Haber Merkezi
Geçtiğimiz aylarda “Tarsus’ta Sinema” kitabı yayımlanan Uğur Pişmanlık’ın yeni çıkan “Yeryüzü Olayları” kitabında sanat, edebiyat ve felsefe yazıları yer alıyor.
Aratos Felsefe dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tarsuslu gökbilimci filozof Aratos’un “Gök Olayları” kitabını yazdığını belirterek, bu kitap için de kendisinin “Yeryüzü Olayları” adını seçtiğini dile getiriyor.
Pişmanlık, Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi’nin 46. kitabı olarak yayımlanan kitabın sunuş yazısında, “Aratos bir astronom filozof olarak ‘Gök Olayları’ kitabın yazmış ve evreni anlatmıştır. Ben de kitabımda yeryüzündeki insanlık hallerini, sanat, edebiyat ve felsefe yazılarıyla ele aldım. Hiç kuşkusuz, gök olayları ile yeryüzü olayları arasında diyalektik bağlar var. Bu insanla yaşadığı doğa/evren arasındaki ilişkidir.
Bir de yeryüzünde insanın insanla, insanın doğayla olan ilişkisi var. İnsan halleri ve insanlığın sorunları ve değerleri, onun doğayla ilişkisinde geldiği noktayı da ortaya koyuyor.
Felsefe, ilk çıkışında doğadan başlayarak, insana, varlığa ve ahlaka kadar pek çok kavramı ve maddi hayatı ele aldı.
Felsefenin ilk çıkışı da evrenle/varlıkla ilgili sorularla başlar. İlk gökyüzünü inceleyen doğa filozoflarını gözünü yeryüzüne indirdi, insana ve onun sorunsalına baktı.
Nazım Hikmet’in şiirinde dediği gibi, ‘Ya yıldızlara hayatı götüreceğiz/Ya yeryüzüne inecek ölüm’.
Tarih, insanlığın yaşadığı yeryüzü olaylarının çetelesini tutar. Tarih ilerledikçe ve insanlığın sorunları da karmaşıklaşarak arttı.
İlk çağlardan günümüze yeryüzünde yaşanan bütün olaylara bilimsel ve sınıfsal açıdan bakabilmek sanırım sorunları kavramanın ve çözümleyebilmenin en sağlıklı yoludur.
Daha iyi bir yeryüzü yaratmak ve insanca yaşam oluşturmak ise bizlerin ellerindedir.
Yeryüzü olayları kitabı, başta Aratos dergisi olmak üzere, Bilim ve Gelecek dergisi, Sol haber portalında yayımlanmış yazılar ile kongre ve sempozyumlarda sunulan bildirilerin bir derlemesidir.
Yeryüzü Olayları kitabı, sanat, edebiyat ve felsefe değinileridir sadece. Yazanın baktığı ve durduğu yerden gördükleri, algıladıklarıdır” diyor.
İŞTE PİŞMANLIK DİĞER KİTAPLARI
Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın bugüne kadar yayınlanmış kitapları ise şunlar; Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008) Tarsus Basın Tarihi/Yüzyıllık İzler (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus, (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Yolunda Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema (2020).
Ayrıca Edebiyatta Tütengil’e Armağan (2206), Tarsus (2009), Edebiyatımızda Çeşmeler (2009), Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu (2008), Tarsus Bibliyografyası (2008), Edebiyatımızda Radyolar (2011) ile Türkiye'de İlk Elektrik: Tarsus (2011), Tarsus Çıplak Mahallesi (2014), Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı Namrun Yaylası (2014) adlı özgün ve derleme kitapçıkları bulunuyor.