Erdemli’de yerleşim alanlarına yakın bir alanda kurulmak istenen zeytinyağı tesisine ilişkin imar düzenlemesine 10 ay önce red veren Büyükşehir Meclisi, AKP, MHP ve CHP içinden muhalefet yapılarak itiraz gelmesine rağmen teklifi kabul etti! Teklifle ilgili bir oyun kararı değiştirebileceği nedeniyle 3 defa oylama yapıldı.
HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin ilk oturumunda ilginç anlar yaşandı.
Erdemli İlçesi Koyuncu Mahallesi 64 ada 9 parsel nolu taşınmazın zeytinyağı üretim tesisi yapılması amacıyla tarım ve hayvancılık üretim sahası olarak belirlenmesine yönelik 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi komisyonlarca oy çokluğuyla kabul edildi.
Ancak Çevre ve Sağlık Komisyonu üyesi CHP’li Tuncay Gökçel karara şerh koyarak itiraz etti.
CHP’Lİ GÖKÇEL ŞERH KOYDU
Tuncay Gökçel şerh kararı ile ilgili “Biz benzer bir teklifi Mut’ta koku yayar ve çevre rahatsız olur diye reddettik ki bu tesis merkeze 3 bin metre uzaklıktaydı. Burayla ilgili de etrafta çok yakın yerlerde yapılaşmalar olduğu görülüyor. Bu yapılarda yaşayanlar rahatsız olur diyerek konunun daha detaylı ele alınmasını istedim. Buna dikkat edelim diye muhalefet şerhi koydum. Takdir meclisin” dedi.
MHP’Lİ TOPKARA, RED VERDİ
Erdemli’den MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ise şahsı adına söz aldığının altını çizerek, “Bu tesisi isteyen arkadaşımızın daha yukarıda Erdemli merkez sınırları içerisinde mevcut bir zeytinyağı işleme fabrikası zaten var. Fakat daha aşağıda da zamanla izin verilmiş bir tane zeytinyağı işleme tesisi bulunmakta. Şahıs, ‘bu tesis ile rekabet edemiyorum’ diyerek, tesisini daha aşağıda bir alana taşımak istiyor. Burası tarımsal alan ama Erdemli’de malumunuz hep yerleşim var. Buranın yakınlarında da okul, cezaevi var. Etrafında mahalleler, sağlık ocakları var. Her ne kadar tarımsal alan varsa da yapılaşma da söz konusu. Bu alan Erdemli’nin Güzeloluk Caddesi üzerinde bir yer. Buranın çok uygun olmadığını düşünüyorum. İleride problem olur. Bir tanesine zamanında verilmiş diye ikincisine verilmesi de çok mantıklı gelmiyor. Zaten şuan mevcut bir işletmesi var. İşletmesini de çalıştırıyor. Ticari olarak rekabet edebilmek için şehir merkezine yakın bir yere gelmek istiyor. O vesileyle konu budur. Ben red vermek istiyorum” dedi.
MHP’Lİ TAT, 10 AY SONRA NEDEN ‘EVET’ DEDİ?
MHP’li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Mahmut Tat ise konunun 2-3 aydır komisyonda beklediğini vurgulayarak, “Aynı talebe benzer bir talep hemen hemen de aynı ölçülerde Mut’ta vardı. Biz yatırımcılar yapacak, işsizlikle mücadele yatırımla ilgili olunca ve bölgedeki hakim rüzgarlara bakarak, Mut’ta izin verdik. Ama bu tekrar tartışma konusu oldu. Şimdi buradaki hadise; Erdemli dışında yaylalara giden yolun sol tarafında yerleşim bölgeleri var. En yakın uzaklık 500 metre civarında. 100 metre yanında da bir tesis var yine aynı şartlarda. Kişinin kendi arazisine yönelik de böyle bir talebi var. Hakim rüzgar göz önüne alınması, yolun sağ tarafındaki sera ve çiftlikler yoğun değil. Sol tarafta yoğun bir yerleşim var. Bizim de incelememizde komisyondaki arkadaşlarımız ile araziye uygun olduğunu düşünerek, yatırımcının bu yatırımı yapmasına biz uygundur dedik” diye konuştu.
“KOKU ÇEVREYİ RAHATSIZ EDEBİLİR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Yani etraftaki mahalle sakinlerinin rahatsız olmayacağını düşündünüz. Konunun iki boyutu var; yatırım yapılsın özellikle tarıma dayalı bir tesis burası. Tarımsal ürün işleyecek. Bölgemizin en müstesna kalemlerinden zeytin üretimini ekonomik değere dönüştürüyor ama bu tip tesislerin de özellikle koku açısından çevreye rahatsızlık verdiğini biliyoruz. Bu önemsenecek bir durumdur ama bir taraftan da yatırım yapılması gerekiyor, bu da çok önemlidir. Burada verdik, ama burada vermeyelim ya da madem burada vermedik, burada da vermeyelim çok doğru değil. Lokasyon, mesafe, rüzgarların yönü nedir, bunların çok iyi değerlendirilmesi lazım. Çok iyi irdelemek lazım. Karar konusunda farklı düşünceler var. Netice itibariyle doğru kararı vermek lazım.
