LAMAS LİMONUNA COĞRAFİ İŞARET GELİYOR


 

Mersin’in Erdemli ilçesinde üretilen, uygun koşullarda aylarca depolanabilen coğrafi işaret tescilli dünyaca meşhur ’Lamas’ limonuna Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret alınması için çalışma başlatıldı.

Marka değerinin artması, üreticisine daha fazla katkı sağlaması için 2019 yılında Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün girişimleri, sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle Lamas limonuna coğrafi işaret tescil belgesi alındı. Şimdi ise Lamas limonunun Avrupa ve dünya genelinde tanınırlığını daha da arttırmak hedefleniyor.

Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bahçede süren Lamas limonu hasadına katıldı, depolama öncesi çalışmaları yerinde gördü. Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, Erdemli ilçesinde yaklaşık 400 bin ton limon üretiminin yapıldığını belirterek, kaliteli ve ekonomik değeri yüksek Lamas limonunun Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

 

“TANITIM İLE ÇİFTÇİLERİMİZİN KAZANCINA KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ"

Başlattıkları çalışma ile 2019 yılında Lamas limonunun coğrafi işaret tescilli olduğunu belirten Yıldız, "Bilindiği üzere coğrafi işaret bir ürünün tanınırlığının devam ettirilmesi, artı daha da geniş kapsamlı coğrafyaya yayılması açısından ve ekonomik değerinin attırılması açısından çok önemli. Şu anda Avrupa Birliğinde coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmaları da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak devam ettiriyoruz. Bununla ilgili Lamas limonunun laboratuvar analizlerini yapıyoruz. Çünkü tescilin devam etmesi için bizim yapmamız gereken bir takım laboratuvar çalışmaları var. Bunları da mühendis arkadaşlarımız yapıyorlar. Raporlamalarımızı hazırlıyoruz. Bu çalışma sonunda Avrupa Birliği'nde de zaten tanınan Lamas limonunu dünya ülkelerine ve Avrupa'ya yayarak çiftçilerimizin kazancına katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

 

"MİLLİ GELİRİMİZE KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Lamas limonunun adını aldığı Limonlu Mahallesi Muhtarı Orhan Çelik ise Lamas limonunun özellikleriyle ilgili bilgi verdi. Çelik, "Lamas limonumuzun özelliklerinden bahsedersek, cildinin güzel olması, dayanıklı ve uzun süre depolanabilir olması bize artı değer katmaktadır. Kasım ayı ortalarında başladığımız hasat ocak ayının sonuna kadar devam eder. Yapmış olduğumuz bu hasatları dinlenme diye tabir ettiğimiz çifte kasalarda bekletip şubat ayının ortasında doğal depolarımızda muhafaza ederiz. Sonrasında da ihtiyaç anında önce ülkemizin ihtiyaçları, sonra da yurt dışına ihracatını yapıyoruz. Lamas limonunu coğrafi işaret almasıyla birlikte katma değerinin artacağını, milli gelirimize katkı sağlayacağını, bizlere faydası olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA