HEDİYE EROĞLU
Tarihi çağlar boyunca, önemli bir tarih ve kültür merkezi olarak anılan ve Milattan Önce 7000'li yıllardan günümüze kadar önemli bir merkez haline gelen Tarsus, yeni müzesine kavuştu.
Mersin’in Tarsus ilçesinde, 35 bin 348 eserin sergileneceği yeni müze törenle hizmete açıldı. Tarsus eski Adalet Sarayı’nın müzeye dönüştürüldüğü tesisin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı.
“MERSİN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ”
Açılış töreninde söz alan Mersin Valisi Ali İhsan Su, kentin her alanda ciddi bir potansiyele sahip olduğunu işaret ederek, “Tarımda, sanayide, kültür de turizm her alanda çok ciddi potansiyeli olan bir iliz. Kültür ve turizm noktasında da çok ciddi potansiyeli barındıran bir noktayız. İlimiz Tarsus’tan Anamur’a adeta bira açık hava müzesi konumundadır. Doğal güzellikleri alanında da çok önemli tabiat güzelliklerine sahibiz. Sadece Tarsus’ta Eshab-ı Keyf’ten S. Paul Kuyusu’ndan Hz. Danyal Peygamber camisine Kleopatra kapısına kadar bir çok tarihi ve turistik eserimiz, değerimiz mevcut” dedi.
HER BÖLGE SAHİP OLDUĞU ZENGİNLİKLERLE İHYA OLACAK
Bakan Nuri Ersoy da, bakanlık olarak kültür ve turizm noktasında ülkemizin her bölgesini kendi sahip olduğu değer ve zenginlikleri içerisinde yeniden inşa ve ihya etme çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.
Türkiye’nin rakipsiz potansiyelini sözde bırakmayıp aziz millettin ekonomik ve sosyal refahına doğrudan katkı sağlayacak projelere üreterek, bire birer hayata geçirdiklerini söyleyen Ersoy, “Bildiğiniz gibi kültür, turizmin en ön önemli unsurlarındandır. Bunu bir sonucu olarak da bu iki olguya ev sahipliği yapan, onları koruyarak insanlarla buluşturan müze ve ören yerleri dünyanın önde gelen tüm turizm ülkelerinde ciddi bir yatırım konusudur.
Zira hem milli varlığı coğrafi kültürü yansıtmalarıyla ülkelerin ve milletlerin tanıtılmasında büyük fayda sağlarlar, hem ziyaretçilerinden sağladıkları gelir ile yerelden genele ülke ekonomisine azımsanmayacak derecede katkı sunarlar” dedi.
MÜZE BİNASI DA BİR KÜLTÜR MİRASI
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak adımlarını bu farkındalık ile attıklarını işaret eden Bakan Ersoy, “bu çerçevede açılışı yapılan yapının kendisinin de 70 yıllık tarihi ve mimari özelliklere sahip bir kültür mirası olduğuna dikkat çekti.
1950’de yapımı tamamlandıktan sonra 1954-2013 yılları arasında Tarsus Adliye Binası olarak hizmet veren binanın, restorasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgiler veren Bakan Nuri Ersoy, “Biz Tarsus’ta mevcut müzemizin yenilenmesi çalışmalarını başlattığımızda binayı proje kapsamına alarak, detaylı bir restorasyon gerçekleştirdik.
Zemin iyileştirmesi ve yalıtım uygulamaları yanında mevcut yapı ve döşemelerde güçlendirmeler yaptık. Yapının çatısını, ahşap doğramaları aslına uygun olarak yeniledik. Orta avlunun üstünü modern konstrüksiyon ile kapladık. Nihayetinde müze fonksiyonuna yönelik elektrik ve mekanik imalatları da tamamladık. Teşhir ve tanzim çalışmalarımıza da çağdaş müzecilik anlayışına yakışacak özen ve hassasiyeti gösterdik. Yapı içerisinde Prehistorik dönemden Helenistik döneme, Tunç evi canlandırma odasından Eshab-ı Keyf canlandırmasına, Doğu Roma karma salonundan İslami dönem anlatımına, Tarsus mutfak kültüründen Yörük kültürüne kadar uzanan dönemsel özellikleri, yaşamları, tarihi ve kültürleri yansıtan bölümler ve canlandırmalar var.
Görsel ve işitsel sistemler ile desteklenen görerek, hissederek, öğrenerek gerçekleşecek bir kültür ve tarih yolculuğu bizleri ziyaretçilerini bekliyor.
2 bin 23 eserin sergileneceği ve mescidinden hediyelik eşya dükkanına, kafeteryasından bebek bakım odasına, engelli vatandaşlar için asansöre kadar gerekli tüm sosyal donatıları tamamlanmış olan yeni Tarsus Müzesi ile Mersin’e 32 milyon 250 bin TL’lik bir yatırımı da yapmış olduk” diye konuştu.
MÜZELER TEKNOLOJİ İLE DONATILACAK
Bakan Ersoy ayrıca, 2020 yılı itibariyle bakanlığın bünyesinde ki 199 müze ve 142 düzenlenmiş ören yeri ile Anadolu’nun eşsiz medeniyet mirasını tüm insanlıkla paylaşmaya devam ettiğini de dile getirdi. “Aynı zamanda geçmişimize bir vefa borcu, gelecek kuşaklarımıza karşı bir emanet taşıma sorumluluğu ile kültürel ve tarihi mirasımızı korumayı sürdürüyoruz” diyen Ersoy, “Çağdaş müzecilik anlayışı ile tefrişten teknoloji kullanımının gereklerini tüm müzelerimiz için bir standart haline getirmek için yenileme çalışmaları yapıyoruz.
Yeni açtığımız müzelerde de bütün bu modern altyapıyı inşa etmeye özellikle özen gösteriyoruz. Dünyanın en büyük havaalanı müzesi olan bin metrekarelik İstanbul Havalimanı gibi projelerle müzecilikte öncü yaklaşımları hayata geçirirken çok lisanlı elektronik rehberlik sistemi ile müze ve ören yerlerimizi ziyaretçilerin ilgi ve merakına en üst düzeyde cevap verecek şekilde donatmayı da sürdürüyoruz.
SANAL GEZİLER ARTTI, MEMNUNİYET ORANI YÜKSELDİ
Teknoloji kullanımı noktasında bugün önde gelen 32 ören ve müze yerimiz sanal ortamda da gezilebilmektedir. sanalmuze.gov.tr web sayfası üzerinden sunduğumuz bu hizmet yaklaşık 11,5 milyon ziyaretçi rakamına ulaşmıştır. Pandemide özellikle ziyaretler artıyor.
Yine olası eksikliklerin giderilmesi ve sürekli denetimin sağlanabilmesi adına müze ziyaretçilerini deneyim, öneri ve şikayetlerini paylaşmalarını sağlayan sistemi hizmete aldık. Paylaşım konusuna dair yapılan işlemleri sürekli takip ettiğimiz ve ilgili vatandaşlarımızı da bilgilendirdiğimiz bu sistem sayesindedir ki şikayetlerin hızla çözülmesi sağlanmış, ziyaretçi memnuniyeti iki kat artmıştır. Yani uygulama devreye gireli bir yıl olmasına rağmen memnuniyet oranı iki katına çıktı” eklinde konuştu.