HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediyesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devralmaya çalıştığı Tarsus 75. Kültür Merkezi’nde sürecin uzamasına ilçe halkından tepki geldi.
Eylül ayında Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, kentin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerine ev sahipliğini yapan 75. Yıl Kültür Merkezinin kapılarını yeniden hizmete açması için harekete geçti. Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru ile kültür merkezinin tahsisine ilişkin protokol detaylarını görüştü.
Ayrıca 75. Yıl Kütür Merkezinin tahsisi için Ankara’ya giderek, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile bir araya geldi. Ankara’dan mutlu dönün Başkan Bozdoğan, 3 yıldır tadilat bekleyen kültür merkezinin yeniden sanatseverlerle buluşacağını bildirdi.
BAKAN GELDİ AMA KÜLTÜR MERKEZİ’NE DEĞİNMEDİ
Ancak geçtiğimiz günlerde Tarsus Müzesi’nin açılışı için kente gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bu konuyla ilgili bir açıklama yapmaması tepki çekti.
Bakan Ersoy’un, “Bugün buraya müze açılışımız için geldik ancak Mersin’in turizm hikayesini yazmaya da bir an önce başlayacağız” demesine rağmen Kültür Merkezi ile ilgili sürecin uzamasına yurttaşlardan tepki geldi.
MUHALEFETİN ESERİ DİYE Mİ SAHİP ÇIKILMIYOR?
Eski kültür müdürlerinden Tarsus’ta da önemli görevler yapmış olan Hikmet Öz, kaderine terk edilen Kültür Merkezi’nin şuan perişan bir halde olduğunu söyleyerek, tepki gösterdi. “Merkezin yeniden tadilat edilmesi gerekiyor” diyen Öz, ancak bu tadilat için de Kültür Bakanlığı’nın yıllardır bütçe ayırmadığını belirti. Şimdi belediyenin merkeze talep olduğunu ancak bu sürecin de uzadığını aktaran Hikmet Öz, “Benim düşünceme göre; 1993 Kültür Merkezi’nin projesi yapılırken, mimar Melih Karaaslan ile birlikte ben de çalıştım o zaman belediyede kültür müdürüydüm. CHP’li Fikri Sağlar döneminde temeli atıldı ve İstemihan Talay döneminde de açılışı yapıldı.
Muhalif düşüncelere mensup kişilerce hayata geçirilen bir proje olduğu için mi desteklenmiyor?
Milletvekilleri de ne yazık ki gayret göstermiyorlar. Kültür ve Turizm bakanlıklarını birleştirdiklerinde ben Muğla’da il kültür müdürüydüm. O zaman; bunların amacı; ‘kültürü yok etmek’ demiştim. İşte yok ediyorlar.
Tarsus Kültür Merkezi yaklaşık 3 yıldır faaliyette olmayan merkezin kapasitesi yaklaşık bin kişilik olup içerisinde kütüphanesi, müzesi vardı içinde.
“TARSUS’U KÜLTÜREL YÖNDEN YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Belediyenin çalışmaları var, belediyeye verilse kent müzesi yapılabilir. Şuanda insanlar konferans verecek, tiyatro yapacak yer bulamıyorlar. Tarsus’u kültürel yönden yok etmeye çalışıyorlar.
Tarihsel antik çağlar zamanlarına kadar giden muhteşem bir değeri var ama bu değer toprağın altında. Ama sahipsizlik nedeniyle Tarsus hak ettiği yatırımları alamıyor. Müzeyi yaptılar ama Kültür Merkezi’ne de bakmaları gerekiyor.
Tarsus’un kentsel dokusu yok oluyor. Koruma altına alınmış tarihi sokak ve evler yok oluyor. Tarsus’ta bir Şahmeran Sokak var ki ilçenin en eski sokağı. Milattan Önce nehir kenarına taşınarak kurulmuştur ve bu sokağın o dönem kurulduğuna inanılır.
Ama hiç kimse ilgilenmiyor bu tarihi yapılarla. Belediyenin çabası var ama yeterli gelmiyor.
“GEÇMİŞİ RANT UĞRUNA YOK EDİYORUZ”
Kültür Merkezi, Çukurova’daki en güzel merkezlerinden biri. Kimliği, özelliği farklı, Bilinen klişeleşmiş bir tesis değil, projesi dahi özel olarak yapıldı. Şuanda Tarsus’ta büyük bir sıkıntı içerisindeler. Bu ihtiyacın bakanlıkça giderilmesi gerekiyor. Ya kendileri yapsınlar ya da yapacak olan birine versinler.
Büyükşehir Belediyesi bir Kültür Merkezi yapma gayretinde ama ilçenin dış kesiminde bir projeden bahsediliyor. Bu ne derece sağlıklı olur bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Önce var olan yapıyı korumak, ayağa kaldırmak çok önemli. Ama maalesef yıkıp yapmaya alışkın bir milletiz maalesef. Geçmişe sahip olma konusunda duyarlı değiliz. Geçmişte Tarsus’ta bir yığın muhteşem bina yıkıldı yok edildi. Korumacılık konusunda ne yazık ki rant yüzünden yok ediyoruz” diye konuştu.
“MERKEZ BİR AN ÖNCE BELEDİYEYE DEVERİLMELİ”
Tarsus Folklor Araştırma Derneği yönetim kurulu üyesi Serpil Demir de, tesisin bir an önce belediyeye devredilmesini istedi.
Demir, “Sıkıntı ödenek ile ilgili değil, burası belediyeye devredilmeli. Bu sayede ayağa kaldırılmalı. Biz burada salsa, resim, folklor çalışmaları yapılıyordu fakat 3 yıldır bizi çıkardılar hiçbir çalışma da yapılmadı. Müzeyi yeni yerine taşıdılar ama diğer tüm sivil toplum kuruluşlarının çalışma yapacağı alan kalmadı.
Bence belediyeye devredilmeli, belediye de istediğini beyan ediyor. Milletvekillerinin ses çıkarması gerekiyor.
İlçede başka böyle bir tesis yok kültür sanat çalışmaları yapılabilecek. Büyükşehir Belediyesi bir yeni tesis yapma proje planlıyor sanırım ama mevcudu korumak öncelikli olmalı. Atıl kalacak kentin dışında bir alan yapmak yanlış olur” dedi.