TURAN’DAN AKP’YE TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK TEPKİSİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TURAN’DAN AKP’YE TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK TEPKİSİ!


 

AKP’nin son 20 yılda uygulamaları ile ülkeyi tarımda dışa bağımlı hale getirdiğini söyleyen Milletvekili Rıdvan Turan, sıfır gümrük vergisiyle hububat ithalatı yapılmasını eleştirdi.

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, sıfır gümrük vergisiyle hububat ithalatı yapılmasını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi veren Turan, ithalat yapılmasının nedeninin, AKP’nin tarım politikalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

“TARIMDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK”

Özellikle son 20 yıldır uygulanan neoliberal tarım politikalarının, tarımsal üretimde kullanılan girdiler başta olmak üzere pek çok konuda uluslararası şirketlere bağımlı bir üretim modelini ortaya çıkardığını söyleyen Rıdvan Turan, “Türkiye’de endüstriyel tarımla uğraşan çiftçilerin hemen hepsi bu üretim modeliyle kimyasal ilaçlardan gübrelere ve tohuma kadar birçok girdi konusunda adeta uluslararası şirketlere bağımlı biçimde üretim yapmaktadır. Son birkaç yıldır artan döviz fiyatlarına paralel olarak yükselen girdi fiyatlarıyla üretim maliyetleri çiftçiyi zor koşullarda üretim yapmaya adeta mahkûm etmiştir. Türkiye’de hemen hemen bütün çiftçileri böylesine zor koşullarda üretim yapmaya mahkûm eden AKP hükümeti, çiftçilerin sorunlarını çözmek için kapsamlı tarım politikalarını hayata geçirmek yerine, sıfır gümrük vergisi ile ithalat gibi palyatif çözümlerle sonuç almaya çalışmaktadır.

AKP, YERLİ ÜRETİCİLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE DİKKATE ALMIYOR

Sıfır Gümrük Vergisinin ortadan kaldırılması, AKP’nin yerli üreticileri hiçbir şekilde dikkate almadığının kanıtıdır!

Türkiye’de girdi maliyetlerinin yüksek olmasının doğal sonucu olarak tarımsal ürünlerin fiyatlarının yükselmesi karşısında sıfır gümrük vergisi ile yurtdışından daha ucuza ürün almak, AKP hükümetinin bizatihi mevcut tarım politikalarının sorumluluğunu almak yerine, bütün faturayı çiftçilere kesmek anlamına gelmektedir. AKP hükümeti, Türkiye’deki tarımsal üretimi, üreticiden tüketiciye kadar herkesin lehine olacak şekilde maliyetleri daha az olacak biçimde formüle etmesi gerekirken, Türkiye’deki tarımsal üretimin maliyetlerinin artması karşısında sıfır gümrük politikasının rutinleşmeye çalışılmasının elle tutulur hiçbir tarafı yoktur.

“YERLİ HUBUBAT ÜRETİCİLERİ CİDDİ ORANDA MAĞDURİYET YAŞAMAKTA”

21.10.2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile buğday ithalatındaki yüzde 45 arpa ithalatındaki yüzde 35 mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kaldırılmıştır. Halbuki 15.08.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) için sıfır gümrük vergisi ile hububat başta olmak üzere pek çok tarım ürününün ithal edilmesinin önü daha önce açılmıştı. Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle alınan sıfır gümrük vergisi ile hububat alımı kararlarından dolayı yerli hububat üreticileri ciddi oranda mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Önergede şu sorular soruldu: “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hububat ithalatında sıfır gümrük vergi uygulaması kararının alınmasının gerekçeleri nelerdir?

15.08.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daha önce TMO’ya sıfır gümrük ile hububat alımı kararı verilmesine rağmen yeniden sıfır gümrük vergisi ile hububat ithalatı verilmesinin nedenleri nelerdir?

Sıfır gümrük vergisi ile hububat ithalatının Cumhurbaşkanlığı kararı ile alınmasının TMO dışında özel şirket veya kuruluşların sıfır gümrük ile hububat alımının önünün açılmasının gerekçeleri nelerdir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA