AYŞENUR ÖNAL
Güvencesiz bir şekilde çalışan tekstil işçileri, şimdi de ‘sigortasız’ çalışmaya zorlanıyor. Düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalan tekstil emekçileri, maaşlara hala yapılmayan zamlara isyan ederken, patronlar sigortasız işçi bulma derdine düştü.
Mersin’de bir tekstil firması, “Tekstil atölyemizde çalıştırılmak üzere bay-bayan overlokçu, makineci ve ortacı alınacaktır. Servis, yemek ve maaş verilecek, sigorta yoktur” diye paylaşım yaptı. Yapılan paylaşıma tepki gösteren Dev-Tekstil Çukurova Temsilciliği, “Düşük ücretler yetmiyormuş gibi güvencesiz çalışma koşulları da gittikçe artıyor. Artık açık açık ‘Sigortasız işçi aranıyor’ diye iş ilanları veriliyor. Buna yol açan güvencesiz, denetimsiz çalışma koşullarını yaratanlardır” sözleri ile bu talebe tepki gösterdi.
“KURALSIZLIK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR”
Bir iş ilanı sayfasına bu ilanın verildiğini söyleyen Dev-Tekstil Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, “Kuralsızlık almış başını gidiyor. Öylesine fütursuzca işler yapılıyor ki, iş ilanı verenler sigortasız çalıştırabilecek cesarete sahip oluyorlar. Tabi denetimsizlikten de cesaret alıyorlar. Patronlara bu cesareti verenler, bu koşulları yaratanlardır. Ücretsiz izinler de yasal hale getirildi, bu da güvencesizliğin farklı bir noktası. İŞKUR’un ilanına gelen insanlar bile normal prosedür gereği yatırılması gerekilen sigortaları da yatırılmıyor ya da 8 saatten fazla çalışsa bile fazlası verilmiyor. Bu kanunsuzluğun büyük bir örneği, gelinen nokta bu, açıktan söylenebiliyor” dedi.
GÜVENCESİZLİK PANDEMİ BİLE DİNLEMEDİ, ARTTI!
Bunun önlemesi için gerçekten denetim yapılması gerektiğini vurgulayan Subaşı, “Bunun cezaları olsa engellenir, caydırıcı cezalar verilse engellenir ama ne yazık ki bunun böyle olmadığını biliyoruz. Artık sigortasız işçi çalıştırma ilanı veriliyorsa bu tekstil iş kolundaki koşulların ne kadar kötüleştiğini gösteriyor. İş yerlerinin de kapandığını duyuyoruz ama geride daha çok mağdur işçi kalıyor” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETİMİZİ GELİN BİZ BELİRLEYELİM”
Bu kuralsızlığın ortasında kalmamak için işçilere seslenen Subaşı, örgütlenip ortak ihtiyaçlar çerçevesinde bunların önüne geçilebileceğini söyledi. Asgari ücrete yapılan zamlara rağmen Mersin Serbest Bölge’de hala maaş zamlarının da konuşulmadığına dikkat çeken Subaşı, toplu iş sözleşmesi taleplerini yeniledi. Serbest Bölge’nin tek tek işletmeler halinde olduğunu ama işçi sorunlarının ortak olduğunu belirten Subaşı, “Bu sözleşmeyi gelin biz hazırlayalım. Firmalar kendi aralarında toplanıyor ve verilecek ücretlere bir üst sınır koyuyor. Bu yıl için üst sınırı 3 bin 200 belirlediler ama yoksulluk sınırının bile altında kalıyor. İşçilerin kendi bağımsız komiteleri olması gerek ve bu komitelerde ücretlerin belirlenmesi gerek. Tartışılan 3 bin 200 TL gibi ücretleri yetersiz buluyoruz. İşçilerin mağduriyetini giderecek insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz” sözlerine yer verdi.