GİZEM EKİCİ
Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Mersin Tarsus Devlet Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapan ve Lenfoma tedavisi gören Kadir Saldız’ın (40) yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 3 çocuk babası olan Saldız’ın 24 saatlik nöbetin ardından sabaha karşı “biraz dinleneceğim” diyerek uzandığı kanepede yaşamını yitirdiğini aktardı. “Sağlık emekçilerinin izin, emeklilik ve istifa hakları dahi Anayasaya aykırı bir şekilde ellerinden alınmıştır. Uzun çalışma süreleri salgınla birlikte daha da artmıştır, personel eksikliği ile iş yükleri çok daha fazla artmıştır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, salgının başından itibaren kronik hastalıkları olan sağlık emekçilerinin idari izinli sayılmasını talep etmelerine rağmen Bakanlığın buna duyarsız kaldığı kaydedildi.
Devamında ise şöyle denildi: “Kurum idarecilerinin bu durum karşısında gösterdiği anlayışsız ve ‘işler yürüsün gerisi ne olursa olsun’ şeklindeki tavırları, sağlık emekçilerini göz göre göre ölümün eşiğine getirdi. Görevi başında yaşamını yitiren arkadaşımızın koronavirüs (Kovid19) testinin pozitif çıktığı yönünde bilgi de alınmıştır. Hem kronik hastalığı olduğu halde çalıştırılıyor hem de pozitif olduğu anlaşılıyor. Kısacası sağlık emekçisine açıkça ‘ne olursa olsun sen ölümüne çalışacaksın’ deniyor.”
“HALKIN SAĞLIĞINI KORURKEN VE ONLARI YAŞATMAYA ÇALIŞIRKEN, CANIMIZDAN OLMAK İSTEMİYORUZ”
Sağlık Bakanlığı’na seslenilen açıklamada, “Ankara’da bir sağlık emekçisi yüzde 77 engelli olmasına ve kronik akciğer yetmezliği bulunmasına hatta açmış olduğu davayı kazanmasına rağmen idari izin verilmedi. Sağlık emekçisi de tüm insanlar gibi etten, kemiktendir. Ne robot ne de köle değildir. Salgınla özverili ve olağanüstü mücadele ederken yaşamlarından olmaktadırlar. Halkın sağlığını korurken ve onları yaşatmaya çalışırken, canımızdan olmak istemiyoruz” denildi.
SES açıklamanın devamında taleplerini şöyle sıraladı: “Kronik hastalığı olanlara ve kanser geçmişi olan veya tedavi olanlara derhal idari izin verilmelidir.
Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı sayılmalıdır.
Kronik yorgunluğu olan ve tükenmişliğin sınırına gelen sağlık emekçilerine yönelik yeterli dinlenme, beslenme ve dönüşümlü çalışma koşulları sağlanmalıdır. Diğer kamu çalışanlarına yönelik yapılan günlük altı saat çalışma sağlık emekçileri için de bir hak olarak görülmeli ve fazla yaptırılan mesai karşılığı izin verilmelidir.
Sağlık emekçilerinin sağlığı ve toplum sağlığı için kadrolu ve güvenceli istihdamla sağlık emekçisi sayısı artırılmalıdır.”