TOPLUM SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKEDE!


 

Hastane doluluk oranlarının korkutucu düzeyde olduğuna dikkat çeken SES, sadece Covid-19 için değil, vatandaşın hiçbir hastalık için sağlık hizmetine ulaşamadığını kaydetti. Evde ölümlerin çok fazla arttığını kaydeden SES Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Sekreteri ve Hemşire Filiz Çelebi, “Covid-19 dışı hastalar hastaneye gitmiyor ya da sağlık hizmetine ulaşamıyor. Kronik hastalığı olan insanların yüzde 44’ü kullandıkları ilaçları satın almamaya başlamış. Korkutucu bir tablo var karşımızda” sözlerine yer verdi.

AYŞENUR ÖNAL

 

“Tükendik!” diyen sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı’nın artık algı yönetmesini değil, gerçek önlemler almasını istiyor. Sağlık Bakanlığının açıklamalarına güvenlerinin olmadığını kaydeden sağlık emekçileri, acilen gerçek çözümler getirilmesi için yeniden çağrı yaptı.

Hastane doluluk oranlarının korkutucu düzeyde olduğuna dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sadece Covid-19 için değil, vatandaşın hiçbir hastalık için sağlık hizmetine ulaşamadığını kaydetti. Evde ölümlerin çok fazla arttığını kaydeden SES Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Sekreteri ve Hemşire Filiz Çelebi, “Dolaylı ya da doğrudan Covid-19 kaynaklı ölümler bunlar.  Covid-19 dışı hastalar hastaneye gitmiyor ya da sağlık hizmetine ulaşamıyor. Kronik hastalığı olan insanların yüzde 44’ü kullandıkları ilaçları satın almamaya başlamış. Korkutucu bir tablo var karşımızda” sözlerine yer verdi.

 

KANSER TEŞHİSİ KONULAMIYOR!

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin Mart ayında durdurulduğuna dikkat çeken Çelebi, “Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) kanser ön taraması yapan yerler; ne smear alıyor, ne mamografi yapıyor, ne meme muayenesi yapılıyor, hiçbir şey yapılmıyor. Kanserde kadınlarda rahim kanserini, meme kanserini yüzdesi 30-40 arasında. Bu birimler hastalıkları ilk aşamadayken yakalıyor ve Mart ayından beri bu birimler kapalı, vaka taraması yapmıyor. Erken teşhis kanser hastalığında çok önemli. Biz kanser hastalarını yakalayamıyoruz, tedavi edemiyoruz. Rayda terapi hasta sayısında düşme oldu. Ben normalde onkoloji hemşiresiyim normalde artık orada değilim ama doktor arkadaşlarla konuştuğumda hasta sayılarının düştüğünü öğrendim. ‘Neden düştü?’ diye sorduğumda, ‘Kanser teşhisi konmuyor’ diye yanıt aldım. Teşhis koyup cerrahi işlem yapılmadığı için biz de radyoterapi alan hasta sayısı düştü. Teşhis konmadığı için hastalıklar da görünmüyor” dedi.

 

YILLIK 20 BİN KANSER TEŞHİS EDİLİRKEN, BU YIL 0 TEŞHİS!

Kanser teşhisi noktasında çarpıcı sayılar veren SES Mersin Şubesi Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan ise, “Geçen yıllarda KETEM ve Ali Sağlığı Merkezlerinde yıllık 20 bin kanser vakası yakalanıyordu. Bunların hepsi 1’inci aşamaydı. Bu sene pandemiden beri 0 kişi tespit edildi. Çünkü çalışmıyorlar. Tamamen Covvid-19 odaklı oldu bütün hastaneler. Biz bunları 2’nci veya 3’üncü dönemde yakalayacağız ve bunların ne yazık ki ölmelerini engelleyecek durumda olamayacağız. Ama 1’inci aşamada yakaladıklarımızın yüzde 90’ında iyileşme oluyordu. 2’nci aşamada bu yüzde 60’lara düşecek, 3’üncü aşamada ne yazık ki yüzde 10’lara düşecek.

 

ANJİYO SAYILARI DA DÜŞTÜ!

Anjiyo sayıları düştü kimse bunu sorgulamıyor. Herhangi bir hastaneye geçen yıl kaç anjiyo yaptıklarını ve bu yıl kaç yaptıklarını sorarsanız düşüşü görürsünüz. İnsanlar hastaneye gitmiyor ya da o bölümler Covid-19’a yönlendirildi. Bunların sonucu olarak evde ölümler arttı. Hepsi Covid-19 nedenlidir, dolaylı veya doğrudan” ifadelerine yer verdi.

 

“ÇÖZÜMSÜZÜZ!”

Yaşanılan pandemi süreci ile yeni atamaların yapılmadığını ve kendilerinin iş yüklerinin git gide arttığını kaydeden Çelebi, daha önce Tür Tabipler Birliği’nin ve kendilerinin de defalarca kez söyledikleri önlemlerin harfiyen ve acilen alınması çağrısı yaptı. “Çözümsüzüz!” diye isyan eden Çelebi, “Geçtiğiz hafta yeni çıkarılan kısıtlamalarla birlikte okullarda tekrar kapatıldı ve sağlık emekçisi arkadaşlarımın birçoğu çocuklarına kimin bakacağının kaygısını yaşamaya başladı. Küçük çocuklarımız var ama izin hakkımız yok, çocukları evde bırakacaksın ve uzaktan eğitim ile eğitime devam edecekler. Ne yapacağız diye çırpınıyor insanlar. Uzun iş saatleri, yoğun iş yükü varken hiçbir şekilde çözüm üretilmeye gidilmiyor. Zaten bu konuda bizim de fikrimiz alınmıyor.

 

“İŞ YÜKÜ GİTTİKÇE ARTIYOR”

İş yükü gittikçe artıyor, ha bire farklı kalite standartları ile getirilen iş kuralları sonucunda çalışan sayısı düşüyor ve iş yükü artıyor. Özellikle Covid-19 bölümünde görevlendirilen arkadaşlar oluyor, diğer servislerde çalışan kişi sayısı azalıyor. Bu eksiklik de fazla mesailer ile kapatılıyor. Dinlenme hakkımız elimizden alındı. Biz geçen sene Mart ayından beri yıllık izinlerimizi kullanamıyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA