Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ekim ayı Meclisi toplandı. Online düzenlenen toplantıda, adeta “bir dokun bin ah işit” deyimi karşılık buldu.
MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda pandemi süreciyle birlikte tüm dünyanın daha çok hassasiyet gösterdiği sağlığın önemine dikkat çekildi. Ardından üyeler tek tek sektörlerinde yaşanan sorunları ve taleplerini dile getirdi. Mersin Toptancı Hal’i için beklentiler, gıda sektörünün talepleri, devam eden kamu yatırımlarının son durumu, özel sektöre yönelik borç yapılanmaları değinilen konular arasında yer aldı.
Patronlar özellikle ekonomideki kötü gidişatın yarattığı etkiye dikkat çekerek, kent sorunlarının da beraberinde bellerini büktüklerini ifade ettiler.
“MERSİN HAL GİRİŞ ÇIKIŞININ TEK KAPIDAN YÖNETİLMESİ BÜYÜK SORUN”
Toplantıda söz alan Sadık Erhan Attila, geçtiğimiz hafta Mersin Toptancı Hal’inde Gıda Toptancıları bölümünde yaşanan yangını hatırlatarak, kompleksteki yapılması gereken düzenlemelere bir kez daha dikkat çekti. 4 işyerinin yandığını ve ciddi bir zarar meydana geldiğini kaydeden Attila, “Sıkıntının Hal’e giriş çıkış kapısında olduğunu her zaman söyledik. Hal giriş çıkışının halen tek kapıdan yönetilmesi, içerideki mesafelerin çok uzun olması ciddi bir sorun. Bu yangında yaşanmadı ama böylesi olayların can kayıplarıyla sonuçlanacağı korkusunu hep yaşıyoruz. Büyük bir yangın atlatıldı. Hal Kompleksine giriş çıkışların farklı noktalardan yapılabileceği kapıların faaliyete alınması konusunda düzenlemeye gidilmesini arzu ediyoruz, bu konuda da hepinizden destek bekliyoruz” dedi.
“YEM FİYATLARI ANORMAL ARTTI, HAYVANLAR KESİME GİDİYOR”
Seçkin Tatar ise yem fiyatlarındaki artıştan şikayetçi oldu. Arpa, buğday, mısır gibi ürünlerde gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Tatar, “Buna rağmen fiyatlar halen artıyor. Stokçulara karşı önlem yok. Yem fiyatları anormal arttı. Süt ve et üreticileri feryat ediyor ve hayvanlarını kesime gönderiyor. Sürekli üretelim deniyor ama üreticiler küserse bu alanda da ithalata başlarız. Çözüm mutlaka bulunmalı” dedi.
“YENİ YÖNETMELİK SEKTÖRE STANDART GETİRDİ”
Murat Has ise Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile sektöre getirilen düzenlemelerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Oda ile Eğitim ve Kalkınma Vakfı işbirliğinde sektöre yönelik düzenlenen eğitimler ve TOBB ile yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında yapılan Mesleki Yeterlilik sınavları için de teşekkür eden Has, “Bu Yönetmelikle birlikte sektörümüzün daha kaliteli, düzenli ve seviyeli bir konuma taşınmasına katkı verildi. Yasal düzenlemenin bazı eksikleri var ama bunlar da zamanla giderilecektir. Saygın bir mesleğe dönüşmeye başladık. Ayhan Kızıltan Başkanıma ve Çağatay Güneş Başkanıma verdikleri destekler için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
“MARKETLERİN ÖDEME SÜRELERİNİN UZAMASI CİDDİ SORUN”
Marketlerin keyfi uygulamaları nedeniyle sektörde ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Vedat Yücesoy ise, “İşi bozulan herkes pandemi sürecinde gıda sektörüne adım atarak nemalanmaya çalışıyor. Ancak bu işin belli kuralları var. Bizler Hal Yasası’na göre 7 gün içinde müstahsile ödeme yapmamız gerekiyor. Ama marketler ödemelerini 21 günlük sözleşme yapmalarına rağmen 3-4 aydan önce gerçekleştirmiyor. Ödeme yapılsa da verilen çekler çoğu zaman karşılıksız çıkıyor ve arkadaşlarımız zor durumda kalıyor. Bu sistem mutlaka 21 güne sabitlenmeli” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MERSİN’E GELİYOR
Yakup Yılmaz ise önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mersin’e geleceğini hatırlatarak, Mersin’in sorunları ve çözümlerini içeren bir raporun hazırlığına bugünden başlanıp günü geldiğinde sunulması önerisinde bulundu.
“OSB YOL SORUNU HALEN DEVAM EDİYOR”
Fahrettin Aşut ise Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi otoban bağlantısının halen tamamlanmadığını hatırlattı. “OSB otoban bağlantısının her yıl sonunda biteceği söyleniyor ama 25 senedir tamamlanamıyor. Şuanda da bir çalışma yok. Bu sorununun üzerine mutlaka gidilmeli” dedi.