Bir yatırımcının önünün kesilmesini doğru bulmam ama yatırım yapılsın diye de çevreye rahatsızlık verecek bir kararın altına imza atılmasını da arzu etmem. Diğer taraftan vatandaşımız sıkıntıya girer. Bu konuda bir daha bir değerlendirme imkanı sunalım. Komisyona tekrar gönderebilirim. Yerine gidilir, bir daha bakılır. Bizim tarım dairesi de katkı sunabilir. Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Ben verilmesi taraftayım ama etraf rahatız olmayacaksa. Verilsin hiçbir sorun yok, her türlü desteği de yapalım. Adam gitsin tesisini kursun, ürünleri işlesin” dedi.
AKP’Lİ AYSEL MAVİOĞLU ÖNER DE MUHALEFET ETTİ
AKP’li Meclis Üyesi Aysel Mavioğlu Öner ise merkezdeki yapılaşmadan dolayı o bölgelere kayma olduğuna dikkat çekerek,”Dağa doğru şehirleşme artıyor. Şimdi yapılsa bile oradaki konut alanları artacaktır. Koyuncu gibi çok yakın bir alanda yapılmasına ben de karşıyım. Yani tekrardan bir komisyonda değerlendirilmesinde fayda görüyorum” dedi.
BAŞKAN TOLLU SÖZ ALMADI
Başkan Seçer ise, konuyla ilgili Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun da görüşlerini aktarmasının önemine işaret ederek söz vermek istedi. Ancak Başkan Tollu görüş bildirmeyerek sessiz kalmayı tercih etti.
“BU TÜR TALEPLER ARTARAK GELECEK”
CHP Grup Sözcüsü Selahattin Aslan ise zeytincilik konusunda il bazında yatırımların arttığını söyleyerek, “Örneğin bu yıl Mut ilçesinde 5 adet zeytinyağı işleme tesisi kuruldu. Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki dönemlerde bu devam edecek. Yalnız Mut’ta değil, Erdemli’den, Gülnar’dan, Silifke’den de bu tür talepler gelecek. Bu konunun kendi komisyonumuz dışında uzman kişilerce, yeni teknolojiler incelenerek, Çevre Bakanlığı’ndan danışmanlık alınarak daha bilimsel bir çalışma yapıldıktan sonra değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim” dedi.
“KOMİSYONRAPORU İADELERİ GELENEK OLMASIN”
Başkan Seçer, “Sonuç itibariyle kararsız kalındı” derken, uzayan müzakerelere tepki olarak, “Komisyonlardan gelen raporların iadelerinin bir gelenek haline gelmesini istemiyorum. Bu işin sonu olmaz” uyarısı yaptı.
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise “Bu tesis için çevresel etki değerlendirme raporu söz konusu ise raporu önceden istemek mümkün ise önce buna bakılabilir yöntem olarak” önerisi sundu.
Seçer ise “Biz burada bir değişiklik yapsak dahi ÇED olumlu raporu gelmedikten sonra bu tesis yapılmaz. Ama bu deme de değildir ki biz başımızdan bunu savalım da ÇED’e işi bırakalım da diyemeyiz. Kurumlar farklı kararlar verebilir. Bölgeyi iyi bilen insanların oradaki olası gelişmeleri tahmin ederek bir karar vermesi lazım. Bugün için belki 500 metre mesafede olabilir konutlar ama 3-5 yıl sonra tesis yakınına gelebilir denildi” dedi.
MHP’Lİ ÖNEL’DEN TEKNOLOJİ SAVUNMASI
MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel de, geçmişte zeytinyağı fabrikalarının eski teknoloji nedeniyle etrafa koku salabildiğini ancak bugün durumun böyle olmadığını savunarak, “Şuanda tesisler modernleşti, kendini geliştirdi ve 300-500 metre mesafedeki yakınlığa kadar koku salmaz hale geldi. Eğer burada bir şeye kara verilecek ise koku önleyici ekipmanlar konduğu zaman rahatsızlık vermediği bilinmeli” dedi.
OYLAMA 3 DEFA TEKRARLANDI
Uzun uzadıya müzakerenin yapılması ve görüş bildirimlerinin sonlanması ile oylamaya geçildi. Komisyon raporu doğrultusunda konu oylamaya sunuldu. Evet diyenlerin komisyon raporunu onaylayıp, imar planı değişikliğine izin vereceği belirtilerek oymaya yapıldı. Tesisin yapılmasına izin verilmesi için imar değişikliğine gidilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.