AYŞENUR ÖNAL
İnsan Hakları Derneği (İHD), 9 yıl önce sınır yerleşkesi olan Roboski’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uçağından atılan bombalarla ölen 34 kişiyi andı.
“Roboski Katliamı'nın failleri bulunsun!” diyen İHD Şube Sekreteri Tahir Tüyben, “Bir katır alıp kaçağa gidesim var, Biraz çay, biraz tütün, Sana fistanlık kumaş, Kendime biraz ölüm…” şiirini okudu. Şiirin ardından açıklama yapan Tüyben, “19’u henüz çocuk, tam 34 can, ekmek kavgasının 34 yüreği, 9 yıl önce sınır yerleşkesi Roboski’de, TSK uçaklarından atılan bombalarla katledildi. Kendilerince çizilmeyen sınırlardan, çeşitli ürünler getirerek satıp, evlerine ekmek götürmeye çalışan 34 candır katledilen. Tıpkı, yıllar öncesinin ‘33 Kurşun’u, 33 Kürt köylüsü gibi... Otoritesini, katliamlar, baskı, işkence ve yasaklamalarla korumaya çalışan egemenlerin Roboski Katliamı, yeni katliamların da habercisiydi. 6-7 Ekim 2014 olayları ve sonrasındaki katliam, 20 Temmuz 2015 Suruç Katliamı, 10 Ekim 2015 Ankara Gar Katliamı vb” dedi.
“KÜRTLERE DEĞİL, İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ”
Ne yapılırsa yapılsın katledilen insanların ger getirilemeyeceğini söyleyen Tüyben, “Bugüne kadar, ne sorumlular açığa çıkarıldı, ne de katledilen bu köylülerin ailelerinden özür dilendi. Bırakalım devletin bunları yapmasını, aksine ölenlerin aileleri yargılandı ve para cezalarına çarptırıldı. Roboski, on yıllardır tahrip edilen, birlikte barış içinde, özgür ve eşit yaşama arzusuna vurulmuş en ciddi darbelerden birisidir. Roboski, ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkum edilmiş insanlara, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür. Roboski, sonrasında yapılan yüz kızartıcı siyasi açıklamalarla, sadece Kürtlere değil, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak Türkiye tarihinde hak ettiği yere yazılacaktır.
“TÜRKİYE SİYASETİNDE SİVİLLEŞME VE DEMOKRATİKLEŞME SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR”
Roboski’de yaşanan katliamın sorumlusu tüm askeri ve siyasi karar vericiler cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşme, darbecilerle hesaplaşma iddiası inandırıcı olmayacaktır. Roboski köylülerine yönelik bir özür mesajını bile çok gören yöneticilerin, acıları paylaşmaya, ortak ve onurlu bir gelecek kurmaya yönelik söylemleri hiçbir karşılık bulmayacak, yıkılan güveni yeniden inşa edemeyecektir. Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır.
“ADALET OLMADAN BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL”
Adalet olmadan barışın mümkün olamayacağı, adaleti tesis edemeyen rejimlerin değişime direnerek, haritaların da yeniden çizileceği kanlı iç savaşlara ortam hazırladıkları açıkça görülmektedir.
Roboski’nin üstü örtülerek, Roboski’de yaşanan insanlık dramı unutturularak, yeni demokratik bir anayasanın yapılamayacağını biliyoruz. Öncelikle, ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurularak; sadece Roboski'yi değil bütün katliamları, faili belli cinayetleri, karanlık sabotajları, gözaltı kayıplarını ve tüm insanlık suçlarını ortaya çıkartıp, suçluların adil mahkemelerde yargılanması sağlanmalıdır! Roboski’de yaşanan vahşetin 9. yılında, ülkeyi yönetenleri sorumlu davranmaya, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Katiller bulunsun, sorumlular ortaya çıkartılsın. ‘Roboski bir daha asla’ diyoruz!” sözlerine yer verdi.