SERMAYEYE DEĞİL, HALKA KAYNAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERMAYEYE DEĞİL, HALKA KAYNAK!


 

TBMM’de görüşülen 2021 yılı bütçesinde tekellere ve sermayeye kaynak ayrıldığını söyleyen EMEP Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya; emekçinin sırtına binen tüm dolaylı vergilerin kaldırılması, zengine, patrona servet vergisi getirilmesi çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

 

Emek Partisi (EMEP) Mersin İl Örgütü, TBMM’de tartışılan 2021 Bütçe görüşmeleri hakkında açıklama yaptı. “2021 bütçesinde halkın talepleri yok, tekellere ve sermayeye kaynak var!” diyen EMEP Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya; tüm dolaylı vergilerin kaldırılması, zengine, patrona servet vergisi getirilmesi çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF’ye olan borçla övündüğünü söyleyen Kaya, “Ancak hazırlanan 2021 bütçesinde 245 milyar lira açık vereceği, 180 milyar borç faizi ödemesini yapılacağı belirtilen bütçeyi meclise sundu. Merkez Bankası rezervlerini eksi 55 milyar dolara düşüren AKP iktidarı ekonomide pik yapmakla övünüyor. Kapısında yattığı swap anlaşması için yalvardığı ülkeler ve bankalara, ülkenin yer ve üstü kaynaklarını teminat gösterip, Varlık Fonu aracılığıyla da ülke varlıklarını Borsa İstanbul hisseleri gibi satışa çıkarıyor. 2020 yılı bütçesinde faizin milli gelir içindeki payı 2,8 iken bu rakam 2021 bütçesinde yüzde 3,2’ye yükseltildi. Faize karşı olduğunu söyleyen Erdoğan iktidarının, uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle işçi ve emekçiler faiz için daha çok çalışacak. Artık borçsuz yaşayamayan, emperyalist ülkelere ve tekellere bağımlı bir ekonomi var. Artan bütçe açığı daha çok borçlanma, daha çok faiz, daha çok vergi sarmalıyla bir kara deliğe dönüşüyor” sözlerine yer verdi.

 

“EMEKÇİDEN 195 MİLYAR VERGİ ALINIYOR”

İktidarın 2021 yılında emekçiden 195 milyar vergi alacağını söyleyen Kaya, “İşçi ve emekçiler sadece gelir vergisi vermiyor, çeşitli adlar (KDV, ÖTV, Artan oranda gelir vergisi dilimi) altında dolaylı ve dolaysız vergilerle işçi ve emekçiler iki kere soyuluyor. Emek verip alın teri dökenler, karına kar katan patronaların iki katı vergi ödeyecek.  Buna karşılık patronların ödeyeceği (kurumlar) vergisi 105 milyar TL’dir. Kapitalistlerin ödeyeceği vergiler bütçeye konur ama hiçbir zaman ödenmiyor, affa uğruyor, ya da gider adı altında mahsuplaşılıyor. İşçilerden ve emekçilerden toplanan vergiler kapitalist işletmelere hibe, teşvik ve kredi olarak ödeniyor. AKP, İşveren sigorta prim desteği olarak yaklaşık 30 milyar lira ayırırken, işçinin maaşından sigorta primini peşin peşin kesiyor.

 

“İKTİDAR KÖYLÜNÜN KULLANDIĞI MAZOTTAN ÖTV’Yİ KALDIRMIYOR”

Koronavirüsün nedeniyle, pek çok ülkenin gıda güvencesini sağlamak üzere ihracatı durdurarak aldığı korumacı önlemler tarımın önemini bir kez daha gösterdi. 2021 bütçesinde 213 milyar TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) geliri bekleyen siyasi iktidar köylünün kullandığı mazottan ÖTV’yi kaldırmıyor, pırlanta, gemi ve uçak şirketi yakıtlarında ÖTV’yi sıfırlıyor.

Şirketlerin kullandığı tarımsal kredi faizleri için 5,5 milyar lira ayıran Erdoğan ve Tarım Bakanı Pakdemirli, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Amasya ve Fethiye’de haczedilen traktörleri, Denizli ve Manisa’da borçları yüzünden hayvanları haczedilen köylünün yevmiyeci olarak bağ budamaya gitmesi karşısında kör ve sağırı oynuyor.

 

“SAĞLIĞI ÜCRETSİZ, EŞİT, ULAŞILABİLİR BİR KAMU HİZMETİ OLARAK GÖRMÜYOR”

Şehir hastanelerinin elektrik, su ve doğalgaz giderlerini personelin oluşturduğu döner sermayeden karşılayan AKP iktidarı, 2021 bütçe teklifinde ‘sağlık harcamalarında arz ve talep yönlü düzenlemeleri hayata geçirmeyi’ hedeflediğini belirtiyor. İktidar Şehir Hastanelerine kira ve sağlık hizmeti bedeli olarak 16,4 milyar lira ayırmış bulunuyor. Sağlık alanında hastaları müşteri, şehir hastanelerini de inşaat şirketlerine ballı börek olarak sunan anlayış, sağlığı ücretsiz, eşit, ulaşılabilir bir kamu hizmeti olarak görmüyor.

 

“KÜÇÜK ESNAFA HİÇBİR YARDIM YOK!”

Bütçeden OSB’lere (Organize Sanayi Bölgeleri), 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktaran Erdoğan Hükümeti pandemi kıskacında inim inim inleyen küçük esnafa hiçbir konuda yardım etmiyor.

GSMH’ya oranı bakımından ülkeyi, Suudi Arabistan, İsrail, Rusya ve ABD’nin ardından askeri harcamalarda 5. sıraya getiren AKP iktidarı, bütçenin yüzde 17’sini savunma ve güvenlik harcamalarına ayırdı. 18 yıllık AKP iktidarında örtülü ödenekten 19 milyar TL harcandı, 2021 yılında 6 milyar TL örtülü, 9,9 milyar TL ek ödemesiyle toplam 16 milyar TL Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği gibi harcayacağı örtülü ödenek tahsis ediliyor. Siyasi İktidar besleyip büyüttüğü yandaşları başta olmak üzere sermayenin sırtındaki yük azalıyor, halkın sırtındaki vergi yükünü de artıyor. 2021 bütçesinde sağlık, eğitim başta olmak üzere kamusal alanlar bir kez daha sermayeye terk ediliyor, işçi ve emekçilerin emeği, çalışma koşulları kapitalistlerin insafına terk ediliyor. Bu bütçe işçi ve emekçilerin, halkın değil, sermayenin bütçesidir. 2021 bütçesinin savaşa ve sermaye kaynak bütçesidir. Bu sermaye düzeni değişmedikçe ve patron partileri iktidar olduğu sürece cefayı işçi sınıfı, sefayı sermaye sürecektir.

Emek Partisi olarak işçi ve emekçi halk kitlelerine çağrımız; tüm dolaylı vergiler kaldırılması, zengine, patrona servet vergisi getirilmesi için mücadeleyi yükseltelim” ifadelerini kullandı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA