaşlık bilincinin farkında olup, karşı duruş ve itiraz sergilemeye çağırdı.
HEDİYE EROĞLU – AYŞENUR ÖNAL
Mersin’in en çok tercih edilen bölgesi konumundaki Mezitli ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MERCAN TV’de yayınlanan Arka Plan Programı’na katılarak soruları yanıtladı ve çalışmalarını anlattı.
Mersin’in ‘üstat belediyecisi’ olarak da bilinen ve iki dönemdir Mezitli’de belediye başkanlığı görevini yürüten Tarhan, “Mutlu Mezitli için çalışıyoruz” diyerek ilk dönem kadınlara verdikleri ağırlıklarını bu dönem çocuklara verdiklerini söyledi.
MEZİTLİ’DE NÜFUS ARTIŞ HIZI, ÜLKE ORTALAMASINI ÜZERİNDE
SORU: Mezitli’nin merkezin yanı sıra özellikle kırsalında daha yapacak çok iş var. Sorunların çözümlerine dair projeleriniz nelerdir?
N. TARHAN: Mezitlimiz hareketli bir ilçe, tek bir parametre ile söylersek Türkiye’de ve Mersin’deki nüfus artış hızı yaklaşık yüzde 2,3’lerde. Tabi ki ilçelerde farklılıklar var örneğin; Akdeniz’de çok az azalma yaşanıyor, Tarsus’ta durağanlık var, Yenişehir ve Toroslar ortalaması yine Türkiye ortalaması gibi. Ama Mezitli’de yüzde 5,5 oranında nüfus artış hızı var. Bu önemli bir rakam fakat sağlıksız bir nüfus artışı değil. İnanlar merkezdeki evlerini satarak, daha rahat, konforlu deniz ilçesi olduğundan dolayı Mezitli’yi tercih ediyor.
Tabi ki yatırımcılarında bu tür parametreleri dikkate alması gerekir. ‘Nereye yatırım yapıcağız?’ derken, baktıkları kriterlerin biride bu olmalı.
Özellikle inşaat sektöründeki durağanlığa karşı, nüfus artışı devam etmekte.
“BİR ÇOK İLDEN BÜYÜK MEZİTLİ’Yİ YÖNETMEK KOLAY DEĞİL”
Bugün 200 bini geçen bir nüfusumuz var. Ayrıca 50 bine yakın Suriyeli olduğu söyleniyor. Tabi yazın yazlıklar ve yaylardan gelenlerle nüfusumuz 400 bine yaklaşıyor. Yani Türkiye’deki birçok ilden daha büyük bir nüfusa sahibiz. Bu yönüyle Mezitli’yi yönetmek kolay değil. Biz her zaman şunu dedik; ‘Mezitli’ye değer katıcağız’.
Gerçektende Mezitli’ye değer kattığımıza inanıyorum. Mezitli’de ki ev, iş yeri, arsa fiyatları değer kazınınca herkes bundan payına düşeni alıyor.
HEDEF; ‘MUTLU MEZİTLİ’
İkincisi ‘mutlu kent Mezitli’ dedik. Bu çok soyut gibi görünse de zor bir şey, insanların mutlu olması kolay değil ama bir hayli yol aldık bu konuda. Mutluluğu siz verdikçe insanlar daha da mutlu olmak isteyecekler. Nitekim hizmet konusunda görüyorum, yaptıkça daha iyisini istiyorlar ve onlarda haklı tabi, çok daha fazlasını istiyorlar ve o nedenle hizmet devam edecektir, halkın istediği hizmet projeleri hayata geçtikçe insanların mutluluğu artacak, huzuru artacak sağlıklı olacaklar. Zaten bizim varlığımız insanları bulunduğu bölgede mutlu etmek, refah seviyesini yükseltmek.
İMAR PLANLARI TAMAM
SORU: Mezitli’nin en çok gündeminde olan konu imar düzenlemeleri? Rantın ve yeni yapılaşmanın yüksek olduğu bir bölge, ama aynı zamanda da ciddi bir imar sorunu var. Neden? Neler oluyor imar alanında?
N. TARHAN: Geçmişe bir şey yapamıyoruz, o yönden de zaman zaman eleştiriler alıyoruz. İlçemizin 5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nı tamamladık. Şuan binlik revizyon planları yapılıyor. Biz bu konuda gerçekten en başarılı belediyeyiz çünkü; son plan da mecliste onaylandı ve binlik revizyon planları bitti. Tabi çoğu vatandaş revizyon planı olunca her şey bitti zannediyor, ama bitmiyor. Örneğin ilk yaptığımız Davultepe Bölgesi planıydı benden önceki bir uygulamadan dolayı bir vatandaşın itirazı üzerine plan tümüyle iptal edildi o yüzden oraya öncelik verdik. Davultepe planı, 5 binlik planlar bittikten sonra bize gelmesi ve sonra büyükşehire gitmesi, askılar, itirazlar derken daha yeni tamamlayabildik. Yani 1,5 yıla yakın bir süre geçti. Yine 18 uygulaması ile ilgili süreç de devam ediyor.
Planların hazırlanması ve onaylanması uzun bir süreç, bu o yüzden ilk günden buyana planları mümkün olduğu kadar hızlı ve doğru yapmak gerektiği bilinciyle çalıştık.
Planlar yapılırken muhtarlarla, meclis üyeleriyle, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile sık sık bir araya geldik, bilgilendirmeler yaptık.
İmar sorunu bütün sorunların anası, plan olmayınca sağlıktan, eğitime ve güvenliğe her şey yarım kalıyor.
“ANAOKULU’NDA İDDİALIYIZ”
SORU: Bu dönem öne çıkardığınız konu çocuklar. Bu alanda neler yapılacak?
N. TARHAN: Anaokulu ve kreş konusunda biz 6 tane yapma sözü vermiştik. Biz bunu yapacağız, fakat bu kriz sebebiyle hayırseverlerde biraz bekleme dönemi oldu. Yoksa şuanda sırada olan arkadaşlar var. Çok iyi ve modern bir anaokulu; ikinci bir inşaata başlanıldı toplam 120 öğrencilik, şubattın sonunda bitiyor ve önümüzdeki sezon başında hizmete açılıyor. Birincisi ise 180 öğrencilik. İddia ediyorum Türkiye’de, Mersin’de demiyorum bizim belediyenin işlettiği kadar ailelerin mutlu olduğu bir anaokulu olduğunu zannetmiyorum. Beş altı yıl oldu daha tek bir veliden tek bir şikâyet gelmemiştir. Biz işletiyoruz bu kolay değildir bazı belediyeler bunu ihalelerle kişilere verir özelleştirir. Bizim öğretmenler kendi öğretmenimiz maaşlı öğretmenler yemeğini biz yapıyoruz her şeyi bize ait. Bende öğretmenler konusunun üzerinde özenle duruyorum. Kim olursa olsun gelenlere diyoruz oğlu da olsa, kızı da olsa kesinlikle hak etmiyorsa almıyoruz oraya.
ÜRETİCİ KADINLAR KOOPERATİFLEŞTİ
SORU: Bir yandan da geçen yılki kadın harekâtı devam ediyor sanırım. Hatta hasada da başlandı galiba. Son durum nedir?
N. TARHAN: Kadın üretici pazarını artık çok fazla konuşmuyoruz. Zaten belli bir yere geldi.
Şimdi kent konseyini bu konunun içine sokuyoruz. Örneğin kadın kooperatiflerimiz var artık ve oldukça da başarılılar. Bu işin başında Prof. Dr. Ayşegül Yılgör hocamız var. Ekonomi konusunda uzman birisi ama elleri toprakta şuanda. Benim gibi değil elleri, toprakta çalışıyor. Kendisinin çok yeni, modern çalışmaları var. Kooperatifimiz mısırdan enginara, domatesten biberiye ve sebzeye kadar pek çok ürün ekildi.
Türkiye’de olmayan bir şey yaptık Mezitli’de büyük imarlı alanları inşaat yapılıncaya kadar ekimine müsaade alarak üretime dahil ettik. Ve hasada da başladık. Çok verimli bir sezon geçiriyoruz.
MEZİTLİ’DE HER PROJE BİRBİRİNİ BESLİYOR
SORU: Kadın ve çocuk çalışmaları belediyenin diğer projeleri ile de bağlantılı mı? Birbirini besliyor mu?
N. TARHAN: Bu zinciri şöyle biraz detaylandıralım; bizim bir Down kafemiz var. Özel ihtiyaçları olan çocukların hayata tutunduğu bir yer burası. Sadece belediye desteğiyle hayata tutunmaları için, kadınlarımızın hem aile bütçesine katkı hem de kendi gelişimleri için kooperatifte sağladığı üretimin burada müşteri ile buluşması sağlanıyor.
Üstelik biz bu işlerin büyük bölümünü belediyemizden para çıkmadan yapıyoruz. Hayırseverlerden bölge sakinlerinden destek alıyoruz.
ESKİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI BİTTİ!
SORU: Kent paydaşları ile çalışmaya özen gösteriyorsunuz ancak hala bu anlamda gerideyiz. Neden?
N. TARHAN: Tüm konuları belediyeye bırakmamak gerek, belediyelerin sivil toplum kuruluşlarını kent konseylerini, kooperatifleri mutlak bu işin içerisine sokması gerekiyor. Pandemiden sonra her şey değişecek deniliyor ama bu yeni normal, normal mi olacak, yoksa anormal mi olacak? Bunu bilmiyoruz! Kötü yönde de değişim olabilir. Bizim burada yapmamız gereken bu değişimi yeni koşullara göre uyarlamamız.
Belediyelerde de artık eski belediyecilik anlayışı yok. Şimdi ben geçen arkeoloji gününde de söyledim rahatsız olan oluyor. Hükümetin bütün gayretlerime rağmen Lütfü Elvan’ında devreye girmesiyle Aratos kazılarına destek sağladık. Çünkü 120 bin lira bütçe ile tarihi gün ışığına çıkarmaya çalışıyorduk. Dünyanın çok önemsediği bir insan Aratos’un kazı alanını ben belediye olarak ücretsiz hallettim ve araziyi bakanlığa kazandırdık.
Sonra devletin verdiği 120 bin TL’ye ek olarak; Mersin Ticaret Sanayi Odası’ndan 30 bin TL, Mersin Deniz Ticaret Odası ile Ticaret Borsası’ndan 15’er bin TL alarak, 60 bin TL ek desteği biz Mersin olarak sağladık.
Bunu gelecekte daha fazla kuruluşlara yaymamız lazım.
İTİRAZ ETMEK LAZIM!
SORU: Mersin, Ankara tarafından sahipsiz kent diyoruz ya aslında bunu kendi içimizde birliktelik kurarak sağlayabilsek sorunlarımızı çözemez miyiz?
N. TARHAN: Yapılanları da, yapılmayanları da sergilemek gerek. Örneğin Aratos kazıları için AKİB’den destek istedik, bakanlığa sormak istediler. Sorsunlar fazlaca bir umudum yok umarım şaşırtırlar bizi.Ben bu parayı kendi şahsıma istemiyorum ki, bu belediyenin temel görevi de değil, Kültür Bakanlığının temel görevi aslında.
Öte yandan bildiğiniz gibi Devlet Hastanesi de benim konum değil ama ben bunu kendi ilçem için görev edindim ve uğraştım.
Ayrıca bugün kentimizdeki İçişleri Bakanlığı tesisi çürüyor ama benim sorumluluğumda olmamasına rağmen kurtarılması için çabalıyorum. Bu bizim devletin ayıbı ve ben bu ayıbı ortadan kaldırmak istiyorum. Arazi Milli Emlak’a ait hazine arazisi bugün adeta halk tabiriyle peşkeş çekiliyor, çok düşük fiyatlarla kullanıma açılıyor. Herkesin malına mülküne sahip olması gerekir. Son olarak İçişleri bakanlığı tesislerinin, vilayet evi yapılacağı ve o kötü halinden kurtulacağı söylendi. Şimdi bu çalışmayı bekliyoruz.
İtiraz etmeniz lazım bu itiraz etme refleksini kazanmamız gerekiyor.
“BU HALKIN ÇIKARLARI İÇİN KİME GİTMEM GEREKİYORSA GİDERİM”
SORU: Bu kazanımlar için muhalefet partisinin bir üyesi olsanız da Ankara’ya gidip iktidar partisi ile görüşerek, çözüm üretiyorsunuz. Bu konuyla ilgili ne söyleyeceksiniz?
N. TARHAN: Olması gereken bu, tabi ki ben kendi özümden siyasi düşüncemden kesinlikle hiç kimseye taviz vermem ama bu halkın çıkarları için kime gitmem gerekiyorsa giderim, görüşüm yaparım. Biliyorsunuz Kuyuluk’taki piknik alanını Milli Emlak’tan söke, söke aldık. Bir sürü müdahale ve pazarlıklara rağmen direndik ve azandık. Şuanda biz işletiyoruz, çok da güzel oldu çalışmalarımız başladı, alanda 35 tuvalet vardı hepsi bakımsızdı biz bunları pırıl, pırıl yapmayı planlıyoruz.
Örneğin 100 yıl plajı ile ilgili doğa katliamı yapılacak uygulamalara itiraz ettik. Biz itiraz ettiğimiz için yürütmeyi durdurma kararı alındı ve planı durdurduk. Çevre için karşı durduk. Şimdi bizim istediğimiz şekilde planlama ile geldiler. Caretta carettaların üreme alanı olan bu bölgede konserler, düğünler yapılmak istendi. Ama biz yaptırmadık. Şimdi bunu diğer ilçelerde duyuyoruz. Çevre ile ilgili bir sorun olduğunda ‘ya bu Mezitli’de olsaydı Neşet başkan bunu yaptırmazdı’ diyorlar. Yaptırmam doğru söylüyorlar.
Yurttaşlık bilincinin farkında olup, karşı duruşumuzu sergilemek gerekiyor. Biz bunu yapıyoruz, kolay olmuyor tabi. Örneğin orman kesimi oldu karşı çıktık, tehditler aldık. Başka bir konu oldu tehditler aldık, halada tehditler alıyoruz.
MEZİTLİ BELEDİYESİ EKONOMİK OLARAK 2021’DE RAHATLIYOR
SORU: Yeni sürece ve pandemiye ilişkin neler söylemek istersiniz?
N. TARHAN: Para olmayınca olmuyor bizim işimiz. Ekonomin olduğunda siyaseten de güçlü oluyorsun. Ekonomik olarak 2021 yılının başlarında belediye olarak düzlüğe çıkıcağız. Kültür merkezini, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde inşa ettiğimiz 6 adet dükkanı tamamlamış olacağız.
Bundan sonraki yılların hesabını yaparak adım, adım çalışarak ilerliyoruz. Kamudan geldiğim için planlı çalışmaya özen gösteriyorum. İşçi alımından yatırımlara kadar ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Biraz bu konuda cimrilik yapıyoruz da diyebiliriz.
Evet kırsal alanda sorunlarımız hala devam ediyor, sorunları çok iyi biliyorum bugünden yarına çözülecek işler değil bunlar.
Altyapı ve yol konusunda bazı sıkıntılar var. Çözümü için de proje üretiyor, çalışma yapıyoruz.