“BAĞIMSIZ BİR KURUL İÇİN KAPILAR AÇILMALI”


 

Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki vahim iddialar karşısında bakanlık düzeyinde yapılan ziyaret eleştiriye konu oldu. Ziyareti yaşananların üzerini örtmeye yönelik gezi olarak tanımlayan MERÇED Başkanı Aslan, uzmanlardan oluşan bağımsız bir kurul için kapıların açılmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Zemin çatlağı ve işçilerin kötü koşullarda çalıştırılması iddiaları ile gündeme gelmesi üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a kapılarını açan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS) son gelişmelere “Göz boyama” yorumu geldi.

Nükleer karşıtı mücadelenin önde gelen isimlerinden olan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Sabahat Aslan, ziyareti hükümetin gündemdeki iddiaların üzerini örtmeye çalışmakla eleştirdi

 

“KARŞI ÇIKIŞIMIZ BİLİMSEL”

Mersin halkı başta olmak üzere ülke genelinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ilk günden itibaren bilimsel gerçekler ışığında karşı çıkıldığını belirten Aslan, “Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı Mersin halkı teknik olarak tüm sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile projenin yapılamayacağına dair bilimsel raporlar hazırladılar. Bunları da defalarca kamuoyuna açıkladık.

 

“BÖLGEDE DEPREM FAY HATLARI VAR”

Akkuyu NGS’nin yapılacağı bölgenin zemin yapısı nükleer santral yapımına uygun değildir. Buraya çok yakın deprem faylarının geçtiğini biliyoruz. Biz bunu raporladığımız gibi davalarımızda da kullandık. Ne yazık ki bunu hükümet dikkate almadı. Oysa biz projeye bilimsel olarak karşı çıktık çünkü teknik olarak çok sakıncalı. Halk da deprem fay hattının geçtiğini, zeminin uygun olmadığının bilincinde. Ama hükümet bu gerçekleri bile bile bu durumu göz ardı edip, inatla Akkuyu NGS’nin yapımını sürdürüyor. 

 

“UYGUN OLMAYAN ZEMİNE 56 BİN TON AĞIRLIK BİNECEK”

Akkuyu NGS’nin inşaatına ilk başladığında 2015’te zeminde çatlaklar oluştu. Bugün meydana gelen çatlak ise ikinci defa yaşanıyor. Bunu da Ali Mahir Başarır kamuoyuyla paylaştı. Hepimiz gördük çatlakları. Bu bölgeye 4 tane reaktör yerleştirilecek. Her bir reaktörün 14 bin tona ağırlığı mevcut. Yani o bölgede 56 bin ton ağırlık binecek. Teknik olarak altı boş olan ve zemin yapısı uygun olmayan yere devasa ağırlıklı bir yapının inşa edilmesi teknik olarak sakıncalıdır.

Projede halen ısrar eden hükümet son zamanlarda ikinci zemin çatlağı basına yansıyınca bunu kamufle etmek için Sanayi Bakanı gelip inceleme yaptı. Sanki biç bir şey yaşanmamış, projede hiçbir şey yokmuş gibi kamuoyunu rahatlamak gibi bir amaçla ‘ticaretin burası çok gelişecek’ diye bilgiler verdi. Sanayi bakanlığının teknik bir raporla kamuoyunun karşısına çıkması gerekirdi. Doğruları söyleyip çatlakların nedenlerini açıklaması gerekiyordu. Bu zemin çatlaklıkları devam edecektir. Bunu nasıl kamufle ederler? Bu ileride çok ciddi bir kazanın habercisi olacak, hem de Mersin halkının tedirgin yaşamasına neden olacak. Çünkü zemin uygun değil ve deprem fay hatları var.

Hükümetin derhal gerçekleri görüp bu projeden vazgeçmesi gerekmektedir. Bizler bu durumu bilimsel olarak anlattık inanmadılar ama şuanda gözleri ile görüyorlar, yaşanıyor. Daha büyük felaketlere zemin hazırlamadan kendileri de yaşayarak zeminin uygun olmadığın gördüler. Bu projeden bir an önce vazgeçmelerini istiyoruz.

Mersin halkı veya ülke halkı ticari kazanç beklemiyor. Zaten kamu kaynaklarımızı çok zarar uğrayacak bir proje. Birkaç yerel sanayici para kazanacak diye bu kent heba edilemez” diye konuştu.

 

“DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK, ENDİŞE VERİCİ”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesindeki işleyiş prosedürünün de takip edilemediğinin altını çizen MERÇED Başkanı Sabahat Aslan,  bunun nedeninin daha önce böyle bir nükleer santral modelinin inşa edilmemiş olduğunu anımsattı. “Ayrıca dünyada ilk defa bir ülke başka bir ülkenin topraklarında nükleer santral kuruyor. Prosedürler bilinmezle dolu” diyerek, hükümeti de bu konuda çok ketum ve bilgi vermekten uzak olmakla eleştirerek, bu durumun endişeleri arttırdığını ifade etti.

 

BAĞIMSIZ BİR KURUL İÇİN KAPILAR AÇILMALI”

Vahim iddialar karşısında bakanlık düzeyindeki gezilerden öte yapılması gerekenler olduğunu da dile getiren Aslan, “Derhal bağımsız yani teknik olarak meslek odalarının, üniversitelerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulup, Akkuyu Nükleer Santral inşaatında inceleme yapmasına izin verilmeli, kapılar açılmalıdır. Bu bağımsız kurul Akkuyu’da bilimsel bir inceleme yapabilmeli ve bu görüşleri de hükümet nezninde dikkate alınmalıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA