Haber Merkezi
Özel bir üniversitenin televizyon programına konuk olan Mersin İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet D. Özer, Toplum Destekli Şube Müdürü Selma Petek ve Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Betül Yılmaz, kurumun çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundular.
“UYARI VE TEDBİR İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet D. Özer, Toplum Destekli Şube Müdürlüğü’nün, vatandaşları telafisi olmayan hususlarla ilgili önceden uyarıp tedbir almalarını sağlamak amacıyla var olduğunu dile getirdi. Mehmet D. Özer, “Gündemimizde ilk sıralarda olan ve değişmeyen son zamanlarda değişen yasalarla üzerine gitmemize rağmen hala gündemini koruyan aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet hususu önem arz ediyor. Bizim toplum destekli polislikte, henüz olay meydana gelmemişken bununla ilgili alınabilecek tedbirleri ve bunların süreçlerini nasıl olabileceği hakkında bilgi aktarımı yapılmaktadır” dedi.
“KADIN DESTEK UYGULAMASI TEK TUŞLA HİZMET VERİYOR”
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir uygulaması olan Kadın Destek Uygulaması (KADES) programının önemine değinen Mehmet D. Özer, “KADES Programımızın da şu şekildedir: Siz çarşıda yürürken sözlü ya da fiziki bir saldırıya mağdur kaldığınızda, herhangi bir risk gördüğünüzde telefonun tuşuna bastığınız an tehlikede olduğunuz polis haber merkezimize aynı anda iletiliyor. Haber merkezimiz sizin noktalama yerinizi görüyor. İlgili ekip yardım çağrısının yapıldığı yere gidiyor. Telefonunuzla kimseyle konuşmadan, kimseye derdinizi anlatmadan ya da adres bilgisini bile sunmadan tek tuşla yardım alabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.
“TÜM KADINLAR KADES’İ TELEFONUNA YÜKLEMELİ”
Toplum Destekli Şube Müdürü Selma Petek de, “Kadına şiddet problemi uluslararası bir problem. 1999 yılında Birleşmiş Milletler Kurulu genel kararıyla 25 Kasım’da ‘Kadına Karşı Şiddet Farkındalık Günü’ ilan edilmiştir. Özellikle 25 Kasım’da halkımızın özellikle kadınlarımızın yoğun olduğu birçok noktada stantlarımız kuruldu. Bu stantlarda Emniyet Genel Müdürlüğümüzün geliştirdiği bir uygulama olan KADES programımız tanıtıldı. Kadınlarımıza KADES programı uygulamasının nasıl indirileceği öğretildi. Kadına şiddetin önüne geçebilmek için ve kadına yardım edebilmek için geliştirilmiştir. KADES, Eşinden veya başkasından şiddet gören, şiddet görme ihtimali bulunan kadınlarımızın hızlı bir şekilde yardım ve müdahale için kurulan acil destek sistemidir. Biz bu uygulamayı kadınlarımızın özellikle yoğun olarak çalıştığı iş yerlerinde, parklarda, alışveriş merkezlerinde ve gerekirse kapı kapı dolaşarak tanıtmaya çalışıyoruz. KADES programını tüm kadınlarımızın telefonlarına yüklemesini istiyoruz. Kadınlar haklarını bilsinler” dedi.
“MAĞDURLAR İLE BİREBİR İLGİLENİYORUZ”
Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Betül Yılmaz ise, “Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü, 6284 sayılı kanun kapsamında şiddete uğrayan, uğrama ihtimali bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri, tek taraflı ısrarlı mağdur kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesiyle şiddet uygulayan ve uygulama ihtimali bulunan kişiler hakkında şiddetin önlenmesi amacıyla tedbirler alınması ve uygulanmasına yönelik tüm işleri ve işlemleri yapma amacı ile kurulduk. Genel mağdurumuzla birebir ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.