AFRİN ZEYTİNYAĞI MECLİSE TAŞINDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AFRİN ZEYTİNYAĞI MECLİSE TAŞINDI!


 

Suriye’nin Afrin kentinden DİR kapsamında ihracat kaydıyla ithal edilen zeytinyağının iç piyasada satıldığına yönelik iddialar piyasayı karıştırdı. Mersin Milletvekili Rıdvan Turan konuyu meclise taşıyarak, uluslararası anlaşmaların ihlal edilip, edilmediğini sordu!

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Afrin'den getirilen zeytin veya zeytinyağını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Turan önergesinde “Türkiye’nin Afrin’e girmesinin üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmiştir. Bu üç yıllık zaman diliminde zeytinlerin hasat edildiği her sonbahar mevsiminde, Afrin zeytinlerinin Türkiye üzerinden pazarlanması gündeme gelmektedir. Afrin’den getirilen zeytinlerin Türkiye’ye nasıl getirildiği konusunda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyunu rahatlatacak kapsamlı bir açıklama yapılmamıştır.  3 yıldır soruları cevapsız kalan Türkiye zeytin üreticileri, Afrin’den getirilen zeytinlerin veya zeytinyağının Türkiye’deki fiyatları düşürmesinden dolayı zarar ettiklerini birçok defa yazılı ve görsel medyada ifade etmişlerdir.  En son geçtiğimiz günlerde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Afrin’den getirilen 90 bin ton zeytin yağının Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne pazarlandığını ifade etmiştir” dedi.

 

ZEYTİNLER İÇİN ÖZEL KARARNAME

Rıdvan Turan, Türkiye’nin Afrin’e girmesinden hemen sonra Tarım Kredi Kooperatiflerine Afrin’den zeytin getirilmesi için özel kararname çıkartıldığına vurgu yaparak “Bu kararname ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Afrin’den getirilen zeytin veya zeytinyağları için herhangi bir kota sınırlaması getirilmediği gibi hiçbir denetim de söz konusu değildir. 2018 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri ilk önce Afrin’den 5 bin ton zeytin veya zeytinyağı getirildiğini kamuoyu ile paylaşmış, fakat sonrasında yaklaşık 26 bin ton zeytin veya zeytinyağı getirildiği ve yurt dışına ihraç edildiği anlaşılmıştır” dedi

 

AFRİN ZEYTİNLERİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRAÇ EDİLİYOR!

19 Kasım 2019 tarihinde Dışişleri Bakanlığı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğü sırada, Afrin zeytinleri meselesi hakkında konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'deki zeytinler, zeytinyağı 'reexport' yapılıyor bizim üzerimizden. Gelir de bahçe sahiplerine dağıtılıyor. Yani burada hırsızlık veya başka bir şey yok. Bu kara propagandanın bir parçasıdır." biçiminde yöneltilen soruları cevaplayarak Afrin zeytinlerinin Türkiye üzerinden ihraç edildiğini belirtmiştir.

 

ULUSLARARASI ANLAŞMALAR İHLAL EDİLİYOR MU?

Rıdvan Turan önergenin devamında “Afrin zeytinlerinin Türkiye’ye getiriliş biçiminin gizli saklı olması ve AKP iktidarının kamuoyunu aydınlatabilecek açıklamalardan kaçınması, Afrin’deki zeytin üreticilerinin rızasının alınmadan getirildiği iddialarını güçlendirmektedir. Dolayısıyla Afrin’den Türkiye’ye getirilen zeytin veya zeytinyağı konusunda kamuoyunu aydınlatacak kapsamlı bir açıklama yapılması bir zorunluluktur. Aksi halde Afrin’den getirilen zeytin veya zeytin yağının Türkiye’ye getirilmesi meselesi, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin uluslararası anlaşmaları ihlal ettiği gerekçesiyle karşımıza çıkma ihtimali hayli yüksektir” dedi.

 

“BU SORULAR YANIT BEKLİYOR”

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “2020 yılında Afrin’den Türkiye’ye 90 bin ton zeytin yağı getirildiği iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa Afrin’den ne kadar zeytin veya zeytin yağı getirilmiştir?

Afrin’den getirilen zeytin veya zeytin yağının ne kadarı yurt dışına ihraç edilmiştir?

Afrin zeytinlerinin Türkiye’ye getirilmesi ve yurt dışına ihraç edilmesi nasıl gerçekleşmektedir?

Afrin’den getirilen zeytin veya zeytin yağı hangi ülkelere ihraç edilmiştir?

2020 yılı dahil olmak üzere son 3 yılda Afrin’den ne kadar zeytin veya zeytin yağı getirilmiştir? Türkiye’ye 3 yıldır getirilen zeytin veya zeytin yağının ne kadarı yurt dışına ihraç etmiştir?

Afrin’den getirilen zeytin veya zeytin yağı için Afrin’deki zeytin üreticilerine ne kadar ödeme yapılmıştır?

Afrin’deki zeytin üreticilerine zeytinin kg için ne kadar ödenmektedir?

Tarım Kredi Kooperatifleri Afrin zeytinlerinin ihraç edilmesinde ne kadar kar elde etmiştir?

Tarım Kredi Kooperatifleri, Afrin’deki zeytin veya zeytin yağını hak sahiplerinden mi yoksa ÖSO’dan mı almaktadır?

Afrin’den zeytin getirmenin Türkiye’deki zeytin üreticilerini zor durumda bıraktığını düşünüyor musunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA